Örümceklerle ilgili bir sır daha ortaya çıktı

Onlara bunu kim öğretiyor?

YAŞAM 9.09.2014 14:27:35 21 0
Örümceklerle ilgili bir sır daha ortaya çıktı
Yaşlanan örümcekler, Fransa’daki Nancy Üniversitesi’nden Mylène Anotaux gibi bilim insanlarının ilgisini çekmeye başladı. Anotaux, “Alzheimer gibi insana özgü nörolojik hastalıkların incelenmesinde sirke sinekleri kullanıldı Örümcekler neden olmasın” dedi

Avrupa’da yaygın bir örümcek türünün birbirinin aynı iki çerçeveye ördüğü ağları inceleyen Anotaux, ilginç bir şey fark etti. Genç örümceklerin (20 günlük çalışmaları) net ve geometrik, yaşlıca örümceklerin (5 ay ve üstü) ağları düzensiz ve delikli.

Anotaux, örümceklerin de insanlar gibi fiziksel becerileri etkileyen nörolojik gerilemelerden mustarip olabileceğini öne sürüyor ve “Şayet öyleyse, sekiz bacaklı dostlarımız kendi yaşlanmamızla ilgili sırları çözmemize yardımcı olabilir” sözlerini ifade ediyor.

Hemen her gün, her yerde karşınıza çıkan bu yapının aslında bir sanat şaheseri olduğunun farkında mısınız?

Eklembacaklılar sınıfının bir üyesi olan örümcekler, bu şaheserleri yapmayı öğrenmezler. Küçük bir örümcek daha önce hiç nasıl yapıldığını görmese bile, kendi ağını örebilir. Bir kapan olarak örülen ağ, sanılanın aksine, bütün örümcek türlerince kullanılmaz.

Ağ kurmayan kimi avcı örümcekler, ağlarını rüzgardan korunmak için kullanırken, erkekler, dişileri bu ağlar sayesinde bulur. Örümceklerin karınlarında üç ağ üretici organ bulunur.
Örümceğin arka bacaklarıyla bu organlarına yaptığı baskıyla ağ salgılanır ve havayla temas edince sertleşir.

Örümcek ağını oluşturan her bir iplik, aynı kalınlıktaki çelik bir telden çok daha dayanıklıdır.
Sağlamlığı, örümceklerin avlarını kaçırmamasına yardımcı olsa da, ağları, örümcekler için bir ulaşım aracı olarak da kullanılır.

Ağlarını bir noktaya bağlayıp, kendilerini hava akımına bırakan örümcekler, bu sayede karada 5 km, denizde ise kilometrelerce sürüklenebilirler. Kimsenin yaşamadığı ıssız adalarda bile örümceklerin varlığı bu sayede açıklanabiliyor.

Ağlarını genelde geceleri ören örümcekler, bu işi sadece 60 dakika içerisinde tamamlarlar. Örümceğin ağı, ipekböceğinin ipeğinden de daha dayanıklı ve güzeldir. Ancak ne yazık ki, örümceğin ipeğini üretmek oldukça pahalıya malolmaktadır. İpekböceklerinin aksine, bir arada çok sayıda örümcek bulundurmak mümkün değildir, zira örümcekler birbirlerini yerler.

Sabah 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI