KESTANE ORMANLARINDA KANSERLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce 2014 yılından bu yana sürdürülen ‘Kestane Dal Kanseri’ ile mücadele çalışmaları 2022 yılı programı tamamlandı.

YAŞAM 7.11.2022 10:51:04 24 0
KESTANE ORMANLARINDA KANSERLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce 2014 yılından bu yana sürdürülen ‘Kestane Dal Kanseri’ ile mücadele çalışmaları 2022 yılı programı tamamlandı.

Ülkemizde kestane ormanları bakımından önemli bir yere sahip olan bölgemiz, 2014 yılından beri Bölge Müdürlüğü Biyolojik Mücadele Laboratuvarlarında üretilen hypovirülent virüsünün uygulanmasıyla korunuyor.

2014 yılından itibaren yapılan mücadele çalışmalarından olumlu sonuçlar alındığı ve hypovirülent virüsünün mücadele yapılan sahalardan mücadele yapılmayan sahalara doğru yağmur ve rüzgârlar la yayıldığı tespit edildi.. Kestane sahalarında en etkili virüs türünün üretilerek sahaların geneline yayılması yönünde çalışmalar sürdürülüyor.

Uyum gruplarının hızla artmasının mücadele çalışmalarını olumsuz yönde etkilememesi için çalışmalar her yıl aralıksız devam ettiriliyor.

Yılda 550 Ha. alana uygulanan hypovirülent virüsünün bu yılki programı tamamlandı. Bu uygulama esnasında kanserinin yoğun olduğu sahalardan alınan numune (izolat) ler laboratuvara, getirilerek hypovirülent virüs üretim süreci başlamaktadır. Üretilen virüsler uyum guruplarına göre ayrıştırılarak bir sonraki yıl kanserli sahalarda kullanılmak üzere hazır hale getiriliyor.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı