KARAKOYUNLULAR GEÇMİŞİYLE BULUŞUYOR

Merkezi Rize ilinde faaliyet gösteren Karakoyunlular Federasyonu Genel Başkanı Engin Önkibar "Akrabalarımızla Buluşuyoruz" projesine hız kazandırarak Şırnak'a gitti.

YAŞAM 11.06.2022 11:12:27 274 0
KARAKOYUNLULAR GEÇMİŞİYLE BULUŞUYOR

Merkezi Rize ilinde faaliyet gösteren Karakoyunlular Federasyonu Genel Başkanı Engin Önkibar 'Akrabalarımızla Buluşuyoruz' projesine hız kazandırarak Şırnak'a gitti.

Çoğunluğu Şırnak ilinde ikamet eden Jırki Aşiretinin reisi Tahir Adıyaman'ın davetlisi olarak Şırnak'a giden Engin Önkibar konu hakkında şunları ifade etti:

'Biz Federasyon olarak uzun zamandır Karakoyunlu akrabalarımızı tespit ederek irtibata geçiyorduk. Bu kapsamda; geçmişte birlikte olduğumuz, bir arada yaşadığımız Karakoyunlu akrabalarımızla hasret gidererek kültürel olarak fikir alış-verişinde bulunuyorduk. Bu türden faaliyetlerimizi ülkemizin değişik yerlerinde gerçekleştirmiştik. Bir süre önce yayımlanan Mehmet Fatih Bekirhan'ın 'Kara Koyunlular Tarihi' adlı eserinden de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde ağırlıklı olarak da Şırnak'ta yaşayan Jırki Aşiretinin Karakoyunlu olduğunu öğrendik. Bu bilgi bizi ziyadesiyle memnun etti ve fazla vakit geçirmeden Jırkiler'le irtibata geçtik. Aşiret Reisi Tahir Adıyaman'dan da davet alınca hemen Şırnak'a gittik. Tahir Bey bizi son derece nazik şekilde karşılayarak büyük bir misafirperverlik örneği gösterdi. Karakoyunlu aşiretleri yaklaşık altı asır önce ayrı düşmüşlerdi, biz de, bu uzun ayrılıktan sonra hasretle sarılan kardeşler misali, gönülden kucaklaştık. Göstermiş olduğu konukseverlik ve alicenaplık için kıymetli ağamız Tahir Adıyaman beyefendiye ve Jırki aşiret mensuplarına canı gönülden teşekkür ediyorum. Karakoyunlu akrabalarımızla Allah ömür verirse irtibatımız artarak devam edecektir'.

JIRKİLER KİMDİR?

Jırkiler Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun en köklü aşiretlerindendir. 1351-1469 tarihleri arasında hüküm süren Karakoyunlu Türkmen Devleti'nin kuruluş ve genişleme dönemlerinde Jırki (Zırki) aşireti adına rastlamaktayız. Karakoyunlu Türkmenleriyle kader birliği yapan Jırki aşiretini Osmanlı döneminde de devletin yanında görüyoruz. Özellikle PKK terör faaliyetlerinin başladığı 1984 yılından itibaren Mehmetçikle birlikte omuz omuza vererek terör örgütüne karşı mücadele eden Jırki Aşireti bu uğurda çok sayıda evladını şehit verdi. Aşiret mensupları başta Şırnak olmak üzere, Hakkari ve Van illerinde yaşamaktadırlar.

Önkibar, Şırnak ilimizin Beytüşşehap ilçesinde JİRKİ AŞİRETİ Reisi Tahir ADIYAMAN'ın evinde baş konuğu olarak misafiriyiz var olsunlar, bizlerde naçizane Rize’mizin her kesimde bilinen ÇAYKUR çayını ve M.Fatih BEKİRHAN'ın kaleme aldığı 'KARA KOYUNLULAR TARİHİ' isimli kitabı kendilerine takdim ettik.Aile bağlarımızı ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için çıktığımız bu yolda gönül kapılarına vurmaya devam edeceğiz Allah'ın İzniyle” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı