KARADENİZ’DE DENİZ ÇÖPÜ MASAYA YATIRILDI

Karadeniz’de Deniz Çöpü Sorunu Çalıştayı Trabzon’da Yapıldı

YAŞAM 13.10.2021 11:59:45 36 0
KARADENİZ’DE DENİZ ÇÖPÜ MASAYA YATIRILDI

Hayati Akbaş

TRABZON-Karadeniz’de Deniz Çöpü sorunu Çalıştayı Trabzon’da yapıldı. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi organizesinde Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin deniz çöpleri ile ilgili ülke çalışmalarını karşılaştırmak ve denizlerin korunması ve kirliliğin azaltılması için ortak çözümler üretmek amacıyla düzenlenen çalıştaya katıldı.

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi liderliğinde, Avrupa Birliği, Karadeniz Sınır Ötesi İş Birliği Programı’nın (Black Sea Basın 2014-2020) “Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Halkın Farkındalığının Artırılması ve Deniz Çöplerinin Azaltılması (BSB-785)” adlı proje ile Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin deniz çöpleri ile ilgili ülke çalışmalarını karşılaştırmak ve ortak denizimizin korunması ve kirliliğin azaltılması için ortak çözümler üretmek amacıyla düzenlenen programda konuşan Vali Ustaoğlu, “Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan ve Romanya bir araya gelerek ortak bar çalışma başlatılmıştır. Çalışmayı yürüten ortaklar ve destek veren tüm kamu, STK, özel sektör kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyor, başarılar diliyor, proje lideri ülke olarak, projeye Gürcistan, Bulgaristan ve Romanya adına katılan kuruluş temsilcilerine hoş geldiniz diyorum” dedi.

Vali Ustaoğlu, “Bildiğiniz gibi Karadeniz; Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan’a kıyısı olan bu ülkelerin ortak denizidir. Ancak Karadeniz kıyıdaş ülkelerin dışında Orta Avrupa ve Balkanlar dahil 23 ülkenin akarsular aracılığı ile etkilendiği ve ne yazık ki kirletildiği bir iç denizdir de. Bu nedenle Karadeniz kıyısında bulunan her ülke, her şehir Karadeniz’i katı atık ve deniz çöplerinden kurtarmak için ortak çaba göstermeli ve akarsulardan kaynaklı katı atık kirliliği ve diğer kirleticileri azaltmak için de akarsu havzalarındaki tüm ülkelerle birlikte çalışmak zorundadır” diye konuştu.

Bu ve benzeri bilimsel yöntem ve kriterlere dayalı, toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik proje ve çalışmalar, katı atık sorununu kaynağında, son tüketici olan bireyden başlayarak çözme noktasında önemli çalışmalar olduğunu ifade eden Vali Ustaoğlu, “Biz kamu idareleri olarak LİtOUTer projesi gibi, Karadeniz’de kirliliği azaltmaya yönelik her türlü çalışma ve projeye imkanlar dahilinde destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Katı atık- deniz çöplerinin azaltılmasına yönelik ulusal çapta yürütülen “Sıfır Atık Projesi ve Deniz Çöpleri Eylem” planları tüm kurum ve kuruluşların katılımı ile 2 yıldır aktif olarak uygulandığına da dikkati çeken Ustaoğlu; Milli Eğitim, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Belediyeler atık azaltımı, yerinde ayrıştırma, geri dönüşüm proje ve uygulamaları ile Karadeniz’e ulaşan her türlü katı atık-deniz çöplerinin azaltılması için çalıştığını sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI