Diplomalı Anneler Dönemi Başlıyor

Türkiye'nin 81 ilinde özel sınıflar açılacak, anne adaylarına eğitimlerini tamamladıkları durumda katılım belgesi verilecek

YAŞAM 23.10.2014 09:39:10 33 0
Diplomalı Anneler Dönemi Başlıyor
Türkiye'de anne adaylarının hamilelik döneminde ve sonrasında çocuklarını ve kendilerini en iyi şekilde koruyabilmeleri için ve anne adaylarını bilgilendirmek için Türkiye'nin 81 ilinde özel sınıflar açılacak, anne adaylarına eğitimlerini tamamladıkları durumda katılım belgesi verilecek.

DİPLOMALI ANNE DÖNEMİ BAŞLAYACAK

Sağlık Bakanlığı, diplomalı anne için girişimlerini başlattı. İlgili bakanlık, anne adaylarının doğumla ilgili bilgilendirilmesi, bilinçli doğum yapabilmesi ve annelik rollerini benimseyebilmesi için 'Gebe Bilgilendirme Sınıfları' açacak.

Gerçekleştirilecek olan eğitimin ardından bu süreci tamamlayanlara katılım belgesi verilecek. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, gebe bilgilendirme sınıfları ile ilgili valiliklere bir genelge gönderdi ve genelgede anne ve bebeklerin, sağlık hizmetleri açısından risk altında ve öncelik tanınması gereken iki önemli grup olduğu olduğunu ve özellikli hizmet alması gerektiğini belirtti.

Gümüş ayrıca, her kadının üreme sağlığı kapsamında gebelik, doğum, doğum sonu ve yenidoğan bakımı konusunda yeterli eğitim ve bilgi alma hakkı bulunduğunun da altını çizdi.

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ BÜNYESİNDE

Anne adaylarının bilgilendirileceği bu sınıflar toplum sağlığı merkezi bünyesinde gerçekleştirilecek. Yakın zamanda başlayacak olan bu kurslarda programı yürütmek isteyen doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım hizmeti veren 2'nci ve 3'üncü basamak sağlık kuruluşlarınca oluşturulacak.

Sınıflar için düzenli eğitim takvimi hazırlanacak. Sağlık personelince gebelere bilgilendirme ve danışmanlık, bireysel veya grup eğitimi şeklinde 3 oturumda verilecek. Birinci oturumda gebelik süreci, ikincisinde doğum süreci ve ağrıyla baş etme, üçüncüsünde ise doğum sonu dönem ve yenidoğan bakımı konularında bilgilendirme yapılacak.

Bilgilendirmelerde, bakanlığın hazırladığı 'Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı'ndan yararlanılacak.
Eğitimlerle ilgili raporlar, aylık ya da 3 aylık sürelerde ilgili birimlere yollanacak.
Kaynak : Sabah 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı