Başkan Kılıç’tan, “AHİLİK” Haftası Mesajı

Kılıç, Ahilik kültürünün yaşatılması gerektiğine vurgu yaparak, ‘Ahiliğin; dürüstlük, sevgi, dostluk, yardımlaşma, hoşgörü, bilgi ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olduğunu’ söyledi.

YAŞAM 16.09.2020 11:50:57 321 4
Başkan Kılıç’tan, “AHİLİK” Haftası Mesajı

PAZAR-Ahilik Haftasının 33.cü yıl kutlamaları münasebetiyle Pazar Esnaf Sanaatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ekrem Kılıç, mesaj yayımladı.

Bu yıl 33’cüsü Kutlanacak olan Ahilik Haftası münasebetiyle Pazar Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ekrem Kılıç, “Tüm Ülkemizde olduğu gibi ilimizde 14-20 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan Ahilik haftası bu yıl pandemi engeline takıldı. 14-20 Eylül tarihleri arasında kutlanması planlanan 33. Ahilik Haftası etkinlikleri, bu yıl sadece ziyaretler gerçekleştirilerek yapılacağını söyledi.

Kılıç, Ahilik kültürünün yaşatılması gerektiğine vurgu yaparak, ‘Ahiliğin; dürüstlük, sevgi, dostluk, yardımlaşma, hoşgörü, bilgi ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olduğunu’ söyledi.

Başkan Ekrem Kılıç açıklamalarında şu ifadelere yer verdi 'Harama bakma, haram yeme, haram içme, doğrü sabirli ve dayaklı ol; yalan söyleme, büyüklerden önce söze başlama, kimseyi kandırma, kanaatkar ol, dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma kuvvetli ve üstün durumda iken af etmesini, hiddetliyken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarina verecek kadar cömert ol, esnaf ve sanatkarlarımız ve Halkımızın Ahilik haftasını kutlar, birlik beraberlik ve ahiliğe esas olan kardeşlik duygusunun büyüyerek devam etmesi dileklerimle sevgi ve saygilar sunarim.'

Başkan Kılıç, tüm esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftası münasebetiyle  bol ve bereketli bir yıl geçirmelerini diledi.

AHİLİK NEDİR?

Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatı, Ahi Evran-ı Veli tarafından 1200'lü yıllarda kuruldu.

Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi kaynaklarından derlediği bilgilere göre, Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında etkili olan ve kökleri bin yıl öncesindeki Fütüvvetnamelere kadar dayanan Ahilik, o dönemde Anadolu'ya göç eden Türkmenlere aş ve iş imkanı sağlayarak, aynı zamanda tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici haline getirilmesine katkı yaptı.

Türk-İslam kültürüne özgü bir medeniyet hareketi olan Ahilikte esnaf arasındaki mesleki ve dini dayanışma, 740 emredici kuralla şekillendirildi. İslam'ın engin ve evrensel prensiplerini dünyaya farklı bir pencereden sunan teşkilat içindeki esnaf, kazandıkları paranın bir kısmını yardım sandıklarında biriktirip, ihtiyacı olanlara harcadı.

Belirli bir hiyerarşiyle teşkilatlanan Ahiler, yamaklar, çıraklar, kalfalar, ustalar, halifeler, şeyhler, ve şeyhül meşayih olarak bu kültürdeki yerini aldı. Öğrenci olarak teşkilata alınanlar kaynağını İslam ahlakından alan 124 maddeyi öğrenerek eğitimine başladı.

Ahilik teşkilatı, sadece erkekleri değil kadınları da eğiterek bir meslek sahibi yaptı. Ahi Evran-ı Veli'nin eşi Fatma Bacı, kadınları bir araya toplayıp eğittikten sonra üretken bir hale getirilmelerini sağladı.

13. yüzyılda kurulan ve Anadolu'nun o dönemdeki adından dolayı Bacıyanı Rum ismi verilen bu teşkilat, dünyanın ilk kadın teşkilatı olarak biliniyor. Bu teşkilat, Bizans ile olan savaşlarda ve Moğol akınlarına karşı özellikle cephe gerisinde büyük hizmetler verdi.

Ahilik teşkilatı, Batı'da 17. ve 18. yüzyıllarda tartışılan ve 19. yüzyılda uygulanmaya başlanan esnafın teşkilatlanması, üretimde kalite standardı çalışmaları ve mesleğin bir ahlakının olması ilkelerini yüzyıllar önce Anadolu'da uygulayarak bu alanda da örnek oldu.


Anahtar Kelimeler:
cengiz
16.09.2020 13:56:50
BROVA BAŞKANIM

pazarlı
16.09.2020 13:57:28
BÖYLE AÇIKLAMANI İLK GÖRDÜM BAŞKANIM YAKIŞIR

İZMİR
16.09.2020 13:57:59
böyle önemli haftaları hatırlatmandan dolayı kutlarım

kamil
16.09.2020 13:58:17
sizi seviyoruz başkan

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı