Ardeşen STK lar itiraz etti

Rize’nin Ardeşen ilçesinde Denizde yapılması planlanan Projeye STK lardan ortak çağrı geldi. Konu ile ilgili yapılan basın açıklamasından itiraz yapılan nedenlerde tek tek sıralandı.

YAŞAM 21.06.2020 18:29:48 695 1
Ardeşen STK lar itiraz etti

CEVAHİR TOPALOĞLU

ARDEŞEN-Rize’nin Ardeşen ilçesinde Denizde yapılması planlanan Projeye STK lardan ortak çağrı geldi. Konu ile ilgili yapılan basın açıklamasından itiraz yapılan nedenlerde tek tek sıralandı.

STK lar adına açıklama Ardeşen Kent Konseyi tarafından yapıldı.

Ardeşen Kent Konseyi Başkanı Sevilay Yanılmaz yaptığı açıklamada; Rize İli Ardeşen ilçesinde, kayıtlı tüzel kişiliğe sahip sivil toplum ve meslek örgütleri, muhtarlıklar olarak Işıklı mahallesi Taşbaşı mevkiinde yapımı düşünülen DENİZDE AĞ KAFESLERDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ ile ilgili yaptığı açıklamalarda,” Ardeşen’de kıyı balıkçılığı, yüzülebilir alanımız ve gelişmekte olan su sporlarının ve Turizm faaliyetlerinin yapılabileceği tek alanımızın olması, alternatif başka alanlarımızın olmaması, şirketin ise Ardeşen’in dışında DENİZDE AĞ KAFESLERDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRCİLİĞİ PROJESİ için birçok alternatif alanı olduğundan dolayı ve Ardeşen’in 10 yıllık kalkınma planında bölgenin turizm faaliyetlerinin desteklenmesinden söz edildiği, bölgede ikamet eden insanların görüntü kirliliğinden şikayetçi olması nedenleri ile anılan projenin öncelikle yerine itiraz ediyoruz” dedi.

Yanılmaz, itiraz gerekçelerinde ise şu ifadelere yer verdi.

Söz edilen alanda Kooperatiflere bağlı profesyonel ve amatör olarak kıyı balıkçılığı devam etmekte olup su ürünleri kooperatifi üyelerinin de avlandıkları alanlardır. Kıyı balıkçıları ve aileleri bu şekilde geçinmektedirler. Olası bir proje yapılması durumunda bu kişiler çok mağdur olacaklardır. Kıyı balıkçılarımızın da avlanacakları bir başka alanları da yoktur.

Yapılan alan turizm firmalarının faaliyet gösterdiği güzergâha denk gelmektedir. Bu projenin yapılması durumunda firmalar bu işten çok zarar görecek, henüz gelişen sektöründe önü kapanacaktır.

Kano, şişme bot ve rafting antrenmanları da bu alanda yapılmaktadır. Bu antrenman ve faaliyetler limanlara yakın yerlerde yapılmaktadır.

Bu alan Butik turizmi, pansiyon ve ikamet amaçlı kullanılan yerleşim birimlerinin olduğu yer olup, yöre halkı ve turizm için gelen misafirleri mağdur edecektir.

Burada kullanılan yemler GDO lu yem, kimyasallar ve antibiyotikler kullanılması denizdeki eko sistemi bozacağından, balıkların doğal yaşamına zarar verecektir. İnsanlar için de cilt hastalıklarını arttıracaktır.

Kıyılarda koku oluşturacak ve b u durumdan insanlar şikâyetçi olacaklardır.

Yukarıda yazılı sebepler nedeni ile projenin bölgemizde yapılmamasını ve durdurulmasını yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla gereğini arz ederiz”.

DESTEK VERENLER

Şenyurt Su Ürünleri Kooperatifi, Işıklı Merkez Su Ürünleri Kooperatifi, Taşbaşı Su Ürünleri Kooperatifi, Ardeşen Su Ürünleri Kooperatifi, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, DOKADAK, Ruba Irmak Doğa Sporları Kulübü, Furtunaşi berepe doğa sporları kulübü, Fırtına Turizm amaçlı Rafting Birliği, Ardeşen Esnaf Odası Başkanlığı, Ardeşen Ziraat Odası Başkanlığı, Ardeşen Şoförler Odası Başkanlığı, Ardeşen 21 Nolu Minibüsçüler Kooperatifi, Ardeşen Kent Konseyi, Rize Muhtarlar Başkanlığı, Ardeşen Mahalle Muhtarları Derneği, Ardeşen Köy Muhtarları Derneği, Ankara Ardeşen’iler Derneği, İstanbul Ardeşenleriler Derneği, Atatürkçü düşünce derneği

Daha sonra Denizde balıkçı motorları ve tekneler tarafından toplu gösteri yapıldı.


Anahtar Kelimeler:
Tunci
22.06.2020 09:05:39
Herkese desteklerinden dolayi tesekkur ederiz iyiki varsiniz iyiki yanimizdasiniz

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI