AGD “DOĞU TÜRKİSTAN” İÇİN YÜRÜDÜ !

AGD “DOĞU TÜRKİSTAN” İÇİN YÜRÜDÜ !

YAŞAM 28.12.2019 09:44:15 66 0
AGD “DOĞU TÜRKİSTAN” İÇİN YÜRÜDÜ !

Anadolu Gençlik Dernegi (AGD) Rize Şube Üniversitesi Komisyonu tarafından Çin yönetimi tarafından Uygur Türklerine yapılan baskılara karşı sessiz kalınmaması için Recep Tayyip Erdogan Üniversitesinde yürüyüş düzenlendi.

AGD Rize Şube Üniversitesi Komisyonu Başkanı Engin Akkuş Recep Tayyip Erdogan Üniversitesinde İlahiyat Fakultesi önünde öğrenciler ile olaşan grup şeklinde toplanıldı. Ellerinde “Katil Çin!” dövizleri taşıyan katılımcılar, tekbir getirerek 'Avrupa değil, İslam birliği' şeklinde slogan atılarak İlahiyat Fakültesi önünden,Kongre Kültür Merkezinin önüne kadar yürüyüş düzenlenip basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından konuşan AGD Rize Şube Üniversite Komisyonu Başkanı Engin Akkuş, Uygur Türklerine Çin yönetimi tarafından yapılan baskıları hatırlattı.Müslümanların farklı bölgelerde de baskı altında olduğunu kaydeden Akkuş, şunları söyledi:

'Çin, 1949 yılından bu yana kontrolü altında bulundurduğu Doğu Türkistanlı Müslümanlara her türlü baskıyı uygulamaktadır. 70 yıldır Çin kontrolü altında bulunan Doğu Türkistan'da Müslümanların durumu içler acısıdır. Doğu Türkistan hiçbir zaman zulmün eksik olmadığı bir coğrafyadır. Tüm dünya bu zulme sessiz kalıyor.'

Çin yönetimin küresel ekonomik gücü ve boşluk bırakmayan bir diplomasi yürütmesi Doğu Türkistan’la ilgili sağlıklı bilgi almak ve oradaki Müslümanlarla iletişim kurmanın önüne geçmektedir.Dünyanın hiçbir yerinde insanların temel haklarından mahrum bırakılarak sistematik bir şekilde asimile edilmeye çalışılması kabul edilebilir değildir.

Türkistanlı kardeşlerimizin birçok temel haktan mahrum bırakıldığına, katliam, zulüm, işkence ve baskılarla inanç ve düşünce özgürlüklerinin kısıtlandığına, toplama kamplarında tecrit edilmiş bir yaşama zorlandığına, psikolojik ve fiziksel işkencelere maruz kaldıklarına dair haberler canımızı yakmaktadır. Çin bizim yaptığımız bu açıklamaları duymazdan gelir, kendi askeri gücüne ve ekonomik büyüklüğüne insanların temel hak ve özgürlüklerinden daha fazla inanırsa, tüm İslam dünyasında kendisine karşı nefret büyütmekten başka bir şey elde edemeyecektir.

Başta Türkiye olmak üzere İslam ülkelerinin Müslüman Doğu Türkistan haklı talepleri doğrultusunda Çin’e karşı birlikte hareket etmeleri ve her platformda bu konuyu dile getirmeleri Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin seslerine ses katacaktır.Türkiye, Doğu Türkistan meselesinde daha net bir tutum sergilemelidir.Türkiye’nin Çin ile ticareti Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin temel hak ve özgürlüklerinden daha değerli değildir.Yetkililerimiz, bunu Çin yönetimine en açık şekilde hissettirmelidirler.Diğer taraftan biz tüm dünyada savaştan ve çatışmadan değil, barıştan ve diyalogdan yanayız.İstediğimiz hakkın ve adaletin hâkim olduğu bir dünyadır.Biz bu coğrafyada hak ve adalet ekseninde tüm farklılıklarımızla birlikte barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Dünyanın herhangi bir yerinde bir insanımızın haksızlığa uğramasını istemiyorsak bunun yolu D-8’in canlandırılmasından, D-60’ın ve D-160’ın kurulmasından geçer.

Allah, hak ve adaletin tesisi için atılan adımları boşa çıkarmayacaktır. Biz her zaman zalime karşı, daima mazlumun yanında olacağız. diye belirten Akkuş,Dua edildikten sonra grup ayrıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı