Rize İl Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Gelişime açık ve katma değeri en büyük sektörlerden birisi olan turizmin ilimize katkısını planlı bir şekilde kurumlar arası iş birliği ile yürütmek ve sürdürebilir hale getirmek amacıyla düzenlenen Rize İl Turizm Koordinasyon Kurulu

TURİZM 2.04.2022 09:48:41 36 0
Rize İl Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Toplantıya Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkan Vekili Kemal Genç, Vali Yardımcısı Gülhani Ozan Sarı, İlçe Kaymakamları, Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu, kurum müdürleri ve sektör temsilcileri katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu toplantıda bir sunum gerçekleştirerek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İlimizin kültürel ve turizm değerleri ile turizm çeşitliliğini değerlendirdi.

Alemdaroğlu yaptığı sunumda turizm alanında yapılan çalışmalara değinerek, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızca, ülkemize gelen ziyaretçi sayısını artırmak, nitelikli hale getirmek, Türkiye'nin dünya çapındaki olumlu algısını güçlendirmek ve turizmin on iki aya yayılmasını sağlamak amacıyla yurt dışında ve yurt içinde çeşitli tanıtım, reklam ve halkla ilişkiler faaliyetleri yürütülmektedir. Bu kapsamda, uluslararası alanda destinasyonlarımızın daha etkin tanıtımını destekleyecek bir organizasyon yapısı Bakanlığımız Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) içerisinde kurulmuştur” dedi.

İl Tanıtım ve Geliştirme Programı hakkında bilgi veren Alemdaroğlu, “Bu program ile destinasyon tanıtımı için çalışan tüm paydaşların sürdürülebilir bir işbirliği geliştirmesi, etkili tanıtım çalışmalarının ortaya koyulması, yurtiçi ve yurt dışında yürütülen tanıtım faaliyetleri ile yerelde yürütülen faaliyetlerin koordinasyonu, destinasyonlardan farklı bir kimlik geliştirilmesi, markalaşma ve iletişim süreçlerinin güçlendirilmesi ve destinasyonun dijital dünyada görünür kılınması, il ve alt destinasyonlarına ilişkin içerik üretilmesi, sonuç odaklı kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarının yapılması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Vali Kemal Çeber, özellikle doğasıyla kendine hayran bırakan Rize’nin turizm alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “İlimizin geleceği açısından çok önem verdiğimiz turizm alanında çok önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Termal turizm, yayla turizmi, dağcılık, akarsu sporları, heliski, kamp ve karavan turizmi gibi pek çok alanda potansiyeli olan Rize’miz kendine has yaylaları, dağları, şelaleleri, akarsuları, kaplıcaları, vadiler ve mesire alanları ile ayrı güzellikleri misafirlerine sunmaktadır. Kültürel anlamda da pek çok değeri barındıran ilimiz; mutfağı, el sanatları, kaleleri, kemer köprüleri, konakları, ahşap ve taş camileri, tulum ve kemençesi ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

Rize’miz doğal güzelliği ve kaynaklarıyla ülkemizin nadide illerinden biridir. Tüm bu zenginliklerimizin ve güzelliklerimizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması, turizm alanında göstereceğimiz faaliyetlereler ve ilimize kazandıracağımız ekonomik ve sosyal kazanımlar açısından çok önemlidir. Çaydan sonra ilimizin en önemli ekonomik kaynağının turizm olmasını hedeflemekteyiz. Yapımında sona yaklaştığımız Rize-Artvin Havalimanı ile birlikte ilimizin ulaşım imkânlarının artmasıyla turizm alanındaki faaliyetler daha da artacaktır. Bizlerde buna hazırlıklı olarak, turizm alanında ilimizin faaliyetlerini daha da geliştirmek ve ekonomik olarak daha çok kazanım sağlamayı amaçlamaktayız” dedi.

Vali Çeber konuşmasına şöyle devam etti; “Çok önem verdiğimiz çalışmalardan olan İl Tanıtım ve Geliştirme Programı ile etkili tanıtım çalışmalarının ortaya konulması için, yurtiçi ve yurt dışında yürütülen tanıtım faaliyetleri ile yerelde yürütülen faaliyetlerin koordinasyonu çok önemlidir. “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması' adı verilen söz konusu organizasyon ile iller arası koordinasyonun üst seviyeye taşınması, illerde turizm adına faaliyet gösteren paydaşlarla işbirliği modeli geliştirilmesi, her ilin kendini çok daha güçlü bir şekilde tanıtmasının sağlanması ve ülkemiz turizm tanıtımının resmi platformu yapısına kavuşturulan GoTürkiye üzerinden, illerimizin turizm potansiyelinin dünyaya aktarılması için kapsamlı bir çalışma başlatılmıştır.

Turizm sadece doğal güzellikler ve tesis inşa etmekle olmuyor. Sektörde çalışacak personelin eğitimli ve nitelikli olması çok önemlidir. Bunu da Turizm Akademi’si projesi ile birlikte farklı alanlarda vereceğimiz eğitimlerle sağlamayı hedefliyoruz. İnsanların turizm alanında istihdam edilmesi ve bunun için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmaları, ülke turizminin gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Turizm sektörüne giren tüm gelir, turizm sektöründe istihdamı doğrudan, diğer sektörlerdeki istihdamı ise dolaylı olarak etkilemektedir. Bu nedenle TURİSTEM (Turizm İstihdam ve Eğitim merkezi) Projesi kapsamında çalışmalarımız hızla devam etmektedir.

Ayrıca basit konaklama tesisleri ve plaj işletmelerinin belgelendirilmesi de çok önemlidir. Belgelendirme ile işletmelerin uymak zorunda oldukları fiziki şartların ve işletmecilik esaslarının belirlenmesine, tanıtım, bilgilendirme ve uygulanacak fiyat tarifelerinin onaylanmasına ve tesislerin denetlenmesine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır” dedi.

Rize Çay Çarşısı Genel Müdürü Hasan Önder, Çay Çarşısı’nın tanıtımıyla ilgili bir sunum yaptı. Ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ardeşen Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ali Akay, Ocak ayında gerçekleştirilen Rize İli Turizm Çalıştayı'nın sonuç raporunun sunumunu gerçekleştirdi.

Toplantı plaket takdimi ile son buldu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı