YUSUFELİ’NİN TARIM TOPRAĞI YENİ YERLEŞİM YERİNE TAŞINACAK

Su altında kalacak olan Yusufeli ilçe merkezinde bulunan verimli tarım topraklarının Yeni Yerleşim yerine taşınma işlemlerine ilişkin çalışmalar DSİ 26. Bölge Müdürlüğü tarafından başlatıldı.

TRABZON-ARTVİN 1.11.2021 17:45:08 14 0
YUSUFELİ’NİN TARIM TOPRAĞI YENİ YERLEŞİM YERİNE TAŞINACAK

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında bir ilçe merkezi ve 4 köy tamamen sular altında kalacak olan ve önümüzdeki aylarda taşınmaya başlanacak Yusufeli ilçesinde Baraj İnşaatı ile birlikte birçok çalışmaya imza atılıyor. Bağlantı yolları ve viyadüklerin büyük bir kısmı tamamlanmış durumda. Önümüzde ki yıl başlayacak olan taşınma işlemleri öncesinde yeni yerleşim yerindeki inşaat işleri de tüm hızıyla devam ediyor. Yeni ilçe merkezinin geleceğinde önemli bir yapı taşı olacak olan tarım konusunda imkânsız denilen işler bir bir hayata geçiriliyor. Belirlenen tarım alanlarına mevcut ilçedeki tarım toprakları DSİ 26. Bölge Müdürlüğü tarafından nakledilerek yeni ilçe yerinde verimli tarım topraklarıyla Yusufelililere tekrar tarım yapma imkânı sağlanmış olacak. DSİ 26. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan toprak taşıma işlemleri için su kotunun altında kalan tarım alanları tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonrasında su altında kalacak olan tarım topraklarının yeni yerleşim yerine nakledilmesine başlanacak. Bu nedenle su kotu altında kalan ve kamulaştırması yapılan ilgili alanlarda önümüzdeki yıldan itibaren tarımsal faaliyetlerin durdurulmasına karar verildi. Üretim yapmak ve topraklarını işlemek isteyen vatandaşların mağdur olmamaları ve ürünlerinin zayi olmaması için yetkililer tarım faaliyetlerinin önümüzdeki yıl itibariyle yapılmaması hususunu dile getirdiler.

Konuyla ilgili konuşan Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin,” İlçemiz bilindiği gibi tarihi bir dönemden geçiyor. Baraj gövde inşaatı bitmiş olup bağlantı yolları ve viyadükler büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Yeni Yusufeli’nin geleceğinde en çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi de tarım konusu. Bu konuda yaptığımız çalışmalar ile yeni ilçe yerinde tarım alanları oluşturup vatandaşlarımızın yeniden tarım yapabilmelerine olanak sağlamış olduk. Yeni ilçe yerinde önümüze çıkabilecek bir sorun olarak gördüğümüz verimsiz tarım toprakları konusunun çözümü olarak mevcut ilçede bulunan verimli tarım topraklarını yeni ilçedeki tarım alanlarına taşıyarak bu sorunu ortadan kaldırmış olacağız. Bu konuda vatandaşlarımızın DSİ tarafından belirlenen, su kotu altında kalan ve kamulaştırması yapılan alanlarda önümüzdeki yıl için herhangi bir tarım faaliyeti yapmamalarını rica ediyoruz. Aksi durumda yaşanacak olan zararların karşılanması mümkün olmayacaktır. Süreci yürütecek olan DSİ 26. Bölge Müdürlüğümüze hemşerilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum.”dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı