‘’YUSUFELİ YABAN HAYATI’’ KİTABI BELEDİYE YAYINLARI ARASINDA YERİNİ ALDI

Dr. Mehmet Ali KAYA’nın kaleme aldığı, Editörlüğünü Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet AKILLI’nın yaptığı eser, Türkiye’de endemik türlerin en çok bulunduğu coğrafyalardan birisi olan Yusufeli’nin Yaban Hayat

TRABZON-ARTVİN 11.12.2020 13:17:17 60 0
‘’YUSUFELİ YABAN HAYATI’’ KİTABI BELEDİYE YAYINLARI ARASINDA YERİNİ ALDI

Yusufeli Belediyesi tarafından, Dr. Mehmet Ali Kaya’nın ‘Yusufeli Yaban Hayatı’ isimli kitabı belediye yayınları arasında yerini aldı. Kültürel belediyecilik alanında çıkardığı eser ve yaptığı çalışmalarla hem yayın hayatına hem de yöre kültürüne önemli hizmetlerde bulunan Yusufeli Belediyesi,” Yusufeli Yaban Hayatı” adlı eseriyle bu özelliğine devam ediyor.

Haber: Bayram Ali Kavalcı-Yusufeli

Dr. Mehmet Ali KAYA’nın kaleme aldığı, Editörlüğünü Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet AKILLI’nın yaptığı eser, Türkiye’de endemik türlerin en çok bulunduğu coğrafyalardan birisi olan Yusufeli’nin Yaban Hayatında ki zenginliğini gözler önüne seriyor. Bu kitapta Yusufeli coğrafyasında yaşayan 29 adet Yabani Memeli Hayvan türü, 118 adet Kuş, 23 adet Sürüngen, 7 Adet İki Yaşamlı ve 14 adet’de balık olmak üzere toplam 191 omurgalı hayvan türü’nün yanı sıra 210 adet de kelebek türlerine ait özellikler sıralanırken aynı zamanda Yusufeli’ndeki Yaban Hayatı’nın korunmasının ne kadar önemli olduğu vurgusu yapılıyor.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin’in yaptığı değerlendirmede; “Görevde olduğumuz 11 yıl boyunca yaptığımız birçok proje ve faaliyetle ufkun ötesini görmeye çalıştık. Zira bu coğrafyada var olacaksak ve gelecekte bir Yusufeli hayal ediyorsak bunun ancak büyük bir emeğin, özverinin sonucunda olacağının farkındayız.

Bu havza da bulunan yaban hayatı varlığının kayıt altına alınması için Dr. Mehmet Ali Kaya hocamızın bu kıymetli çalışmasını belediye yayınları arasında yer vererek literatüre girmesine ve bu alanda yapılacak çalışmalara bir başlangıç olmasını amaçlıyoruz. Bu çalışmada emek veren Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürümüz Mehmet Akıllı bey’e ve bu kıymetli eserin ortaya çıkmasını sağlayan Dr. Mehmet Ali Kaya hocama teşekkür ediyor, bu çalışmamızın ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.’’dedi.

Yusufeli Yaban Hayatı kitabının, Yusufeli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Yusuf İzzettin Millet Kıraathanesi’nde Belediye Meclis kararıyla belirlenen ücret üzerinden satışı yapılmaktadır. Yusufeli Belediyesi Otuz üzerinde basılı ve altı adet de görsel eseri belediye yayınlarından çıkararak yöre kültürünün kayıt altına alınıp ölümsüz olmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağladı.

YAZARIN ÖZ GEÇMİŞİ VE ESERLERİ; 1946 yılında Artvin ili Yusufeli ilçesi Irmakyanı köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Yusufeli ilçesinde tamamladı. Trabzon İlköğretmen Okulu’na seçildi. Sonrasında Ankara Yüksek Öğretmen Okulu ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji-Botanik Bölümünü bitirdi(1969). Yüksek Lisans ve Doktorasını, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde tamamladı. Doktorasını, endemik bir ütr olan ‘’Konya Bozdağ’da Yaşayan Anadolu Yaban Koyunlarının Biyolojisi ve Ekolojisi’’üzerine yapan M. Ali Kaya’nın bu konu ile ilgili 18’i yurt içinde, 2’si yurt dışında yayınlanmış 20 adet makalesi vardır. Bozkırın Cerenleri Anadolu Yaban Koyunları, Canlılar Bilimi, Genel Biyoloji, Omurgalı Hayvanlar Laboratuar Kitabı ve Biyoloji Laboratuar Uygulamaları isimli kitapları yayınlanmıştır. Dr. Mehmet Ali Kaya, evli ve iki çocuk babasıdır.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı