TİCARET VE SANAYİ ODASI MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPTI

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs ayı Meclis toplantısı yapıldı.

TRABZON-ARTVİN 31.05.2020 13:11:24 23 0
TİCARET VE SANAYİ ODASI MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPTI

Hayati Akbaş

ARTVİN- Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs ayı Meclis toplantısı yapıldı. Yeni Tip Corona virüs (Covid-19) salgını nedeni ile alınan tedbirler altında Meclis Başkanı İrfan Yıldırım başkanlığında video konferans yoluyla ve aktif olarak toplantıya katılan meclis üyeleri ile yapıldı. Toplantıya gerek video konferans gerekse aktif olarak tüm meclis üyelerinin katıldığı görüldü. Bu sıkıntılı süreçte tüm meclis üyelerinin katılım sağlamasından dolayı Meclis Başkanı İrfan Yıldırım tüm üyelere teşekkür ederek toplantıyı açtı. İki gündem maddesinin olduğu toplantıda oda 2020 Nisan ayı mizanı kabul edildi. Ağırlığının Covid-19 salgını ve ekonomik etkilerinin görüşüldüğü toplantıda Pandemi ve il hıfssısıha kurulunda görev alan YK. Bşk. Seçkin Kurt’a “iş dünyası adına göstermiş olduğu özverili çalışmalarından dolayı şahsım ve meclis adına teşekkür ediyorum” dedi. Gündemin ikinci maddesi ile ilgili olarak YK. Bşk. Seçkin Kurt söz alarak;

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen yeni tip Corona virüs (Covid-19) salgını nedeni ile sosyo ve ekonomik alanda sıkıntılar yaşadık. Üyelerimizin bu süreçte en az zararla çıkması için Artvin Ticaret ve Sanayi Odası (ARTSO) olarak elimizden gelen hassasiyeti göstererek yanlarında olmaya çalıştık. Salgının Ülkemizi etkilemeye başladığı günden itibaren gerek üyelerimizden gelen gerekse Odamızın tespit etmiş olduğu sorunlar, talepler ve çözüm önerileri doğrultunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bildirilmiştir. Bildirilen bu sorun ve taleplerimiz Birliğimiz aracılığı ile gün gün ilgili Bakanlıklara bildirilerek bazı sorunlar aynı gün bazıları diğer günlere çözüme kavuşturulmuş ve çözüme kavuşturulmaya da devam ediliyor. http://tobb.org.tr/Sayfalar/20200323-covid-destegi.php linkinde sizlerden gelen talepler doğrultusunda ilgili kurumlara ilettiğimiz ve gün gün sonuçlananlar yer almaktadır. Aynı zamanda İl Pandemi kurulunda da görev almaktayım. Bu nedenle ilimizdeki sorunlarında neler olduğunu yakından takip etmekteyim. Başta Artvin Valisi Sn. Yılmaz Doruk, Belediye Başkanı Sn. Demirhan Elçin olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluş temsilcileri büyük bir azim ile sürecin en az zararla atlatılmasına çalışmaktadırlar.

Covid-19 salgını sürecinde sık sık ilgili Bakanlıklar ve TOBB ile video konferans yolu ile toplantılar yaptık. Bunlardan 20 Mayıs 2020 tarihinde Hazine Bakanı Sn. Berat Albayrak’ın teşrifi TOBB Başkanı Sn. M. Rifat Hısarcıklıoğlu ve 365 Oda/Borsa Başkanlarının katılımı ile yapılan video konferans toplantısında sorunları direk olarak iletilmiş ve çözüm yolları konuşulmuştur. Bunlardan bazıları;

- Mucbir sebep kapsamının genişletilmesi

- KOBİ’lerimizin Kamudan alacakları bir an evvel ödenmesi noktasında Hazine Bakanına bizzat iletildi

- Taşören işi yapan müteahhitlerin KDV alacaklarının kolaylaştırılması

- Kira desteği konusunda zamanın uzatılması

- Geçici vergi 1. Taksit ödemesinin 2. Taksit ile birleştirilmesi

- Covid-19 hastalığının iş kazası dışına çıkarılması

- Kısa çalışma ödeneğinin 6 ay daha uzatılması

Gibi konular direk olarak iletilmiş ve TOBB aracılığı ile takibi yapılmaktadır.

Tüm iş dünyasına Kamu Bankaları aracılığı ile KGF destekli İşe Devam Desteği Kredisi, Odalarımızın ve Birliğimizin talepleri doğrultusunda Halk Bankası tarafından Esnaf odalarında olduğu gibi İşe Devam Desteği Küçük Esnaf Can Suyu Kredisi ve Birliğimizin ve Odalarımızın kendi kaynaklarını teminat göstererek Denizbank aracılığıyla TOBB Nefes Kredisi çıkartılarak üyelerimize sunulmuştur.

Kısa çalışma ödeneği çıkması sağlanarak Covid-19 salgını nedeni ile işyerlerini kapatmak ve kısıtlı çalışmak zorunda kalan üyelerimiz için Çalışanını Koru İstihdamı Düşürme diye Kısa Çalışma Ödeneği çıkarılmış ve ücretler en az 3 ay işsizlik sigortası tarafından ödenmesi sağlanmış işverenlerin üzerindeki önemli bir yükün alınması sağlanmıştır.

23 Mart 2020 tarihinden bu güne kadar gün gün sorunlar dile getirilmiş ve gün gün çözüme kavuşturulmuştur. Covid-19 salgını azalma gösterse de tehlikenin henüz geçmediği dolayısı ile tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğinden alınan önlem paketlerinden güncellenmesi gerekenlerin olabileceğini bunlarında ilgili bakanlarla yapılan video konferansla direk olarak iletilmektedir.

Sayın meclis üyeleri, 21 Mayıs 2020 tarihinde de Oda üyelerimizle Covid-19 salgını nedeni ile bir araya gelemediğimizden video konferans yolu ile toplantı düzenleyerek sorunlarını dinledik. Bundan sonrada üyelerimizin sorunlarını dinlemek için bu tür toplantıları yapmaya devam edeceğiz. Yapılan bu toplantıda katılan üyelerimiz, Sigortacılık sektörünün sorunları ve talepleri, Devlet ödemelerinin zamanında alamadıkları, Kredilerin ertelenmesi gerektiği, piyasalarda finansal sıkıntıların olduğu, yapılan swap anlaşmaları ile piyasaların bir nebze rahatlasa bile üretime özellikle tarım ve hayvancılığı yönelilmesi, kooperatifçiliğe geri dönüşün yapılması ve desteklenmesi gerektiği ile ilgili taleplerini ilettiler. Gerek toplantıda gerekse yazılı olarak odamıza iletilen bu sorunlar rapor haline getirilerek TOBB’ne iletilecek ve takibi yapılacaktır.

Covid-19 salgını nedeni ile Odamızın da gerekli tedbirlerin alındığını, çalışma ofislerimizin her gün dezenfekte edildiğini, personelimizin dönüşümlü ve evden çalışma yöntemiyle (11 Mayıs 2020 itibari ile normal mesai durumuna geçilmiştir.) üyelerimize odaya gelmeden hizmet almalarının sağlandığını hizmetlerimizin kesintisiz olarak sunulduğunu yerinde ve zamanında müdahalelerle sorunların

çözüme kavuşturmaya çalışıldığını, video konferans yöntemi ile yapılan toplantıların çoğalacağını üyelerimiz ile yakın temasta olduklarını, direk kendisine veya sektör temsilcileri aracılığı ile sorunları iletebileceklerini belirtmek isterim, herkese teşekkür ederim” dedi..

Melis Başkanı İrfan Yıldırım gündemde başka madde olmadığını belirterek tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Covid-19 salgını nedeni ile yaşadığımız bu sıkıntının bir an önce en az zararla atlatılarak normalleşme sürecine girilmesi temennisi ile meclis üyelerine teşekkür ederek toplantıya son verdi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI