KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞA TAM DESTEK!

Artvin'e özgü bijik koyunu cinsinin yok olmaması ve et kalitesi bakımından dünyanın en kaliteli etine sahip olduğu bilinen İngiliz ırkı Suffolk koyunlarının yöreye uyumunu sağlamak için Artvin'de çalışma başlatıldı.

TRABZON-ARTVİN 12.12.2020 12:16:37 71 0
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞA TAM DESTEK!

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin’de küçükbaş hayvancılığı geliştirmek ve desteklemek için Artvin belediyesi envanterine kazandırılmış olan, yerel ırk Bijik koyunlarını ve et kalitesi olarak dünyada ilk sırada yer alan, yetişkin canlı ağırlığı 150 KG. olan İngiliz ırkı suffolk koyunlarının bakımının yapıldığı bölge ziyaret edildi.

Yerel Bijik koyununun, etinden, yününden, sütünden ve derisinden yararlanarak üreticilerimizin daha fazla kazanç elde edebilmesi için, başlatılan AR-GE çalışmaları kapsamında, önümüzdeki hafta yerel Bijik koyunlarından bir miktar sayıda daha, Artvin Belediyesince satın alınarak Belediye envanterine dahil edileceği açıklandı. AR-GE çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanacağı planlanıyor, Belediye envanterindeki yerel Bijik Koyunlarının, Küçükbaş hayvan üreticilere ve işsiz üretici adaylarına dağıtımını yaparak işsizliğe önemli oranda katkı sağlanarak, ekonomiye katkıda bulunulacak. Yeren Bijik koyun sayısının artırılması projesini tamamlayarak, Yerel ırklarımıza sahip çıktığımız gibi, Coğrafi işaretini almak için sona gelinen Artvin Döneri ’ne de ayrı bir damak tadı kazandırılmış olacak.

Belediye yetkilileri, Yerel ırk bijik koyunlarının bakımının yapıldığı Vezir Köy ’ünde gönüllü bakıcı çobanı ziyaret ederek koyunların son durumu hakkında bilgi aldılar..

Belediye Başkanı Demirhan Elçin ziyaret sonrası yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Gönüllü bakıcı kardeşimizin, Bijik Koyunlarının sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam ettiğini, hatta doğum yaptıklarını, yavru kuzuların 3 aylık olduklarını, kuzuların hemen hemen annelerinin yarısı kadar geliştiklerini bildirmesi bizi çok mutlu etti.

Suffolk ırkının bakımlarının yapıldığı Şavşat İlçemizin Yaşar Köyün ’de ki, koyunlarımızın gönüllü bakıcı kardeşlerimizi de ziyaret ederek, koyunların son durumu hakkında bilgi aldık.

Gönüllü bakıcı kardeşimizin, “İngiliz Sufflok Koyunları sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam ediyor. Bölgeye uyum sağladılar, çok akıllı ve zeki hayvanlar çok hızlı kilo alıyorlar, çiftlikte kapalı veya merada açık alanda beslenmeye yatkın bir ırk. 1-2 ay içerisinde koyunların doğum yaparak ilk yavrularının dünyaya gelecek, dolayısıyla doğan yavrularında bölgemize yavruluktan yetişkinliğe gelinceye kadar uyum sağlayıp sağlamadığını önümüzdeki süreçte tespit edebileceğiz. Ben böyle bir ırk ne gördüm, ne de duydum, şu anda koyunlar 1 yaşında canlı ağırlıkları 120-130 Kilo geliyor. Yetişkin duruma geldiklerinde normal koyunların 2,5-3 katı ağırlığında olacaklar, büyük bir sürpriz ve olumsuzluk olmazsa coğrafyamıza ve iklimimize son derece uyum sağlayan İngiliz sufflok koyunlarının üretimini bireysel olarak da yapmaya başlayacağım.” Şeklindeki ifadelerinden dolayı da oldukça heyecanlandık.

Küçükbaş hayvancılığına destek AR-GE çalışmalarımızın önümüzdeki yıl tamamlanacağını tahmin ediyorum. Suffolk koyunlarının yöremize uyum sağlayıp sağlayamayacaklarını test ediyoruz. Muhtemelen de uyum sağlayacaklar. Yerel Bijik koyun sayısının artırılması projesini tamamlayarak, yerel ırklarımıza sahip çıktığımız gibi, Coğrafi işaretini almak için sona gelinen Artvin Dönerine ’de ayrı bir damak tadı kazandırmış olacağız.

İngiliz Sufflok koyun ırkı koyunlarının yetişkin canlı ağırlığının 150 Kg. olması, yaklaşık 1 koyundan 75-90 Kg. arası karkas et elde edile bilinmesinin, besiciler için çok cazip olacağını, yöremizde yetiştirilen Yerli ırk sığırlarla kıyaslandığında, yerel sığırlardan elde edilecek karkas etten daha fazla, karkas et elde edilebilineceğini tespit ettik, dolayısıyla kısa süre içerisinde İngiliz Suffolk Koyunlarından bir miktar sayıda daha Belediyemizce satın alarak, Belediye envanterine dahil edeceğiz.

AR-GE çalışmalarımız tamamlandıktan sonra Belediye envanterindeki yerel Bijik Koyunlarının ve İngiliz ırkı olan Suffolk koyunlarını Küçükbaş hayvan üreticilerimize ve işsiz üretici adaylarımıza dağıtımını yaparak işsizliğe önemli oranda katkı sağlayarak ekonomiye katkı vermiş olacağız” dedi..


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı