Köylüler Kayın Mantarı ürettiler

Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Valiliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından merkeze bağlı Ballıüzüm köyünde kurulan tam otomasyonlu “Kayın Mantarı” seralarını inceledi.

TRABZON-ARTVİN 6.08.2018 07:38:13 23 0
Köylüler Kayın Mantarı ürettiler

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Valiliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından merkeze bağlı Ballı Üzüm köyünde kurulan tam otomasyonlu “Kayın Mantarı” seralarını inceledi.

Vali Doğanay beraberindeki eşi Esma Doğanay Hanımefendi ile birlikte il merkezine yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunan Ballıüzüm köyüne sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

İlk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 11. Etap Kırsal Kalkınma Projesinin hibe programları kapsamında köy muhtarı ve aynı zamanda Artvin İli Mantar Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Beyaz ile ev hanımı Meryem Ülker tarafından kurulan kayın mantarı seralarını gezdi.

-Vali Doğanay, ürün hasadı yaptı

Vali Doğanay, her iki serada uzun süre incelemelerde bulunarak, üretim hakkında bilgi aldı.

Seradaki kütüklerden elleriyle ürün hasadı yapan Vali Doğanay, her iki üreticiyi medeni cesaretlerinden dolayı tebrik ederek, bol kazançlar temennisinde bulundu.

Kayın mantarı projesinin orman köylüsü için altın niteliğinde gelir getirecek bir proje olduğunu ve köylülerin az maliyetle önemli bir gelir elde edilebileceğini belirten Doğanay,” Kayın mantarı üretimini çok önemsiyoruz. Özellikle kırsalda yaşan köylülerimiz önemli bir ek gelir kapısı olacaktır. Valilik olarak bu projeyi çok önemsiyoruz ve destekliyoruz. Bu proje ile köylümüzün yüzünü güldüreceğimize inancım tamdır' dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Başkan Ali Fuat Beyaz ise, kurdukları birliğin kuruluş öncelikli amacının mantar üreticilerini bir araya getirmek olduğunu söyledi.

Artvin Valisi Ömer Doğanay’ın destekleriyle Artvin’de kayın mantarı üretimi yapmak için arkadaşlarıyla Türkiye’de kayın mantarı yapan tüm illeri gezerek bilgi sahibi olduklarını kaydetti.

Beyaz, Bu ziyaretin ardından Valimiz Ömer Doğanay, bizleri makamında kabul ederek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yüzde elli hibe destekli projelerinden faydalanabileceğimizi söyledi. Bizzat kendisi bizim projelerimize

yardımcı olarak 8’i il merkezinde, diğerleri de ilçelerde olmak üzere toplam 24 tam otomasyonlu mantar üretim serası kurulmasını sağladı. Ben köyüm olan Ballı Üzüm köyünde 108 metre kareye sahip 600 kütük kapasiteli tam otomasyon sistemli seramı kurdum. Sera yaklaşık 180 bin liraya mal oldu. Yüzde ellisi hibedir.” dedi.

-Üreticiler ilk hasattan memnun

Serada yılın ilk hasadını almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Beyaz, “Serada ilk ürünleri iki hafta önce aldım. 600 kütükten 200 kilo kadar mantar topladım. Ürünleri kilosunu 15 liradan olmak üzere şehir merkezinde kurulan halk pazarlarında satıyoruz. Şu ana Pazar sorunumuz yok. Valiliğimiz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gerek teknik konuda gerekse pazar konusunda bizlere yardımcı oluyor. Biz köylüler projeden çok mutluyuz” diye konuştu.

-Köylülerin sorun ve taleplerini dinledi

Sera incelemelerinin ardından köylülerle bir araya gelen Vali Doğanay ve eşi Esma Doğanay Hanımefendi, sorun ve taleplerini dinledi. Doğanay, devletin kapılarının köylülere her zaman açık olduğunu söyledi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI