İL ÖZEL İDARESİ 3 ÖNEMLİ ESERİ RESTORE EDİYOR

Artvin İl Özel İdaresi, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik kapsamında sunduğu 3 adet restore projesi onaylandı.

TRABZON-ARTVİN 31.03.2023 10:49:16 103 0
İL ÖZEL İDARESİ 3 ÖNEMLİ ESERİ RESTORE EDİYOR

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin İl Özel İdaresi, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik kapsamında sunduğu 3 adet restore projesi onaylandı. Proje kapsamında 1700 yılında inşa edilen Arhavi Ortacalar Camii, 1006 yılında inşa edilen Yusufeli İşhan Manastırı ve Artvin Gastronomi Müzesi binası restore edilecek.

Arhavi’de Ortacalar Köyü sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 320 yaşında olan Ortacalar Camii “tek tip yapı ölçeğinde” restore edilerek köy halkına kazandırılması ve kültür varlığı olarak korunması amaçlanıyor. Hazırlanan projede cami dış görünüşü, sıva ve boyama işlemleri, minare kısmı ve bahçe kısmı restore edilerek orijinalliği bozulmadan yeni haline kavuşacak.

Projenin ikinci çalışması olan ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen İşhan Kilise ’sinde zeminde yer alan döşeme taşlarının zarar görmeden kilisenin ziyarete açılması için döşeme üzerine cam platformdan oluşan yürüyüş yolu yapılacak.

Ayrıca Artvin mutfak sanatlarının ve el becerilerinin sergilendiği Artvin Gastronomi Müzesi’nin halka kazandırılması amacıyla zemin kat bölümünün kafeterya olarak değerlendirilmesi hedefleniyor. Proje ile birlikte kültür varlığının, koruma-kullanma dengesi içerisinde varlığının sürdürülmesi hedefleniyor


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI