BOĞALARIN MÜCADELESİ NEFESLERİ KESTİ

Kazanan Boğaların Sahiplerinin Gözyaşları Festivale Damga Vurdu.

TRABZON-ARTVİN 21.07.2022 11:58:54 32 0
BOĞALARIN MÜCADELESİ NEFESLERİ KESTİ

Hayati Akbaş

MURGUL-Artvin’de asırlardır süregelen, geleneksel olarak birçok ilçe ve köyde gerçekleştirilen festivallerden biri olan Murgul Damar Köyü 11. Kültür Sanat ve Boğa Güreşleri Festivali yoğun ilgi altında gerçekleştirildi. Murgul’un Damar Köyü’nde düzenlenen boğa güreşleri kıran kırana geçerken, boğaların mücadelesi adeta nefesleri keserken, boğalarını güreştiren boğa sahiplerinin yaşadıkları heyecanlar dikkatlerden kaçmadı. Rakiplerini yenerek kategorilerinde birinci olan boğaların sahiplerinin gözyaşları içerisinde zaferlerini kutlamaları festivale damga vuran olaylardandı. 2 gün süren güreşlerde baş boğalığı Murgul’lu Serdar Şirin’e ait Morfin adlı boğa kazandı. Güreşlere iki günde 60’ın üzerinde boğa katıldı. Boğa güreşleri 6 kategoride düzenlenirken, kategorilerinde birinci ve ikinci olan boğalara çeşitli miktarlarda para ödülü verildi.

Artvin merkez ve ilçelerinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri festivali kovid 19 tedbirlerinin tamamen ortadan kalkması ile birlikte büyük ilgi altında gerçekleştiriliyor. Murgul Kaymakamı Alay Yazıcı’nın destekleriyle, Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş ve Murgul Belediyesi ile Damar Köyü Boğa Boğacılar Spor Kulübü Başkanı Arif Arslan ve de yönetim kurulu üyeleri himayesinde Murgul’un Damar Köyü’nde gerçekleştirildi. Birbirinden güzel ve çekişmeli güreşlere sahne olan güreşlere Murgul ve diğer ilçelerle Artvin dışından gelen yüzlerce vatandaş katıldı.

Murgul ilçesinde düzenlenen 11. Murgul Damar Köyü Kültür, Sanat ve Boğa Güreşi Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Zaman zaman tribündeki seyircilerin ve boğa sahiplerinin de heyecandan yerinde duramadıkları güreşlerde, boğaların kapışması heyecanlı dakikaların yaşanmasına neden oldu. Kategorilerinde birinci olan boğaların sahiplerinin final maçlarından sonra gözyaşlarına hakim olamamaları da festivalde duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Murgul ilçesi Damar Köyü Boğacılar Spor Kulübü’nce Damar köyünde düzenlenen ve iki gün süren festivalin ilk gününde 'deste', 'ayak' ve 'küçük orta' kategorilerinde boğa güreşleri gerçekleştirildi. Artvin, Murgul ve çevresinden gelen toplam 30’un üzerinde boğa özel hazırlanan arenada kozlarını paylaştılar. Deste kategorisinde Yiğit Akpınar’a ait Ustra Tiko, Ayak kategorisinde Burak Özer’e ait Memati, Küçük Orta kategorisinde ise Fuat Karataş’a ait Şakiri adlı boğalar kazandılar. Festivalin ilk günü heyecanı sonrasında bu sefer Grup Kopa, Grup Moli ve Ezgi Eyüpoğlu konserleri düzenlendi. Gün içerisinde arenayı dolduran yüzlerce boğa güreşi sever, gün sonunda da bu muhteşem konserlerle doyasıya eğlendiler. Festivale katılan sanatçılara teşekkür plaketleri Murgul Kaymakamı Alay Yazıcı, Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş tarafından verildi.

Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş: Hasret Gideriyoruz

Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş ise bu tür organizasyonların aslında gurbette olan insanların senede bir gün kendi memleketlerine ve köylerine geriye gelerek hasret gidermesine vesile olan organizasyonlar olduğunu belirterek, il içerisinden ve il

dışından gelen tüm misafirleri Murgul ve Damar’da ağırlamaktan mutluluk ve onur duyduklarını söyledi. Damar Köyü’nde Kültür Sanat ve Boğa Güreşleri festivalinin yapılabilmesi için, Kaymakamlık, Belediye ve Damar Köyü Boğacılar Spor Kulübü ile birlikte sponsorları katkılarıyla bütün hazırlıklar yaparak festivali gerçekleştirdiklerini belirterek kazasız belasız bir festival geçirmek için her türlü tedbirlerinde alındığını ve günün sonunda böylesine güzel bir festivale kazasız belasız imza atmış olmanın da mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Çavuş, boğaların barıştırılması etkinliğini geleneksel hale getirerek ilçenin ve civar köylerin tanıtımına katkı sağlatmayı hedeflediklerini ve sağlanan katılım ile de bunu başarmış olmanın gururunu da yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Baş Boğa ‘Morfin’ Oldu

Festivalin ikinci gününde otuz beş boğa güreş arenasına çıktı. Kategori dahilindeki güreşlerin yanı sıra boğalarını denemek için boğalarını Damar Köyü’ne getiren boğa sahiplerinin boğaları da verilen aralarda güreştirilerek arenalara ısınmaları sağlandı. Birbirinden çekişmeli mücadelelerin yaşandığı güreşler sonucunda 3 kategoride gerçekleştirilen ikinci gün güreşlerde Büyük Orta’da Osman Güven’e ait Kanas adlı boğa, Baş altı kategorisinde Salim Miraç Karaoğlu’ya ait Ceyar adlı boğa birinci oldu. Herkesin sonucunu merakla beklediği güreşler ise her festivalde olduğu gibi yine baş boğa güreşleriydi. 800 kiloya yakın kilolardaki boğaların mücadele ettiği baş kategorisinde 9 boğa arenaya çıkarken, final müsabakasında Artvin Merkez Bölgesi’nden Erkan Keskin’e ait Fırtına adlı boğayı yenen Serdar Şirin’e ait Morfin adlı boğa baş boğalığı kazanarak sahibine yaklaşık 30 Bin TL ödül kazandırdı.

Güreş müsabakaları sonrasında kategorilerinde dereceye giren boğaların sahiplerine ödülleri protokol mensupları tarafından verildi. Ödül töreninde ödülleri almaya boğa sahiplerinin çocukları da özellikle katılırken, bu geleneğin gelecek nesillere aktarılmasında ödül törenlerinde çocukların yer almasının büyük katkısının olacağına vurgu yapıldı. Kategorilerinde birinci olan boğa sahiplerine ödüllerin verilmesinin yanı sıra festivale katkı sunan ve de festivale sponsor olan kişi, kurum ve kuruluşlara da plaketler takdim edildi.

Kazasız belasız bir festival gerçekleştirdikleri için festivale emek verenlere Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş ve Spor Kulübü Başkanı Arif Arslan birer konuşma yaparak teşekkür etti ve bir yıl sonra yine Damar Köyü’nde buluşma çağrısında bulunarak festivalin kapanışını gerçekleştirdiler.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI