BELEDİYENİN LOGOSU DEĞİŞTİ

Şavşat Belediyesi’nin Yeni Logosu Belediye Meclis Kararı ile Onaylandı

TRABZON-ARTVİN 31.10.2020 11:36:37 99 0
BELEDİYENİN LOGOSU DEĞİŞTİ

Hayati Akbaş

ŞAVŞAT-Belediyenin kurumsal logosu mecliste alınan karar doğrultusunda günümüz tasarımına uygun halde yeniden düzenlendi.

Şavşat halkı ile birlikte daha güzel yarınlara temel atmak için yola çıkan Belediye Başkanı Sayın Nihat Acar; Mevcut logonun içeriğinin tam olarak bilinmediği, sorulduğunda değişik görüşler belirtildiği ve bu nedenle zaman zaman zor durumda kalındığını, coğrafi özellikler, kültürel değerler ve görsel konusunda günümüzü yansıtmadığından Şavşat’ı simgeleyecek logo değişikliğine ihtiyaç duyulduğundan logonun değiştirildiğini belirtti.

Başkan Acar açıklamasının devamında; Logo değişikliği için ödüllü yarışma açıldığını, ancak, logo yarışma komisyonunca Belediyemize ulaştırılan logo tasarımlarının Belediyemizi ve İlçemizi temsil etmediğine karar verildi. Diğer bir yandan tasarruf yaparken ödüllü bir çalışma yaparak kurumu mali yükün altına sokmayı uygun görmedik.

Belediye Meclisimizce logo değişikliğine ait çeşitli araştırmalar ve görüşmeler sırasında, bu güne kadar yapmış olduğu tanıtım materyalleri ile ilçemizin tanıtımına her zaman katkıda bulunan hemşerimiz Özgür Kalın’dan şahsıma ve Meclis üyelerimize hiçbir bedel talep edilmeden logo çalışması yapma yönünde teklif geldi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Özgür Kalın tarafından günümüz kullanım kriterlerine uygun olarak düzenlenen logomuzu meclise sunulan logo tasarımlarının arasından seçerek oy birliği ile belirledik. Belediye Kanunu gereği Kaymakamlığın onayına sunduk. Logomuz İlçemiz Kaymakamı Sayın Onur Özaydın tarafından da uygun görülerek onaylandı. Sayın Kaymakamımıza katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum dedi ve yeni logonun Şavşat’ın hangi özelliklerini ifade ettiğini açıkladı:

Üçgen Form: Bulunduğu coğrafya itibarıyla Şavşat birçok değeri içinde barındırmaktadır. Bir yanını Karadeniz’e yaslayan, diğer yanında Gürcistan sınırıyla çevrelenen ilçe öte yandan Anadolu’nun bütün biriktirdiklerini, bir arada barış içerisinde yaşatma becerisine sahiptir. Ülkenin, bölgenin olağanüstü güzellikleri ve değerleri Anadolu’nun kuzeydoğusundaki bu küçücük ilçede ve üçgende yaşam bulmuştur. Bu üçgen ayrıca Şavşat’ı oluşturan doğal kaynakları; hava, su ve toprağı temsil etmektedir.

Şavşat Evi: Özgün mimarisi, yapı malzemesi olarak kullanılmakta olan ahşap, taş ve diğer yapı malzemeleriyle literatürde “Şavşat Evi” olarak yer alan yaşam alanları bölgedeki geleneksel, toprağa ve doğaya bağlı, barışık yaşamı simgeler. Köy evleri, yayla evleri, merek ve benzeri yapılar sadece bu bölgeye özgü yapı örnekleridir ve tüm yaşam yüzlerce yıldır bunların etrafında şekillenmiştir. O evler ki çatısında

bedevra, ayvanında “köşki”, önünde öküz arabası, ambarında külekleriyle yüzlerce yılın kültürüne tanıklık etmişlerdir; etmeye de devam edeceklerdir.

Dağ, Dere, Orman: Şavşat’ın eşsiz doğal güzelliklerini tarifler. Dünyanın en zengin flora ve faunalarından birisini barındıran ilçenin önemli miktarda endemik türü mevcuttur. Geçmişten bugüne özgür akan derelerinin, ülkenin en zengin ormanlarının ve dağlarının, tüm evrensel değerler adına geleceğe taşınmasının bölge insanının vazgeçilmezlerinden olduğu vurgulanmıştır.

Nego: Bölgeye özgü bir çiçek olan nego, bütün Şavşatlıların her yıl 2.000 – 2.500 metrelerden topladıkları, yayla yollarını eşsiz kokularıyla donatan, yayla kültürünü, yaylaya göçü anlatan bir çiçektir. Her evin en güzel vazosunda, en güzel yerinde asılan aylarca, yıllarca kokusunu hiç kaybetmeyen, her Şavşatlının içine çektiğinde ve rafine ettiğinde içinde çocukluğunu, öküz arabasını, yaylaları, içtiği taze sütü, yediği peynir eritmesini, çektiği tırpanı ve tüm anılarını yaşatan bir semboldür. Emekle yücelen, eğitimin, aydınlanmanın, Cumhuriyet’in ne kadar vazgeçilmez olduğunu ve Atatürk’ün çizdiği yoldan ve devrimlerinden asla vazgeçmeyecek Şavşatlıları tarifler. Nego aslında bütün bu değerlerin önemini ve kalıcılığını simgeler.

Logo Rengi: Logoyu oluşturan renkler bölgenin en önemli iki renginin karışımından oluşur; mavi ve yeşil. Onlarca gölü, yüzlerce dereyi temsil eden ve hemen çok yakınındaki Karadeniz’le; mavi… Ormanları, çayırları, meralarıyla benzersiz bir doğa sunan; yeşil


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI