ARICILIK TEŞVİK AMAÇLI BAL ORMANLARI SAYISI 15’E ULAŞTI

Türkiye'nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin illi unvanına sahip Artvin’de, Orman Bölge Müdürlüğünün kurduğu “Bal Ormanı” sayısı 15’e ulaştı.

TRABZON-ARTVİN 18.01.2023 12:05:40 44 0
ARICILIK TEŞVİK AMAÇLI BAL ORMANLARI SAYISI 15’E ULAŞTI

Hayati Akbaş

ARTVİN-Türkiye'nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin illi unvanına sahip Artvin’de, Orman Bölge Müdürlüğünün kurduğu “Bal Ormanı” sayısı 15’e ulaştı.

2011 yılında Arhavi Kayadibi Bal Ormanı’nın kurulması ile ilimiz arıcılığı teşvik etme ve orman köylümüze ek gelir sağlayacak proje kapsamında başlayan “Bal Ormanları”, Yusufeli Özgüven Bal Ormanı’nın da açılması ile sayısını 15’e çıkardı. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, 2023 yılı için de iki ayrı konuma “Bal Ormanı” yapımını programına aldı.

Organik bal üretimi için en uygun bölgelerin başında yer alan Artvin'in yüzölçümünün yüzde 57'sini kaplayan orman alanının yüzde 55'ini verimli orman arazisi oluşturuyor.

KESTANE KANSERİYLE DE MÜCADELE SAĞLIYOR

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, “Bal Ormanları” projesi kapsamında ormanları tehdit eden kestane dal kanseri ile de biyolojik mücadele yürüterek, bal üretimini olumsuz etkileyen kestane dal kanserine karşı mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmalar sırasında tamamen dal kanserine yenik düşen kestane ağaçları sahadan çıkartılarak yeni fidanlar dikiliyor. Ayrıca kestane dal kanserine karşı, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Biyolojik Laboratuvarında üretilen Hypovirülent virüsü her yıl 500 hektar alana verilerek kanserin yayılması önleniyor.

PROJENİN ARTILARI BİTMİYOR

Özellikle orman köylüsüne önemli ek getirici kaynak sağlayan arıcılığın, orman köylülerinin yaşam standartlarını yükselteceği gibi aynı zamanda göçü geri döndüreceği tahmin ediliyor. Ayrıca “Bal Ormanları” projesi kapsamında dikilen binlerce fidan biyolojik çeşitliliğin korunması, gelecek nesillere aktarılması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda toprakların büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyet.

ARTVİN’DE 5 İLÇEDE YER ALIYOR

Bal Ormanları projesi Artvin merkez dâhil, Arhavi, Borçka, Murgul ve Yusufeli olmak üzere 5 ilçe 15 bölge olmak üzere yer alıyor.

Artvin Merkez; Taşlıca, Tütüncüler, Ortaköy köyleri,

Arhavi ilçemiz; Yemişlik Köyü

Borçka ilçemiz; Küçükköy, Çifteköprü, Kaynarca, Balcı köyleri

Murgul ilçemiz; Damar, Akantaş-Korucular, Kabaca köyleri

Yusufeli ilçemiz; Özgüven ve Yüncüler köylerinde bal ormanları mevcut.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı