ARHAVİ BİR KEZ DAHA AYAKTA

TAŞ OCAKLARI İLE PİLARGET KÖYÜNDE YAPILMAK İSTENEN HES’LER İÇİN KEŞİF YAPILDI.

TRABZON-ARTVİN 15.09.2020 09:31:36 23 0
ARHAVİ BİR KEZ DAHA AYAKTA

HAYATİ AKBAŞ

ARHAVİ-Dikyamaç Köyü Derneği öncülüğünde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı XI. Bölge Müdürlüğü tarafından Rize hava alanı inşaatına taş sağlamak üzere açılan taş ocağı hakkında verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı iptal davası ve aynı zamanda AB Enerji firması tarafından yapılacak olan, Saka 1 ve Saka 2 HES projelerine karşı, Arhavi Pilarget Doğa ve Yaşam Derneğince Rize İdare Mahkemesine açılan dava sonucu nedeni ile dün keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.

Bilindiği üzere Dikyamaç köyünde halen mevcut hasarların daha da artma riski doğması üzerine Dikyamaç Köyü Derneği ve 73 Dikyamaç köylüsü taş ocağı alanının büyütülmesi kararının iptali için davası açmışlardı.

Öte yandan Pilarget köyü halkının, yapılmasını istemediği ve AB Enerji firması na ait Saka 1 ve Saka 2 HES inşaatı için halkın kararlı direnişini devam ediyor.

İl genel meclisinde inşaat imar izni oylamasının hukuksal zemininde yapılmayıp mevzuatların uygulanmadığını ve bu sürecin yargıya taşındığını belirten köylüler şuan yapılan keşif ve incelemenin sonucunda gelen kişilerin elini vicdanlarına koymaları halinde köylülerin istekleri doğrultusunda olayların gelişeceğine inandıklarını belirttiler.

Her iki köyde çok yoğun vatandaşın katıldığı bilirkişi incelemesi sırasında ufak tefek laf atmaların olduğu ve anında yatıştırıldığı da görüldü.

Arhavi Jandarma Komutanlığının, gerek keşif bölgelerinde gerekse vatandaşların toplandığı alanlarda özverili çalışması ve hassas duruşu ise dikkat çekti.

Keşif ve inceleme olaysız bir şekilde bitirilip sona erdi. Yetkililer mahkeme sonucunu yaşanan pandemik durumdan dolayı erken bir tarihte beklemediklerini belirterek katılanlara teşekkür ettiler.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı