40'INCI KAFKASÖR BOĞA GÜREŞLERİ SONA ERDİ

Artvin Belediyesi koordinesinde, Artvin Kafkasör Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Spor Kulübü Derneği işbirliğiyle, 200 yıllık mirasımız, kültür ve geleneğimizi devam ettirmek için organize ettiği boğa güre?

TRABZON-ARTVİN 23.08.2021 10:15:45 56 0
40

Hayati Akbaş

ARTVİN- Artvin Belediyesi koordinesinde, Artvin Kafkasör Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Spor Kulübü Derneği işbirliğiyle, 200 yıllık mirasımız, kültür ve geleneğimizi devam ettirmek için organize ettiği boğa güreşlerini 1200 rakımlı Kafkasör Yaylasında gerçekleştirildi.

Şehir merkezine 12 kilometre uzaklıktaki, Kafkasör Yaylası'nda gerçekleştirildi. Dün başlayan boğa güreşlerinin son gününde 'büyük orta', 'başaltı' ve 'baş' kategorisinde Artvin, Rize ve Erzurum’dan gelen 49 boğa, arenada güreşti.

Öte yandan baş kategorisi kurularının çekimi esnasındaki arada Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin ve CHP Millet Vekili Uğur Bayraktutan’ın da aralarında bulunduğu, protokol üyeleri ve onlarca vatandaşın arenaya inerek Artvin halkoyunu ezgileri eşliğinde horon oynaması renkli görüntüler oluşturdu.

Büyük orta kategorisinde Dursun Ali Urhan’a ait 'Çilçimli', başaltı kategorisinde Erkan Torun'a ait 'Arap', baş kategorisinde ise Şehzade Yıldırıma ait 'Nikor' adlı boğa birinci oldu.

Güreşlerde toplamda 116 bin lira ödül dağıtılırken, baş kategorisindeki şampiyon boğanın sahibi 26 bin, başaltı kategorisindeki birinci boğanın sahibi 22 bin, büyük orta kategorisindeki şampiyon boğanın sahibi de 19 bin lira ile ödüllendirildi.

Binlerce kişi soğuk havaya rağmen gün boyu devam eden güreşleri arenanın çevresindeki tribünlerden takip ederken, bazı vatandaşlar da arenanın etrafındaki ormanlık alanda belediye tarafından kurulan çadırları kiralayarak doğanın tadını çıkardı.

Yoğun ilgi gören festivalde Artvin İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, güvenliği sağlamak için yoğun mesai harcarken, 112 Acil Sağlık ekipleri de herhangi bir olumsuzluğa karşı alanda hazır bulundu.

2 gün süren boğa güreşlerinde kesintisiz bir şekilde tek başına sunuculuk yapan Şakir Kara boğa güreşlerinin rengi oldu.

Güreşlerin bitiminin ardından ödül töreni öncesi konuşma yapan Belediye Başkanı Demirhan Elçin; Kafkasör Arenasının Gökçen Ailesinden alınarak Artvin Halkının malı olacağını söyleyerek şunları dile getirdi: “Şunu söylemek istiyorum bu arenada her zaman yaşam devam ettikçe boğa güreşleri olacak. Güreşlerin olabilmesi için Gökçen ailesine de teşekkür ediyoruz ama Gökçen ailesi bilsin ki buranın tapusunu alacağız. Belediye mi alacak, halk mı alacak, iş adamları mı alacak, bir şekilde alacağız ve burası Artvin Halkının olacak. Artık orada oluyordu burada olmuyordu orda güvenliği sağlayamıyorduk kimse söyleyemeyecek. Bu görkemli boğa güreşlerin yapılmasında emeği geçen boğa güreşlerini bize sunan özellikle boğacılar derneğine, hakemlere, boğa sahiplerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca zabıtaya, jandarmaya, sağlık ekiplerine de teşekkür ediyorum. En çok teşekkürü de Şakir Kara’ya ediyorum. İki gündür sunuculuğunu başkasına devrettirmeden adam gibi bir sunuculuk yaptı. “

Başkan Elçin konuşmasının devamında, “Bu süreci herke biliyor. Artvin Belediyesi herhangi bir siyasi partinin belediyesi değildir. Artvin Belediyesi Artvinli

bütün hemşerilerimizin belediyesidir. Birileri birilerinin sözüyle gezmesin bugün burada bu coşkuyu hep beraber yaşadık. Artvin sahipsiz değildir. Hani diyorlar ya nerede devlet nerede millet burada neyi gördük milleti gördük işte millet burada.Aşağı yukarı 1 haftada bu alanı hazırladık belediye ekibim gece gündüz çalıştı hepsine çok teşekkür ediyorum.

Kadırga TV hiçbir yayını kesmedi onlara da teşekkür ediyorum. Gökçen ailesine bir kez daha teşekkür ediyorum bizim yüzümüzü kızartmadınız bizim yüzümüzü ak ettiniz.” İfadelerine yer verdi.

Başkan Elçin, ödül törenine geçmeden önce, Boğa güreşlerinde başarılı bir şekilde sunan Şakir Kara’ya, 2 gün boyunca kesintisiz bir şekilde canlı olarak uydudan yayın yapan Kadırga TV’ye, Artvin Kafkasör Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Spor Kulübü Derneği yönetimi ve sahada görev yapanlara teşekkür plaketi takdim etti.

Büyük Orta Kategorisinde dereceye giren boğa sahiplerine Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek ve Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Başaltı Kategorisinde dereceye giren boğa sahiplerine Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi ve Ardanuç Kaymakamı Ömer Özbay, Baş Kategorisinde dereceye giren boğa sahiplerine Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin ve Artvin Kafkasör Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Spor Kulübü Dernek Başkanı Erkan Keskin kupalarını ve ödüllerini takdim etti.

CHP YDK Başkanı Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Giresun Milletvekilimiz Necati Tığlı, CHP PM Üyesi İstanbul Milletvekili Yunus Emre, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Ardanuç Kaymakamı Ömer Özbay, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksek, CHP Artvin İl Başkanı Ahmet Biber, İYİ Parti İl Başkanı Kemalettin Akgök Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, CHP Merkez İlçe Başkanı Olgun Gümrükçü, İyi Parti Merkez İlçe Başkanı Yusuf İnce, Borçka İlçe Başkanı Vehbi Yılmaz, Hopa İlçe Başkanı Şükrü Aydemir, Kemalpaşa İlçe Başkanı Taner Çakır, Murgul İlçe Başkanı Mehmet Durmuş, Şavşat İlçe Başkanı İmran Kayaoğlu, , İYİ Parti Ardanuç İlçe Başkanı Selçuk Babacan, İYİ Parti Borçka İlçe Başkanı Recep Çırak, İyi Parti Murgul İlçe Başkanı Hüseyin Çelikarslan, İyi Parti Şavşat İlçe Başkanı Taner Kara, İyi Parti Yusufeli İlçe Başkanı Recep Akyürek, İYİ Parti Hopa İlçe Başkanı Mürsel Şişman, İYİ Parti Kemalpaşa İlçe Başkanı Erdoğan Barsbay CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Yavuz Dinç, Artvin İl Genel Meclisi üyesi Zafer Gülenç, Borçka İl Genel Meclisi üyesi Sayın Celal Alparslan, Hopa İl Genel Meclisi üyesi Hakan Makar, Ardanuç İl Genel Meclisi üyesi Sayın Talip Işık, Artvin TSO Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt, dernek ve STK temsilcileri katıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı