2020 YILINDA HEDEFLERİNE ULAŞACAKTIR

Ülkemizin ve Bölgemizin önemli limanları arasında yer alan HOPAPORT yaptığı yatırımlar ve yeni projeleri ile 2020 yılına damgasını vuracaktır.

TRABZON-ARTVİN 11.05.2020 08:51:18 19 0
2020 YILINDA HEDEFLERİNE ULAŞACAKTIR

HAYATİ AKBAŞ

HOPA LİMANI'NIN TARİHİ

Hopa Limanı 1973 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından hizmete açılmıştır. 1980’li yıllarda İran’a yapılan transit taşımalarda Hopa Limanı çok yoğun bir şekilde kullanılmıştır. 1988 yılında Sarp sınır kapısı açıldıktan sonra BDT ülkeleri, Orta Asya ve Türk Cumhuriyetlerine yapılan ticaretlerde Hopa Limanı aktif bir şekilde kullanılmıştır. Hopa Limanı Sarp sınır kapısına 18 km uzaklığındadır.

HOPA LİMANI ÖZELLEŞTİRME GEÇMİŞİ

Hopa Limanı, devlet tarafından yapılan özelleştirme ile 1997 senesinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden Park Denizcilik Ve Hopa Liman İşletmeleri AŞ’ne 30 yıl süre ile işletme hakkı devri yöntemi ile devredilmiştir. Hopa Limanı Türkiye’nin özelleşen ilk limanlarında biri olma özelliğini taşımaktadır.

HOPA LİMANINA YAPILAN YATIRIMLAR İLE KAPASİTE ARTIRIMINA GİDİLMİŞTİR.

Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri A.Ş., Hopa Limanı’nın işletme hakkını devir aldıktan sonra 2.000 m2 olan kapalı depolama sahasını 18.120 m2’ye, 54.000 m2 olan açık depolama sahasını 72.622 m2’ye çıkartmış forklift, stacker, yüksek kapasiteli vinç, kantar, terminal araçları ve ekipman yatırımları yaparak Hopa Limanı’nı çağdaş donanımı ve deneyimli kadrosu ile bölgenin önemli bir liman kompleksi haline getirmiştir.

HOPAPORT’UN STRATEJİK ÖNEMİ

HOPAPORT stratejik açıdan Türkiye’nin doğusunda, Kafkasya bölgesine açılan güvenli bir liman konumundadır. HOPAPORT Sarp sınır kapısına 18 km. mesafede olması nedeni ile Avrupa’dan ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerden bu bölgelere yapılan tüm ticarete yön verme özelliğine sahiptir.

Transit ticaretin yoğun bir şekilde yapıldığı İran ve Nahçivan bölgelerine karayolu ulaşımının da yakın Liman olması nedeni ile çok ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Bölgesel anlamda Kafkasya, İran, Nahçivan, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine açılan kapı olması nedeni ile özellikle bu bölgelerde yapılan her türlü ticarette aktif rol oynamaktadır. HOPAPORT Türkiye’de hem kara sınır kapısı, hem Hava ve hem de deniz sınır kapısı olan ülkemizin tek limanı özelliği taşımaktadır.

Yıllık elleçleme kapasiteniz ne kadardır? 2018 ve 2019 yılında ne kadar yük elleçleme yaptınız? Söz konusu dönemde firmanız sektöre yönelik hangi yatırımları yaptı? Bu yatırımlar özellikle hangi ekipmanlara yönelik oldu? Ayrıca, kapasite artırımına yönelik bir yatırımınız da oldu mu?

HOPAPORT olarak önümüze koyduğumuz 1. Milyon ton elleçlenme rakamına ulaşma çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bu rakama ulaşma gayretimizde önümüze bir hedef daha koyduk. O da Limanımızda elleçlenen ürün çeşitliliğini artırmamız gerekiyordu. Bu doğrultuda yaptığımız girişimler meyvesini verdi ve HOPAPORT Ülkemizin önemli bir tedarik merkezi oldu.

Limanımızda 2017 yılında 731.148 ton yük elleçlenirken gelen gemi sayımız 187 oldu. 2018 yılında limanımıza 164 gemi gelirken 703.394 ton yük elleçledik.

Yaptığımız girişimler sonrası 2019 yılında yeniden yükseliş trendi yakalama fırsatı bulduk ve 2019 da limanımıza 206 gemi gelirken elleçleme rakamını da 861.085 ton’a çıkartmayı başardık.

HOPAPORT 2017 ve 2018 yılarında önemi proje kargo operasyonlarına ev sahipliği yapmıştır. Paydaşlarımız ve grup şirketlerimiz koordinasyonu ile 600 Ton’a kadar ağırlıktaki tek parça yüklerin elleçlenmesini yapabilir noktaya geldik.

Limanlarınızın büyüklüğü bakımından kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz? Limanlarınız büyük gemilerin girişine uygun mu? Ağırlayabildiğiniz en büyük gemi tonajı ne kadardır?

HOPAPORT 2150 metre uzunluğunda ana mendirek ve 470 metre uzunluğundaki tali mendirek sayesinde korunaklı liman olma özelliğine sahiptir. Karadeniz’in zaman zaman çılgın dalgaları olsa da 2.150 metre uzunluğundaki Mendirek HOPAPORT’u güvenli bir liman haline getirmiştir ve Liman bünyesinde bulunan bütün rıhtımlarda bir yılın 12 ayında 7/24 elleçleme yapılan ender bir liman olma özelliği kazandırmıştır. Uzun mendirek sayesinde gerekli güvenlik önlemleri alınarak her türlü limbo operasyonun HOPAPORT’ta rahatlıkla yapabilmektedir.

2018 ve 2019'da liman yatırımınız oldu mu? Varsa yatırım bedeli kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz? 2020 yılı için beklentiniz nelerdir?

HOPAPORT olarak bizde proje bitmez. 2017 yılında 8.300 Ton kapasiteli Çimento terminalimizi tamamladık ve 2018 yılında Ülkemizin önde gelen Çimento firmalarından biri olan Aşkale Çimento faaliyetine başlamıştır.

Buna paralel 2019 yılında yapımı tamamlanan LPG terminalimizde gerekli tüm izinler alınmış ve HOPAPORT İhtisaslı Gümrükler listesine alınmıştır. 2020 yılında hedefimiz LPG terminalimizi faaliyete başlatmaktır.

Şirketin gündeminde şirket satın alma ya da ortaklık var mı?(Yurt içi ve dışında) Liman yatırımında karşılaştığınız sorunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Bilindiği gibi HOPAPORT Ülkemizin iki güçlü Holding’i olan CİNER ve İMİKS gruplarının ortaklığı ile oluşturulan Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilmektedir. Şu an farklı bir ortaklık düşüncesi gündemimizde yoktur.

Sektörün yaşadığı başlıca sorunlar nelerdir? Sektör gündeminde son zamanlarda hangi konular yer alıyor?

Hopa Limanı daha önceki çalışmalar sonucunda ISO 9001 Kalite Yönetimi, ,

ISO 14001 Çevre Yönetim sistemleri ve OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği konusunda belgelendirilmiştir.

Hopa Limanı'nın gerçekleştirdiği diğer bir hedefi green port (yeşil liman) olarak bilinen gemi ve liman operasyonlarından kaynaklanan çevresel etkilerin azaltılması yönünde idari ve teknik tedbirler alınarak idare tarafından belirlenen kriterlerin uygulanmasını sağlamış ve HOPAPORT Karadeniz Bölgesinde Yeşil Liman belgesini alan ilk liman olmuştur.

HOPAPORT olarak 2020 yılı çalışma projelerimizin başında Samsun-Sarp Demiryolu projesinin stratejik açıdan önemli bir parçası olan Hopa-Batum Demiryolu projesinde adım atabilmektir. Bu konuda Hopa TSO ile birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bizim açımızdan önemli gördüğümüz bir diğer projede Kruvaziyer Gemilerinin HOPAPORT’a gelmelerini sağlamaktır. Artvin Valiliği, Artvin Turizm İl Müdürlüğü ve İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanlarının da içinde olduğu bir çalışma grubu oluşturmak önceliklerimiz arasındadır. Bu konuda danışman bir firma kanalı ile çalışmalarımızı yürüttük ve ortaya bir rapor çıkarttık. 2020 yılında Hopa TSO ile birlikte bu konuda çalışmalarımıza yeniden başlayacağımız bir yıl olacak…


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI