Yeni bir Kandil geliyor

Berat Kandili nedir?Berat Kandili ne zaman?

TEFEKKÜR 10.06.2014 08:09:14 5 0
Yeni bir Kandil geliyor
12 Haziran Perşembe akşamını 13 Haziran Cuma gününe bağlayan gece İslam alemi Berat Kandilini icra edecek.

Berat kelimesinin anlamı; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi manaları içerir. Berat kandili, Cenab-ı Hakkın kullarına ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükafatlandırdığı bir zaman dilimidir.

Berat kelimesinin aslı ''Beraettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve beri olmak'' demektir.

Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir.

Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi.

Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'an-ı Kerim okumalı, bilhassa ilim öğrenmeli. En kıymetli ilim, doğru yazılan ilmihal bilgileridir. Peygamber efendimiz, “sallallahü aleyhi ve sellem” Berat gecesinde, (Allahümmerzukna kalben takıyyen mineşşirki beriyyen la kafiren ve la şakiyya) duasını çok okurdu.

“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teala o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' diye buyurur.” (İbn Mace)
 Kaynak : Risale Ajans  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI