RAMAZAN GÜNLÜĞÜ (“Zekâtı verilmeyen mal ateştir.”)

“Onların mallarından bir zekât al ki, bununla onları (cimrilik ve bencillikten) temizlemiş, kötülüklerden arındırıvermiş ve mallarını bereketlendirmiş olursun.”(Tövbe: 9/103)

TEFEKKÜR 12.05.2020 08:53:59 170 4
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ (“Zekâtı verilmeyen mal ateştir.”)

“Onların mallarından bir zekât al ki, bununla onları (cimrilik ve bencillikten) temizlemiş, kötülüklerden arındırıvermiş ve mallarını bereketlendirmiş olursun.”(Tövbe: 9/103)

“Allah Teâlâ kime mal verir de o kişi zekâtını ödemezse; kıyamet günü, zekâtı verilemeyen mal, sahibi için çok zehirli bir yılan suretine çevrilir…

Sonra yılan ağzıyla sahibinin çenesini iki taraftan yakalar ve sonra der ki:

'Ben senin malınım, zekâtını vermediğin malınım.'”

(Buhari, Zekât, 3)

Soru:

Eşimin kendisine ait 100 gr. altını var. Ziynet olarak değil de “birikim amacıyla edinmiş.” Benim ise bir birikimim yok. Onun zekâtını kim verecek? Ben mi vereceğim yoksa eşim mi?

Cevap:

İslâm’da karı koca olsalar bile mal edinme veya harcama konusunda “Mülkiyet ayrılığı” vardır. Bu sebeple nisap miktarı malı veya parası bulunan kimse zekâtını kendisi vermelidir. Eşiniz zekâtını kendisi vermelidir.

Soru:

Ailede gelirler ve giderler ortak. Kazancımız ortak. Eşimin 100 gr altını benim de (yani aile olarak aldığımız ev) dolayısıyla bu yıl ödenecek 30.000 tl borcum var. Zekât hesaplaması nasıl yapacağız?

Cevap:

Burada bir gelir-gider ortaklığı mevzu bahistir. Gelirler ve giderler aynı kesede toplanıp aynı keseden harcama yapılıyor. Karı kocanın ortaklığı gibi düşünelim. Eğer alınan ev de her ikisinin ise ailenin borcu var olan birikimden düşülüp nisap miktarı kalıyorsa zekâtı verilir.

Soru:

On sekiz yaşını doldurmuş çocuğumuzun nisap miktarı üzerinde birikimi var. Ama anne babasıyla oturuyor. Zekâtını verecek mi verecekse kim verecek?

Cevap:

Oğlunuz borçlarını düştükten sonra, elindeki malın ya da paranın üzerinden bir yıl geçince zekâtını kendisi vermelidir.

Soru:

Zekâtımızı Müslüman olmayan fakirlere verebilir miyiz? Müslüman olmayan ihtiyaç sahibi bir komşumuz var ona verebilir miyiz?

Cevap:

Zekât Müslüman fakirin hakkıdır. Gayri Müslime zekât verilemez. Müslüman olmayan kimse eğer fakir ise “Fıtır sadakanızı yanı fitrenizi ve sadakalarınızı” verebilirsiniz.


Anahtar Kelimeler:
SELİM
12.05.2020 11:15:30
Allah razı olsun hocam

genç
12.05.2020 11:15:51
İTTİFAK NEDİR HOCAM

..
12.05.2020 11:29:07
HOCAM RAMAZANIN SON 10 GÜNÜNDE YAPILAN İTTİKAF OLACAK YANLIŞ YAZDIM. PEYGAMBERİMİZ YAPIYORMUŞ

Hilal
12.05.2020 15:39:19
Namazdan sonra çektiğimiz tesbihte neden 33 kere okuyoruz hocam. Bunun fazileti nedir?

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI