RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

İlahiyatçı Yazar Yusuf KAMBUR, Ramazan ayında SİTEMİZDE merak ettiğiniz HER KONUDA ama özellikle “Ramazan ayının fazileti, Kur’an-ı Kerim, Oruç, Namaz, Zekât, Fitre, Fidye gibi” Müslüman kardeşlerimizin merak ettiği sorulara delille

TEFEKKÜR 23.04.2020 11:57:52 181 1
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

İlahiyatçı Yazar Yusuf KAMBUR, Ramazan ayında SİTEMİZDE merak ettiğiniz HER KONUDA ama özellikle “Ramazan ayının fazileti, Kur’an-ı Kerim, Oruç, Namaz, Zekât, Fitre, Fidye gibi” Müslüman kardeşlerimizin merak ettiği sorulara delilleriyle, kaynaklarıyla doyurucu cevaplar verecektir.

Yusuf KAMBUR, “Müslümanlar olarak bizler iman, ibadet ve ahlâki duyarlılığa sahibiz ancak ibadetlerin bilinçli ve şuurlu yapılması konusunda eksiklerimiz vardır.

Bilgimiz tam olsa da birçok konuda şüpheye kapılıyor acaba “ibadetim geçerli oldu mu?” diye tereddütler yaşıyoruz. İşte bu sebeple “DOĞRU BİLGİYE” ihtiyacımız var. Rabbim Hayırlı bir Ramazan geçirmeyi ve başımızdaki musibetlerden bir an önce azad olmayı nasip eylesin…”

Soru: Ramazan ayına girerken nelere dikkat etmeliyiz? İlk akşamında hangi ibadetler var? Köşeniz hayırlı olsun…”

Cevap: Bu akşam (23 Nisan 2020) Allah nasip ederse “evlerimizde cemaatle ya da ferdi olarak ilk Teravih namazımızı kılacak ve ilk sahurumuzu yapacağız.”

Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:

“Ramazan ayının ilk gecesi girince şeytanlar ve cinlerin azgınları zincire vurularak bağlanır. Cehennemin kapıları kapatılır, hiçbir kapısı açılmaz. Cennet kapıları ise sonuna kadar açılır, hiçbirisi kapalı tutulmaz.

Her Müslümanın kalbinde hissettiği bir ses yükselir:

Ey iyiliklere istekli olanlar, hayra yönelin!

Ey kötülüğe arzu duyanlar, kendinizi tutun!

Allah’ın bu gece Cehennemden kurtardığı pek çok kimseler olacaktır. Bu hal Ramazan’ın bütün gecelerinde tekrarlanır.”(Buhari, Savm, 5; Müslim, Sıyam, 2)

Sahura kalkmak çok önemlidir. Hz. Peygamber (sav):

“Bizim orucumuzla Ehl-i Kitabın orucunu ayıran fark sahur yemeğidir.”(Müslim, Sıyam, 46)

Bir başka Hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:

“Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibi, sabah namazını cemaatle kılarsa gecenin tamamını ibadetle geçirmiş gibi sevap kazanır.”(Müslim, Mesacid, 260)

Soru: Ben 12 yaşındayım. Oruç tutmak istiyorum ama ailem oruç tutmak için küçük yaşta olduğumu söyleyerek karşı çıkıyor. Oruç kimlere farzdır ve çocuklar kaç yaşında oruca başlamalıdır?

Cevap: Öncelikle oruç tutma isteğinden dolayı seni Allah ve Rasulü (sav) adına tebrik ediyorum. Rabbim bu güzel niyetini karşılıksız bırakmayacaktır.

Rabbimiz (cc) Kur’an-ı Kerim’de, “İçinizden kim bu aya (Ramazan) ulaşırsa o ayda oruç tutsun.”(Bakara: 2/185) buyurmuştur.

Oruç tutmak, “Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşan” herkese Farzdır yani Rabbimizin kesin bir emridir.

Aile büyükleri çocuklarının oruç tutma konusunda dikkatli olmalıdır. Kız ve erkek çocukların oruç tutmakla sorumlu olmaları için “ergenlik çağına” ulaşmış olmaları gerekir.

Ergenlik erkek çocukların “ihtilam/cünüp” olmalarıyla, kız çocukların da “ay hali/regl” olmalarıyla gerçekleşir.

Kız çocukları “ay hali/regl” olmasalar da, erkek çocukları “cünüp” olmasalar da 15 yaşına geldiklerinde “ergenliğe girmiş” sayılır ve ibadetlerle yükümlü olurlar.

Yanlış bir anlama: Aile büyükleri “Ramazanın ilk günü oruç tutan bir çocuk ya da yaşlı Ramazanın diğer günlerinde de oruç tutmak zorundadır” gibi yanlış bir bilgiyle, çocuk ve yaşlıların ilk gün oruç tutmalarını istemiyor. Bu anlayış yanlıştır.

“Ergenliğe girmeyen” ancak oruç tutmak isteyen çocuklar ilk günlerden itibaren kendilerini denemek için oruca başlayabilir. Eğer çok zorlanacaklarsa sonraki günlerde tutmazlar.

Dikkat: Bir rivayete göre Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdular:

“Kim hasta ve bir ruhsat olmaksızın Ramazan ayından bir gün oruç tutmasa (yılın tamamını) oruçlu geçirse Ramazan ayındaki bir günün sevabına ulaşamaz.”

(Ebu Davud, Savm, 38)

Soru: Oruca niyet nasıl yapılır, her güne ayrı ayrı niyet etmek şart mıdır?

Cevap: Ramazan ayının her günü için ayrı ayrı niyet etmek şarttır. Sahura kalkmak fiili niyet yerine geçer. Akşamdan niyet edildikten sonra “İmsak vakti” girmeden yenip içilebilir ve imsak vaktiyle niyet yenilenir.

Sahura kalkamayanlar için Ramazan orucuna Hanefi mezhebine göre “zeval vakti” yani öğle namazına yakın zamana kadar niyet edilebilir.

Ramazan ayımız mübarek olsun…

HOCAMIZA SORULARINIZ İÇİN

http://yusufkambur@hotmail.com

Telefon; 05375226544


Anahtar Kelimeler:
kemal
23.04.2020 12:42:35
tebrikler hocam Allah razı olsun

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı