RAMAZAN GÜNLÜĞÜ-2

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ-2

TEFEKKÜR 25.04.2020 09:44:50 128 2
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ-2

“Şüphesiz… Oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar… (Allah) Bunlar için Allah sınırsız bir bağış ve muhteşem bir ödül hazırlamıştır.”(Ahzab: 33/35)

“Kim inanarak ve sevabını sadece Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş (küçük) günahları bağışlanır.”(Buhari, iman, 28)

Soru:

Hocam, Orucun şekil şartları elbette önemlidir ancak esas önemli olan “Farz kılınmasının hikmetleri” değil midir? Oruç bize neler öğretiyor?

Cevap:

Tüm ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinin Farz kılınmasının sayısız hikmetleri vardır.

-Oruç sahibine, “Allah’a kulluğu” öğretir. Allah ne emrederse “başım üstünde” anlayışını öğretir. Kendini bilme, yerini ve konumunu öğretir. Teslimiyeti öğretir. Nefsini kontrol etme alışkanlığı kazandırır, aç kalanların hâlini öğretir.

-Sahip olduğu nimetlerin kıymetini bilmeyi, sofra başında ezanı beklerken aslında bugüne kadar önüne gelen nimetlerdeki emeği düşünmesini, şükrü ve teşekkürü öğretir.

-İmanın değerini, Allah için vazgeçmenin kıymetini öğretir. Ramazan bir medeniyet, oruç bir mekteptir.

-“Umulur ki takvaya ulaşırsınız” ayeti bizlere iç dünyamızda kötülüklerden iyiliğe, maddeden manaya, insanlıktan insan-ı kâmil olmaya yücelme kapılarını gösterir…

Soru:

Hocam, Müslüman kardeşimiz hastalığı sebebiyle doktora gidiyor. Doktor ona “kesinlikle sigarayı bırakacaksın” diyor ama bırakmıyor. “Oruç tutmayacaksın” deyince hemen “doktor bana böyle söyledi” deyip oruç tutmuyor bu nasıl iştir?

Cevap:

İbadetler kul ile Rabbi arasındaki özel ilişkidir. “Oruç Benim içindir mükâfatını Ben vereceğim” buyuruyor Rabbimiz.

Oruç tuttuğunda hastalığı artacak ya da tedavisi aksayacak olanlar, hastalığı sebebiyle (gün içinde kullandığı ilaçlar vs) oruç tutamayacak kimseler, doktorlarının tavsiyesiyle daha sonra kaza etmek niyetiyle oruç tutmayabilir.

Bunun kararını kişi kendisi vermelidir. Kişi oruç tutmama kararını verirken ileri sürdüğü mazeretin “Allah katında oruç tutmamayı mubah kılan bir mazeret olup olmadığını düşünmelidir.”

Soru: Ramazanda hastalığı sebebiyle oruç tutamayan herkes fidye mi verecek?

Cevap: Sürekli hastalar yani Ramazan sonrası da iyileşme ihtimali olmayan, oruçlarını kaza etme imkânı bulunmayanlar ve oruç tutmaya takatleri yetmeyen yaşlılar “Fidye” verirler.

Ramazanın tamamında veya bir kısmında hasta olup iyileşen kimseler tutamadıkları günleri “kaza” ederler. Bunlar Fidye vermezler.

Fidye, Ramazan ayının her günü için günlük 1 Fitre miktarıdır. 30 X 27= 810 TL.


Anahtar Kelimeler:
DURSUN
25.04.2020 09:53:35
PEKİ HOCAM VERECEK DURUMU YOKSA NE YAPMASI GEREKİR

KAZIM
25.04.2020 09:55:57
SORULARIM 1-Sahurda, ezan okunurken, ezanın sonuna kadar yeme ve içmeye devam edilir mi? 2-Oruç vakti ne zaman başlar; imsakla mı ezanla mı? Ezan bitinceye kadar yemek yenilebilir mi? HAYIRLI RAMAZANLAR HOCAM

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI