RAMAZAN GÜNLÜĞÜ-14

“İyilikler kötülükleri yok eder.”

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ-14

“Gündüzün iki tarafında (öğlen ve ikindi zamanında) ve gecenin (gündüze) yakın vaktinde (sabah, akşam ve yatsıda) namazı kıl!

Şüphesiz iyilikler, kötülükleri giderip (sizi temize çıkarır). Bu, (ibret) alanlara bir öğüt ve hatırlatmadan (ibarettir).”

(Hud: 11/114)

“Ey hayırlı işler yapmak isteyen kimse! Bu isteğini yerine getir, hayırlı işleri yap, ey kötü işler yapmak isteyen insan! Bu isteğinden vazgeç!

Allah Ramazan ayında birçok insanı cehennemden azat eder. Bu durum Ramazanın her gecesinde devam eder.”

(Tirmizi, Savm,1)

Soru:

Hocam günahlarım çok, pişmanlığım da çok ne yapmalıyım? Önceki günahlarım beni fazlasıyla rahatsız ediyor? Bir umut ışığı var mı?

Namazım, orucum önceki günahlarıma kefaret olur mu?

Cevap:

Bir genç gelmişti Peygamber Efendimizin huzuruna (sav). Belli ki işlediği günah kendisini çok rahatsız ediyordu. “Tövbenin ilk adımıydı yaptığın hatanın farkına varmak.”

Pişman olmak, isyandan vazgeçip İslâm’a dönmektir. “Bana yönelenlerin yoluna uy!”(Lokman: 31/15) buyurmuyor mu eşsiz rahmet kaynağı?

-Ya Rasulellah! Büyük bir günah işledim ve pişmanım “Hakkımda hangi cezayı uygun görürsen hükmünü ver!” dedi.

Bir müddet sessizlik oldu sonra Allah Rasulü (sav) birini gencin arkasından koşturdu ve genci huzuruna çağırdı, yukarıdaki Hud suresi 114. Ayet-i Kerimeyi okudu.

Bu büyük müjdeyi duyan sahabe kıvrak zekâsını hemen devreye soktu. Verilen müjdenin kişiye has olup olmadığını anlamak için,

“Ey Allah’ın Rasulü (sav)! Bu (müjde) sadece ona mı mahsustur?”

“Hayır, bütün insanlar için…”

İşte Ramazan ayı ve oruç, tüm günahlarımızı yok etmek için açılan eşsiz fırsat kapısıdır. Ne mutlu “fırsatları imkâna dönüştürebilenlere!”

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2020, 09:23
YORUM EKLE
YORUMLAR
Salih
Salih - 3 yıl Önce

Hocam selamlar, Kuranı Kerim'i tam olarak anlamak ve bireysel olarak yorumlayabilmek için tefsir, fıkıh ilmi vb. gerektiği söyleniyor. O zaman bu ayeti nasıl anlamamız gerekiyor?
“Biz Kur’an’ı sana her şeyin apaçık bir beyanı olarak indirdik.” (Nahl, 16/89)

Yusuf KAMBUR
Yusuf KAMBUR @Salih - 3 yıl Önce

3-Bu husus bizim Kitabımızla haşir neşir olmamızı engellemez. Bize bir bakış açısı kazandırır. Her birimiz “apaçık olan” kitabı anlama noktasında gayretimizi ortaya koymalıyız. Çünkü bu Kitap hepimize geldi. İlgi ve alakanıza teşekkürler… Söylenecek daha çok şey var ama bu kadarla yetinelim…

Yusuf KAMBUR
Yusuf KAMBUR @Salih - 3 yıl Önce

2-Hocam herkes Tefsir ilmini bilebilir mi? Doğru, bilmesi arzu edilir ancak vakıa böyle değil. O zaman nasıl olacak bu iş? Bu konudaki uzmanların görüşlerine tabi olunmalıdır.
Nasıl ki, Korona virüs için “Tıp uzmanlarına” güveniyor ve tavsiyelerine uyuyorsak, dini alanlarda da “bu konunun uzmanlarına” güvenmeliyiz.

serpil
serpil - 3 yıl Önce

namazadan sonra okunacak en güzel dua nedir

Yusuf KAMBUR
Yusuf KAMBUR @serpil - 3 yıl Önce

1-“Apaçık beyanı” herkes aynı derecede anlayabilir mi? Mesela, Kur’an’da “namaz ibadeti” apaçık olarak emredilmiş. Kıyam, rükü, secde, kıraat da Kur’an’da geçiyor ancak “Namazların rekât sayıları” belirtilmemiş. Bunu nasıl anlayacağız?
Âyetteki “her şey için” (li-kulli şey’in) ibaresi… Şöyle ki: Hiçbir matematik kitabı tüm problemleri çözmez. Fakat eğer o kitap “problemlerin çözümünü” değil de, “çözümlerin formüllerini” gösteren bir kitap ise, iş değişir. Zira bir formül bin problem çözer. Çözümlerin formüllerini anlamak için de (Usul bilgisine) Tefsir ilmine vakıf olmak gerekir.

Yusuf KAMBUR
Yusuf KAMBUR @serpil - 3 yıl Önce

“Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla, sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiçbir kimse sizden daha faziletli olamaz. Meğer ki, sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra otuz üç kere ‘sübhanAllah’, otuz üç kere ‘elhamdülillah’, otuz üç kere ‘Allahü ekber’ derseniz, tamamı 99 eder.
Yüzün tamamında da, ‘LâilaheillAllahü vahdehu lâ şerika leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şeyin kadîr’ derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa, affolunur.” (Müslim, Mesacid: 146; Ebû Dâvud, Vitir: 2)

Yusuf KAMBUR
Yusuf KAMBUR - 3 yıl Önce

Resûlullah (s.a.s.), dua eden bir adamın, dua sırasında kendisine salât ve selam okumadığını görmüş ve “Bu kimse acele etti.” buyurmuş, sonra adamı çağırıp “Biriniz dua ederken, Allah Teâla’ya hamd-ü senâ ederek başlasın, sonra O’nun Peygamberine salât okusun, sonra da dilediğini istesin.” (Ebû Dâvûd, Vitr, 23) buyurmuştur. (Diyanet, Din İşleri Yüksek Kurulu)
Herkes yüreğinden gelen şekilde dua etmeli selam

SIRADAKİ HABER