İstanbul'un fethinin 561'inci yıl dönümü

Fatih Sultan Mehmet mezarı başında anıldı. Fatih Sultan Mehmet'in hanedan hastalığı olan mafsal ağrıları sebebiyle hayatını kaybettiğini belirten tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu, Fatih'in ölümü sonrası Batı'nın nasıl bir sevinç ya

TEFEKKÜR 29.05.2014 13:07:04 21 0
İstanbul
İstanbul'un feth edilişinin 561'inci yıl dönümü kutlanıyor. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları, 'Fethin önemi'ne ilişkin etkinlikler gerçekleştiriyor.

FATİH'İN MEZARINA ZİYARET

Fethin yıl dönümü dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet'in Fatih Cami'sindeki mezarı ziyaret edildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Emniyet Müdürü Selami Altınok’un da katıldığı programda Fatih Camisi başimamı Osman Şahin Fetih Suresi’nin okudu. Yapılan duanın ardından Camii avlusunda dua etmeye gelenlere Osmanlı Şerbeti ikram edildi.

YAVUZ BAHADIROĞLUNUN YAZISI

Bahadıroğlu, '3 Mayıs 1481 yılında vefat ettiğinde başta Venedik olmak üzere bütün Avrupa'da bir hafta boyunca çanlar çalındı ve zafer ayini düzenlendi. Onun vefatını 'Büyük Kartal Öldü' diye duyurdular. Çok mutlu oldular.' diye konuştu.

Osmanlı Devleti'nin yedinci padişahı olan İstanbul'u fethettikten sonra 'Fatih' ismiyle anılan Fatih Sultan Mehmet, vefatının 533. yıldönümünde düzenlenen programla anıldı. Programda bir konuşma yapan tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu, 'Fatih Sultan Mehmet bin yıllık Bizans İmparatorluğu'na son vermiştir. Çıkardığı yasalarla devleti yeniden biçimlendiren Fatih Sultan Mehmet aynı zamanda büyük bir alimdi.' dedi.

Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen Mustafa Ceyhan'ın sunduğu 'Fatih Sultan Mehmet' konulu konferansta konuşan Bahadıroğlu, II.Mehmet'in, Sultan 2.Murad ve Hüma Hatun'un oğlu olarak 30 Mart 1432 yılında Edirne'de dünyaya geldiğini belirtti. Bahadıroğlu, Fatih Sultan Mehmet'in zamanının önemli alimlerinden olan Molla Gürani'den eğitim aldığını ve büyük bir devlet ve ilim adamı olarak yetiştirildiğini anlattı.

Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u fethetmesiyle değil Allah'ın samimi kulu olarak övündüğünü ifade eden Bahadıroğlu, şöyle konuştu: 'O çok kararlı bir insandı. Çocukluğundan itibaren bir hedefi vardı. O İstanbul'u fethetmeyi kafasına koymuştu. Bu yolda yürürken hiçbir engel tanımamıştır. Bizler de çocuklarımıza mutlaka bir hedef belirlemeliyiz. Çocukların cebine harçlık koyarken onları yüreklerinden öpün. En büyük hedef, adam gibi adam olmaktır.'

Fatih Sultan Mehmet'in günde 5 kez ezan okunan bir sarayda dünyaya geldiğini belirten Bahadıroğlu, sabah namazını kazaya bırakmayan insanların yaşadığı bir evde yaşadığını söyledi. Ezanın Müslümanların karakterine işlediğini ifade eden Bahadıroğlu, Fatih Sultan Mehmet'in sabah namazlarına kalkmayan devlet adamlarının uyarılmasını eğer dikkat etmezlerse azarlanmasını yine sabah namazını kılmamaları halinde de görevlerinden azledilmelerini emrettiğini söyledi.

'BÜYÜK KARTAL ÖLDÜ'

Fatih Sultan Mehmet'e hayatı boyunca Venedikliler tarafından 15 suikast girişiminde bulunulduğunu da kaydeden Bahadıroğlu, ancak sıkı korunduğu için başarılı olamadıklarını kaydetti. Bahadıroğlu, Sultan Murad Hüdavendigar'ın bir Sırplı tarafından şehit edilmesinin ardından padişahların çok iyi korunduğunu belirtti. Fatih Sultan Mehmet'in, hanedan hastalığı olan mafsal ağrıları olduğunu anlatan Bahadıroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 'Üsküdar'a geçtiğinde 49 yaşındaydı. Burada biraz dinlendi. Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı'ndayken ağrıları arttı. 3 Mayıs 1481 yılında vefat ettiğinde başta Venedik olmak üzere bütün Avrupa'da duyuldu. Bir hafta boyunca çanlar çalındı ve zafer ayini düzenlendi. Onun vefatını 'Büyük Kartal Öldü' diye duyurdular.'

 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı