Fatih Altaylı konuştu

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, Abdülhamid, CHP ve Menderes dönemini karıştırdı

TEFEKKÜR 28.03.2014 20:42:24 16 0
Fatih Altaylı konuştu
Risale Haber-Haber Merkezi

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, Said Nursi'nin yaşam süresi boyunca iktidarlarla veya devleti yönetenlerle arasının hiçbir zaman iyi olmadığını ileri sürdü.

Başbakan Erdoğan'ın, Said Nursi konusunu gündeme getirerek hem Gülen Cemaati'ni hem de CHP'yi aynı anda hedef tahtasına oturttuğunu belirten Altaylı, 'Gülen Cemaati ile Nur Cemaati'ni birbirinden koparmaya çalışıyor ve Nurcuların CHP'ye kaymasını engellemeye. Bu hamle siyaseten doğru olabilir, ama bu hamleyi güçlendirmek için söyledikleri tarihi gerçeklerle çok da örtüşmüyor' dedi.

Başbakan'ın danışmanlarının yanlış yönlendirme yaptığını ileri süren Altaylı, 'Doğrudur, Said Nursi'nin hayatı sürgünlerde geçmiştir, zor ve çileli bir hayattır, ama bunun faturasını CHP'ye çıkarmak, tek sorumluymuş gibi CHP'yi göstermek tarihi gerçeklerle çelişir' şeklinde yazdı.

Said Nursi'nin Abdülhamid ve Adnan Menderes döneminde de zulme uğradığını anlatan ancak Said Nursi'nin her iki isme dua ettiğini yazmayan Altaylı, 'Abdülhamid, CHP ve Menderes' dönemini birbirine karıştırdı. Said Nursi, M. Kemal ve İnönü döneminde devleti yönetenlerin emirleri istikametinde baskıya maruz kalırken, Menderes döneminde CHP'den kalma bürokratik baskıya muhatap oldu.

Altaylı yazısını şöyle sürdürdü:
'Said Nursi 2. Abdülhamid zamanında Toptaşı Tımarhanesi'ne kapatılmış, daha sonra sık sık ya sürülmüş ya da hapsedilmiştir. Doğrudur, Cumhuriyet'in ilk yıllarında CHP'nin tek parti olduğu dönemde de Said Nursi defalarca sürgüne tabi tutulmuştur, ama Said Nursi'nin çilesi Menderes'in başbakanlığında ve Demokrat Parti iktidarı sırasında da sürmüştür. Demokrat Parti'nin İçişleri Bakanı Namık Gedik, Said Nursi meselesiyle bizzat meşgul olmuş ve 'Emniyeti umumiye nezareti' denilen sürgün kararlarının altına imza atmıştır. Hatta 1960 İhtilali sonrasında Namık Gedik'in camdan atlayarak veya atılarak ölmesinden sonra Nurcular 'Said Nursi'nin beddualarından öldü' demişlerdir. Demokrat Parti döneminde hükümete yakın gazeteler, sık sık Nurcuların faaliyetlerini eleştiren yazılar yayınlamış ve 'Nurcu faaliyet gösteren mürteciler yakalandı' başlıkları atmışlardır. 1960 İhtilali sonrasında CHP'nin Said Nursi'ye eziyet etmesi ise zaten mümkün değildir. Çünkü Said Nursi, Demokrat Parti iktidarı sırasında, 1960 darbesinden 2 ay önce 1960 Mart'ında ölmüştür. Herkesin Said Nursi diye bildiği ama asıl adı 'Sait Okur' olan bu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yaşam süresi boyunca iktidarlarla veya devleti yönetenlerle arası hiçbir zaman iyi olmamıştır.' 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı