Cuma Gününün Önemi ve Bugün Yapılacak Dualar

Bugün Müslümanların haftalık bayramı olan Cuma günü... Cuma günü yapılacak olan en güzel dualar? Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde cuma gününün önemi?

TEFEKKÜR 20.06.2014 13:24:46 14 0
Cuma Gününün Önemi ve Bugün Yapılacak Dualar
Bugün Müslümanların haftalık bayramı olan Cuma günü... Cuma günü yapılacak olan en güzel dualar? Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde cuma gününün önemi?

Cuma gününün fazileti hakkında buyurulan bu kabil hadis­i şeriflerden dolayı İslam bilginleri arasında konuşulan ve halka mal olarak darbımesel hükmüne gelen bazı güzel söz ve değerlendirmeler vardır.

Mesela denilmiştir ki, 'Cuma haftanın; Ramazan yılın; Hac ise ömrün ölçüsüdür.' Yani şuurlu bir şekilde cuma namazını kılan; bugünü, İslami literatürde belirtilen bilgilere göre değerlendiren kişi bir hafta boyunca bunun feyz ve bereketinin tesirinde yaşar, her cuma bu tekrarlandıkça ömür boyu aydınlık bir hayat geçmiş olur. Yine, denilmiştir ki: 'Cuma içindeki icabet saati, (dua ve dileklerin kabul edildiği an) Ramazan içindeki Kadir gecesi gibidir.'

Cuma namazı hakkındaki hadis-i şerifler şu şekilde:


BARİ BU GÜNÜNÜZ İÇİN İYİCE YIKANIP TEMİZLENSENİZ

Cuma günü gusletmek (tepeden tırnağa yıkanmak), gereken temizlikleri yapmak, dişleri fırçalamak, hoş­hafif koku sürünmek, temiz elbiseler giyinmek, güler yüzlü ve sevinçli olmak iyi görülmüştür. Peygamberimiz (sas) Medine civarındaki köylerden toz ve ter kokusu ile cumaya gelenlere 'Bari, bu gününüz için iyice yıkanıp temizlenseniz!' buyurmuştur. (Müslim, Cum'a, 9)


Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Adem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı. ”


Yine Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Bir kimse güzelce abdest alarak cuma namazına gelir, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse, iki cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır. Kim hutbe okunurken çakıl taşlarıyla oynarsa, boş ve manasız bir iş yapmış olur. ”


Evs İbni Evs (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokca salatü selam getiriniz; zira sizin salatü selamlarınız bana sunulur. ”

Cuma namazı hakkındaki ayet-i kerimeler:


ALLAH'I ZİKRETMEYE KOŞUN VE ALIŞ-VERİŞİ BIRAKIN


Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Cuma – 9)

Artık namazı kılınca, yeryüzünde dağılın. Allah’ın fazlını isteyip-arayın ve Allah’ı çokca zikredin; umulur ki felaha (kurtuluşa ve umduklarınıza) kavuşmuş olursunuz. (Cuma – 10)

Oysa onlar (kendilerini tümüyle Allah’a ve İslam’a teslim etmeyenler) bir ticaret ya da bir eğlence gördükleri zaman, (hemen) ona sökün ettiler ve seni ayakta bıraktılar. De ki: “Allah’ın katında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.” (Cuma – 11)

Cuma günü yapılacak dualar:

CUMA GÜNÜ DUALARIN KABUL EDİLDİĞİ AN
Cuma günü ikindi namazı ile güneş batmasına kadar olan zaman diliminde Allah’dan isteyin. Dua edin.

Cuma günü”La ilahe illa ente ya hannanü ya mennanü ya bedias semavati vel erdi ya zel celali vel ikram”” bu dua ile dua eder ve Allah’dan isterse ,Allah duanıza karşılk verir. (inşaallah)

Cuma günü akşam ezanına 45 dakika kala “Ya Meliki Muktedir sin Allah’ım bana yardım et” ismini (100) defa tekrarlayıp sonrada dileğinizi dileyin, sıkıntınız gider,huzur vr rahata erersiniz.Cuma günü ikindi namazı ile güneş batmasına kadar olan zaman diliminde Allah’dan isteyin. Dua edin.

Cuma günü”La ilahe illa ente ya hannanü ya mennanü ya bedias semavati vel erdi ya zel celali vel ikram”” bu dua ile dua eder ve Allah’dan isterse ,Allahduanıza karşılık verir. (inşaallah)



Cuma günü akşam ezanına 45 dakika kala “Ya Meliki Muktedir sin Allah’ım bana yardım et” ismini (100) defa tekrarlayıp sonrada dileğinizi dileyin, sıkıntınız gider,huzur ve rahata erersiniz. (inşaallah)



Kaynak : Risale Ajans  

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı