YOLU RİZESPOR’DAN GEÇEN BİR FUTBOL USTASI

Türk futbolunun, Göztepe’nin ve Rizespor’un unutulmaz futbolcusu Fuji Mehmet lakabıyla bilinen Mehmet Fahri Türken 30 Mart 1948 yılında Aydın’ın Söke ilçesinde dünyaya geldi.

SPOR 28.06.2021 10:02:01 59 0
YOLU RİZESPOR’DAN GEÇEN BİR FUTBOL USTASI

Fatih Sultan KAR / İST

Türk futbolunun, Göztepe’nin ve Rizespor’un unutulmaz futbolcusu Fuji Mehmet lakabıyla bilinen Mehmet Fahri Türken 30 Mart 1948 yılında Aydın’ın Söke ilçesinde dünyaya geldi. Futbola 1965 yılında Söke Çimentospor’da başladı. 1966-1967 yılları arasında Söke Gençlikspor’da, 1968-1977 yılları arasında Göztepe'de, 1977-1979 yılları arasında Rizespor'da, 1979-1981 yıllarında ise tekrar Göztepe’de forma giydi. 6 kez A Milli, 1 kez de ümit milli takımda top koşturan Fuji Mehmet, birçok 2. ve 3. Lig takımında teknik direktör olarak görev aldı.

ADNAN SUVARİ’NİN ROLU BÜYÜK

Fuji Mehmet, 1968 yılında Karşıyaka voleybol takımında antrenörlük yapan Yücel Gönül ve Göztepeli fanatik taraftarlardan Cihan Tosun tarafından keşfedildi. Sarı-kırmızılı ekibin seçmelerine katılan Fuji, öyle heyecanlandı ki, kendisine göre istediği performansı gösteremedi. Gönderileceğini düşünürken, Adnan Süvari, malzemelerini alıp bir sonraki gün gelmesini istedi. Fuji Mehmet lakabını, antrenmanlara geldiği Fuji marka bisikletinden aldı. Adnan Süvari'nin, Mehmet Fahri Türken'in 'Fuji Mehmet' olarak tanınmasında büyük rol oynadığı söyleniyor.

ŞAMPİYON RİZESPOR’UN UNUTULMAZ KAPTANI

Göztepe’den transfer edilirken, kafalarda “Acaba uyum sağlayabilecek mi?” soru işaretleri çaktıran Fuji Mehmet, gerçek anlamda bir futbol profesyoneli çıkmıştı. Fuji Mehmet, sırtına geçirdiği Yeşil-Mavili formasının sağ koluna bir de kaptanlık pazubandı takacaktı. Fuji’nin saha içi etkisi, kaptanlık yetkisi ile donatılmıştı şimdi. Taze kaptan Fuji Mehmet, yine diri, yine bitirici bir kimliğe bürünmüştü. Mükemmel bir profesyonel olarak, geçen yılki burukluğa sünger çekmişti. Kaptan, dost sahbetlerinde yakın çevresine, Rizespor’un bu yıl ikinci ligde son sezonu olacağı ve Birinci Lig’e çıkacağının ısrarla altını çiziyor, “Takımımız güçlü. Hiçbir sorunumuz yok. İlk yarı fikstürü bizim için avanrtajlı. Bunu iyi değerlendirebilirsek, ikinci yarı şampiyonluğumuzla son bulur” diyordu. Kaptanın dediği oluyor, Rizespor, 1978/79 sezonu İkinci Lig Beyaz Grup’ta sezonun ekibi 41 puanla şampiyon olarak tamamlıyordu.

HER YER RİZE GİBİ VEFASIZ DEĞİL

Aydın’ın ilçesi Söke’nin yetiştirdiği ve Türk futbolunun önemli isimlerinden biri olan “Fuji Mehmet’” lakabıyla tanınan Mehmet Fahri Türken’in heykeli, Söke Belediyesi tarafından Söke’nin en işlek yerlerinden Futbol Sokak’a dikildi. Efsane için yapılan bu heykel, Fuji Mehmet’i onurlandırdı.

Günümüzde 73 yaşında olan Efsane Kaptan Fuji Mehmet İzmir’de yaşamını sürdürüyor. Kendisine sağlık ve mutluluk diliyoruz.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı