TFF Başkan Adayı Hüseyin Yangın, neler yapacağını açıkladı

TFF Başkan Adayı Hüseyin Yangın, neler yapacağını açıkladı

SPOR 13.06.2022 12:40:28 174 0
TFF Başkan Adayı Hüseyin Yangın, neler yapacağını açıkladı

Pazarspor eski kulüp Başkanı Hüseyin Yangın, TFF Başkanlığına aday olduğunu açıklamştı.9 adayın yarışacağı seçimde Hüseyin Yangın, kazandığınıda yapacak olduğu çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

HÜSEYİN YANGIN KİMDİR?

Rize'nin Pazar ilçesinde doğdu.

İlköğrenimimi Pazar'da, orta öğrenimi Kabataş Erkek Lisesi ve Pazar Lisesi'nde bitirdi. yükseköğrenimi İTÜ Denizcilik Fakültesi'ni (YDO) 1977 yılında bitirerek tamamladı.

Pazarspor‘ da ve üniversite takımında kalecilik yaptı. İş hayatına uzun yıllar denizlerde uzak yol kaptanı olarak çalışarak başladı. Sahibi olduğu Granmar Denizcilik A.Ş.‘de kimyasal tanker işletmeciliği ile hayatını sürdürmekte. Fatma (Vardal) Yangın ile evli ve Dicle Deniz isimli bir kızı bulunuyor.

YÖNETİCİLİK TECRÜBESİ

Futbol yöneticiliği 1975 yılında, henüz 21 yaşında iken YDO Spor Kulübünde başkan olarak başladı.

1991 yılından itibaren Pazarspor Kulübünde 10 yıl yöneticilik, ardından 2001 -2019 yılları arasında toplamda 16 yıl kulüp başkanlığı yaptı. Bu süreçte kulübü iki kez TFF ikinci ligine çıkarmayı başardı. Pazarspor Kulübü TFF ikinci ligde Rize ve Pazar’ı temsil etmektedir. 2004 yılından itibaren TFF genel kurul delegesi olup, genel kurullara aktif olarak katılmış, özellikle ikinci ve üçüncü lig kulüplerinin hak ve menfaatlerini takip etmesi, kazanımlarını ve gelir kalemlerinin arttırılması konusunda yoğun çabalar içerisinde olmuş ve bugün bu kulüplerin TFF bütçesinden aldıkları payların mimarı ve takipçisi olmuştur. Kendisinin bu çabalarını ve duruşunu gören ikinci ve üçüncü lig kulüpleri yine kendisinin önderlik ettiği 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneğinin kurulmasına destek olmuşlardır. Bu Derneğin Kurucu Başkanıdır.

NEDEN ADAY OLDUM

Futbol ailesi ve camiası içerisinde; genel kurullarda yapmış olduğum çalışmalar, öneriler, çabalar ve

futbola kazandırdıklarımı, katkı sağladığım kulüplerimizin ve futbolu daha üst seviyelere çıkarmak, uluslararası düzeyde hak ettiği yere gelmesini sağlamak için bilgi ve birikimle, vizyon ve misyonumla Türkiye Futbol federasyonu Başkanlığına oluşturacağım etkin ve yetkin çok değerli yönetim kurulu üyelerimle birlikte adayım.

YAPACAKLARIM

1. Maçları naklen yayınlanan liglerin yayın ihalesinin yine kulüplerin katılımı ile en doğru ve en değerli

şekilde sonuçlanmasını sağlayacağız. Yönetimimizde bu konuda uluslararası tecrübesi ve ismi olan bir

yöneticimiz de bu konunun takipçisi olacaktır.

2. Yabancı sporcu sınırlamasını kulüplerimizin talebi doğrultusunda mevcut haliyle sürdürüp, olası değişikliği bir yıl sonra yapacağız. Bu konuda kulüplerimizle birlikte hareket edeceğiz. Daha önceden olan ancak sonrasında yetersiz rakamlara çekilen yabancı sporcu vize ücretlerini eski halinde olmasını sağlayıp, bu fonda toplanan bedelin önemli bir kısmını yabancı sporcu hakkını kullanmayan ya da az kullanan kulüplere ve belli bir bölümünü de 2. ve 3. lig kulüpler arasında belli kriterlerle paylaştıracağız.

3. Deplasman yasağı olmayacak, pandemi öncesine dönülecek ancak sağlık bakanlığı ve bilim kurulunun öneri ve direktifleri doğrultusunda düzenleme getirilecektir

.4. MHK kulüplerimizin öneri, destek ve katılımı ile ortak akılla oluşturulacak.

5. Ziraat Türkiye kupasında yabancı oyuncusu bulunmayan 2. ve 3. lig, BAL ligi takımları ile müsabaka yapan Süper Lig ve 1. Lig takımları bu müsabakalarda yabancı sporcu oynatamayacaklar.

6. 2. ve 3. lig kulüplerinin TFF’ den aldığı kaynaklar, hakkaniyet çerçevesinde yeniden düzenlenecek. Özellikle isim hakkı paylaşımı münhasıran TFF yönetimi yetkisinde değil, 3833 sayılı yasada belirlenen ancak 2008 yılında statüye geçilirken yok edilen paylaşım kriterleri yeniden ihdas edilecek. Bu çerçevede liglerin isim hakları yayın ihaleleri içerisinde ihale edildiği için ihale bedelinin %10’u isim hakkı bedeli sayılacak. Bu bedelin paylaşımı da TFF yönetim kurulu tarafından %30’u 3. lige, %20’si 2. lige, %10’u 1. lige ve kalan rakamdan federasyon payı düşüldükten sonra tamamı en üst ligdeki kulüplere verilecektir.

7. Yasal zorunlu giderlerden olan tesis ve futbolla ilgili projelere ayrı kalemlerde verilen %15 lik pay her iki kalemde eşit olarak uygulanacaktır. Bugüne kadar 2. ve 3. lig kulüpleri için verilen tesis yardımı, bir birimken genelde süper lig kulüplerine verilen futbol ve altyapı ile ilgili diğer %15 lik yardım beş-altı birim olarak dağıtılmakta idi. Göreve geldiğimizde bu adaletsiz paylaşımı ortadan kaldırıp bu konuda da eşit paylaşımı sağlayacağız.

8. 2. ve 3. liglerdeki seyahat ve konaklama desteği yeniden düzenlenecek, bu kalemden kulüplere tahsis edilen pay kulüplerin bu harcamalarını karşılayabilecek seviyede olacaktır. Ya da bu uygulamanın başındaki gibi bu kaynak doğrudan kulüplere verilmeyip, anlaşma yapılan seyahat şirketi üzerinden ve 25 kişilik kafile bazında sağalacaktır.

9. 2. ve 3. lig kulüplerine sponsor desteği uygulaması devam edecek ve makul artık yapılacaktır.

10. Kulüplerin sporcu ve teknik ekip lisanslama bedelleri azaltılacak, teknik ekip vize ücretleri

antrenörler derneğine üyeline üye olsun olmasın eşit olacaktır. Anayasaya uygun hale getirilecektir.

11. Süper lig kulüplerinin rezerv lig talebi gündeme alınacak, ancak tüm giderleri kulüpler tarafından

karşılandığı taktirde federasyonumuza hiçbir maddi yük getirmediği takdirde uygulamaya konabilecektir.

12. Futbol gelişim departmanı ve milli takımlar yapılanması yeniden gözden geçirilecek. Genç milli takımlara sporcu seçiminde adil ve rekabetçi bir sistem kurulacak. Piramidin tabanında en doğru isimleri seçilmesi sağlanacaktır. TFF bünyesindeki genç milli takım teknik direktörleri KPSS’ na tabi olacaklar. Oradan alınan ve lisan bilme seviyelerine göre kendileri ile uzun süreli çalışma koşullarında anlaşma yapılacaktır.

13. Akademi Ligleri: - Süper lig ve 1. ligdeki akademi ligleri uygulamaların eksiklikleri gözden geçirilerek devam ettirilecek. - 2. ve 3. liglerdeki tüm kulüplerin katılımı zorunlu olmak şartıyla U-18 yaş grubunda tek takım olarak uygulanacaktır. (Daha önce uygulanan ve verimli sonuç alınan deplasmanlı süper gençler gibi.)

NEDEN BİZ

Yukarıdaki maddeler yapacaklarımızın bir bölümü. Bunların dışında da seçildiğimiz taktirde kulüplerimizin talepleri doğrultusunda ortak akıl çerçevesinde değişik projelerde de birlikte çalışacağız.En son yapılan seçimli genel kurulda seçilen ve geçtiğimiz aylarda istifa etmek zorunda kalan başkan ve yönetimle ilgili bahse konu genel kurulda yapmış olduğum konuşmamın son bölümünde söylediğim sözlerin doğru çıktığını son üç yıl içerisinde üzülerek gördüm. O gün söylediğimi bir kez daha burada hatırlatayım.«Ben uzak yol kaptanıyım. Denizcilerin tabiri ile seçilecek olan başkan ve yönetime ‘Allah Selamet Versin’diyorum. Ancak ne görünürde gidilecek emniyetli bir liman var, ne de federasyon gemisini o limana götürecek deneyimli bir kaptan var.»Geldiğimiz noktada bu sözlerimin gerçek olduğunu, son üç yılda birlikte gördük. Türk Futbolu kaos içerisinde,

paydaşlara danışılmadan alınan kararlar, gün geçmeden değiştirilen kurallar, birçok kez değişen kurullar, kuşa dönen yayın ihale bedelleri, en düşük kurdan tahsil edilen rakamlar, yayın ihale bedelinin banka teminat mektubunun değiştirilmesi, yayın ihalesinden alınan federasyon payının %10’a düşürülerek, federasyon gelirlerinin azaltılması ve bunun gibi bir çok yanlış uygulamalar bizleri bu noktaya getirmiştir.

Yaşanan bu olumsuzlukların düzeltilmesi, federasyon gemisinin rotaya oturtulması, pruvasının neta olması için 16 Hazirandaki seçim bir fırsattır. Üstelik bu seçim ile seçilecek olan yönetim bir yıl için seçileceği için, tüm bu olumsuzlukların tamamını değilse bile önemli bir bölümünü düzeltme şansına sahiptir. Seçildiğimiz taktirde yukarıdaki konuları çözüme ulaştıracak yetkinliğe ve güce sahibiz. Genel kurul üyelerinin desteklerini bekliyoruz.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI