Bir haftadır Tunus'ta oldukça sıcak gelişmeler yaşanıyor. Sokak gösterileri artarak tehlikeli boyutlara doğru gidiyor. Cumhurbaşkanı Kays Said'in açıklamalarının ardından tüm dünyanın gözü Tunus'a çevrildi.

Ben bu yazımda sizlere bugün Tunus’ta yaşanan olayların tarihine denk gelen, Batı Akdeniz’e yıllarca hükmeden Turgut Reis, Tunus yakınlarındaki Cerbe adasını ele geçirerek kendisine üs yapmıştı. Preveze’de büyük bir mağlubiyete uğrayan Avrupalılar, bunun intikamını almak için kalabalık bir donanma ile 2 Mart 1560’da Cerbe adasına asker çıkardı. Turgut Reis durumu İstanbul’a bildirdi ve Trablus’a çekildi.

Osmanlı Donanması 13 Mayıs günü Cerbe açıklarına geldi. Bu donanmada, Kurdoğlu Muslihiddin Reis, Uluç Ali Reis, Seydi Ali Reis de bulunuyordu. Preveze Savaşı’nda uygulanan taktikle savaş yapılması kararlaştırıldı. İlk hücumda neye uğradığını anlayamayan düşman kaçmaya başladı. Osmanlı kuvvetleri Cerbe Kalesi’ni kuşattılar ve 31 Temmuz günü kale teslim oldu. Cerbe Zaferi ile Akdeniz hâkimiyeti kesin olarak Osmanlılara geçti ve artık hiçbir devlet Osmanlıdan izinsiz denize açılamaz oldu.


SOKAK GÖSTERİLERİNİN YAŞANDIĞI TUNUS CERBE ZAFERİ

Bayram Ali KAVALCI

29.07.2021 11:45:26

17