ŞAVŞAT’TA AK PARTİ’DEN TARTIŞMALI KONGRE

ŞAVŞAT’TA AK PARTİ’DEN TARTIŞMALI KONGRE

SİYASET 27.10.2020 11:16:45 118 0
ŞAVŞAT’TA AK PARTİ’DEN TARTIŞMALI KONGRE

Hayati Akbaş

ŞAVŞAT-AK Parti Olağan 7. Kongreleri Kapsamında Şavşat İlçe Kongresi gerçekleştirildi. Kongreye katılımın ve oy kullanan delege sayısının düşük olması sebebiyle kongrenin iptal olabileceği ileri sürülürken, tartışmalı kongrede tek aday olan Cemal Aydın başkan olarak seçildi.

Şavşat Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen kongreye AK Parti Rize Milletvekili ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Muhammet Avcı, AK Parti Artvin Milletvekili Av. Erkan Balta, AK Parti Artvin İl Başkanı Müh. Fatih Tahtalı, AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Gülser Güray, AK Parti Gençlik Kolları İl Başkanı Bilal Düzcan, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, AK Parti Artvin İlçe Başkanları, İl ve İlçe Yöneticileri, MHP Şavşat ilçe Başkanı, CHP ve İYİ Parti Şavşat ilçe Başkanları ile delegeler katıldı.

Tek aday ve tek listeyle çıkılan kongrede delegelerin oyu ile AK Parti Şavşat İlçe Başkanlığına Cemal Aydın seçildi. Uzun yıllar Şavşat ilçemizde esnaflık yapan Cemal Aydın dürüst ve yardım sever kişiliği ile tanınıyor. Önceki iki dönemde Şavşat İlçe Başkanlığı yapan Ethemşah Coşkun bu dönemde yerini yeni ve dinamik kadrolara vermek için aday olmadığı öğrenildi.

AK Parti Rize Milletvekili ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Muhammet Avcı yaptığı konuşmada, Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracak olan AK Parti kadrolarının birlik ve beraberlik içerisinde önümdeki dönemlerde de hizmetlerine devam edeceğini önemle vurguladı.

AK Parti Artvin Milletvekili Av. Erkan Balta da yaptığı konuşmada “Şavşat İlçe Başkanından, Encümenine, Köy ve Mahalle Başkanlarından Delegelere kadar bütün Şavşat İlçe Teşkilat mensuplarına teşekkür etti.

AK Parti Artvin İl Başkanı Müh. Fatih Tahtalı ise yaptığı konuşmada 7. Olağan ilçe kongresinin Şavşat ilçesine hayırlı olmasını ve 2019 yılı 31 Mart seçimlerin kaybedilen Şavşat Belediyesini AK Parti teşkilatlarının yaptığı çalışmalar sonucunda 2024 yerel seçimlerinde tekrardan kazanılıp emaneti geri alacaklarını dile getirdi.

Kongre ve Kullanılan Oy Miktarı Tartışmalara Neden Oldu

AK Parti’nin Şavşat ilçesinde gerçekleştirdiği kongre bir çoktartışmaları beraberinde getirdi. AK Parti’nin Şavşat ilçe kongresinde delege resmi sayısının 395 olduğu, bu delege sayısının çok büyük bir bölümünün kongreye katılmadığı kongreye olan ilgiden anlaşıldı. Kongreye istenilen oranda katılım sağlanamamasına rağmen gerekli imzaların toplanılarak kongrenin başlatılması kısa bir süre tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

Kongrede oy kullanma işlemleri bittikten sonra ise başka bir tartışmanın fitili ateşlendi. Toplam delege sayısının 395 olmasına karşın oy kullanan delege sayısı 103’te kaldı. Oy kullanma sayısının 188 olması gerekirken ilçe seçim kurulu görevlilerince tespit ve takibi yapılan oy kullanan delege sayısı 103’te kaldığı belirlendi. Oy kullanan 20 delegenin oyu da geçersiz sayılınca Cemal Aydın, toplam 83 oy ile başkan seçildi. Bu oy oranının kongrede başkan seçilmesi için yetersiz olduğu ileri sürülürken, kongrenin bu sonucu yeni tartışmalara neden oldu. Edinilen bilgiye göre AK Parti Şavşat ilçe kongre sürecine gelirken yaşanan sıkıntılar ve başkan adayına karşı oluşan tepkinin kongrede etki ettiğini ve bu sebeple katılımın düşük kaldığı ifade edildi. Katılan delegelerin bir bölümünün de oy kâğıtlarına tepkilerini yazıyla beyan etmeleri üzerine 20 oy iptal edilmiş oldu. Bu kongrenin bu şartlarla geçerli sayılmasının mümkün olmadığını iddia eden bazı siyasi kaynaklar ilçe seçim kurulunun itiraz edilse de edilmese de kongreye iptal etmesi gerektiğini iddia ettiler.

Cemal Aydın’ın İsminin Tek Aday Açıklanmasına İtiraz Edilince Kongre Daha Önce Ertelenmişti

AK Parti Şavşat ilçe kongresini yaklaşık bir ay önce gerçekleştirecekti. Başkanlığa aday olarak 4 ismin ismi Ankara genel merkeze gitmiş idi. Cemal Aydın, Dinçer Köroğlu, Abdülkadir Öztürk ve mevcut başkan Etemşah Coşkun isimlerinden Cemal Aydın’ın ismi açıklanmıştı. Bu isme itiraz edilmiş ve başkan adaylarından Dinçer Köroğlu’nun yapılacak kongrede aday olacağını açıklaması üzerine bu kongre 25 Ekim 2020 tarihine ertelenmişti. Bu tartışmaların gölgesinde gerçekleştirilen kongreye katılımın düşük olması ve oy kullanma oranının da toplam delege sayısının yarısına ulaşmaması nedeniyle kongrenin iptali gerektiğine dayalı görüşler ortaya atılırken, kongrenin iptali için itiraz edilebileceği de gelen haberler arasında.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI