CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz'den Açıklama

Deniz, Gübrede fiyatlar % 300 üzerinde artmış olmasına rağmen çay üreticilerimiz bu fiyatlarla bile gübre temininde zorlanmaktadır.

SİYASET 5.04.2022 13:08:31 89 0
CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz

Türkiye’de en yüksek enflasyon % 70 oranında Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun bölgelerinde yani Çay tarımı yapılan bölgelerde gerçekleştiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanı saltuk Deniz çay üreticisinin enflasyonunun gübre fiyatı ile orantılı olduğunu belirtti.

Başkan Deniz yaptığı açıklamada: ' Çay üreticisinin parası yok, alabileceği gübre yok, destek yok, çay kanunu yok , çay fiyatı yok… Ekonomik krizin etkilileri çay üreticisini vurmaya devam ediyor. Son açıklanan resmi rakamlara göre Türkiye’de en yüksek enflasyon % 70 oranında Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun bölgelerinde yani Çay tarımı yapılan bölgelerde gerçekleşmiş. Bu tabi ki resmi rakamlar. Oysa ki Çay üreticisinin gerçek enflasyonu gübreye yapılan % 300 ‘ün üzerindeki zam oranı kadardır. Gübrede fiyatlar % 300 üzerinde artmış olmasına rağmen çay üreticilerimiz bu fiyatlarla bile gübre temininde zorlanmaktadır. Gübre de temel sorun kötü tarım politikalarıdır, özelleştirmelerdir. Kamuya ait gübre fabrikalarının ve fosfat madenlerinin özelleştirilmesi sonrası devletin bir kilogram gübre üretme gücü kalmamıştır. Yapılan özelleştirmeler sonucunda çiftçilerimizin özel sektörün insafına bırakılmıştır. Geçtiğimiz aylarda açıklama yapmıştık ve demiştik ki; (24.02.2022 tarihli açıklamamız) Gübre zamlarını geri alın dedik. Alınmadı.. Gübreye dönüm başına 8 TL gibi komik bir rakam yerine en az 225 TL destek verin dedik, Verilmedi. Destekleme primlerini 13 krş/kg. Yerine 38,7 krş/kg. Olarak hemen ödeyin dedik. 1 ay sonra eski bedelden 13 Krş/kg olarak ödendi. Yaş çay alım fiyatlarına enflasyon farkı kadar ek fark verin ve hemen ödeyin dedik. Verilmedi ödenmedi. 2022 Yılı yaş Çay alım fiyatını hemen açıklayın dedik. Açıklanmadı. Devlet gübre fabrikaları kursun dedik. Gündeme bile alınmadı. AKP hükümeti 20 yıllık iktidarları süresince Çay üreticisini yoksullaştırmış, gübre bile alamaz, almak istese bile gübre bulamaz hale getirmiştir. Çözüm bellidir, hemen erken seçime gidilmeli ve üreticiyi koruyan ve tarımı destekleyen bir anlayış yani CHP , yani Millet İttifakı iktidara gelmelidir. Bir kez daha buradan sesleniyoruz. Bu önerilerimizi uygulayın ve üreticiyi rahatlatınız. Acil olarak gübreye dönüm başına en az 225 TL destek verin ve hemen verin. Gübre zamlarını geri alın. Vatandaşın ucuz ve ödeme kolaylığı içeren gübre alınmasını sağlayın. Vatandaşın gübre  teminindeki sıkıntılarını g,derin. Destekleme primlerini yaşanan ve devam eden ekonomik krizden dolayı 1 TL/ Kg. olarak açıklayın ve destekleme primlerini  her sürgün sonunda  ödeyin. Yaş çay alım fiyatına hemen açıklayın. Açıklanacak olan fiyat gübre fiyatının altında olmamalı ve son açıklanan enflasyon rakamlarından sonra en az 8,5- TL ile 9.-TL arasında olmalıdır. Üreticiyi koruyan çay kanununu hemen çıkarın. Çaykur’u varlık fonundan hemen çıkarın. Gübre fabrikalarını yapmaya başlayın.. Çay üreticilerimize sözümüzdür onlar yapmasa bizler yapacağız.diye konuştu.

 


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI