BAŞKAN DENİZ “GÜBRE ZAMMINA GÖRE ÇAYCIYA DESTEK VERİLMELİDİR”

CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz sabah kahvaltısında gazetecilerle bir araya gelerek çay ve gübre konusunda açıklamalarda bulundu

SİYASET 1.03.2022 12:02:55 82 0
BAŞKAN DENİZ “GÜBRE ZAMMINA GÖRE ÇAYCIYA DESTEK VERİLMELİDİR”

Hayati Akbaş

RİZE-CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz sabah kahvaltısında gazetecilerle bir araya gelerek çay ve gübre konusunda açıklamalarda bulundu

CHP Rize İl başkanı Saltuk Deniz, çay maliyet girdilerinin en önemli maddesinin gübre olduğunu kaydederek, “Rize’deki en önemli gündem maddelerinden bir tanesi gübre fiyatlarının artışıdır. Yüzde 324’e varan artışla ne yazık ki çay üreticimiz mağdur olmuştur. Bu sorunların çözülmesini bekliyorlar. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız açıklamalarla zamlara hayır dedik. Gübre fiyatındaki artışları Ocak ayından itibaren gündeme getirmiştik. Şunu söylemiştik gübreye bir aşırı fiyat artışı var. Bu nedenle hükümet çiftçiye vereceği gübre desteğini açıklamak zorunda. Vatandaşlarımız ona göre tarlaya girecek, ona göre gübre verecekler. Her zaman olduğu gibi buna da gecikmeler meydana gelmiştir. Şu an vatandaşların bir kısmı ben bu dönem gübre vermeyeceğim, bir kısmı ben ne yapacağım diye düşünüyor. Gübre atmayacağız sözü doğru bir söz değil. Gübre atmamak demek, çay rekoltesinin düşmesi demek, çay ithalatının önünü açmak demektir. Bu kendi ayağımıza sıkacağımız kurşunlardan bir tanesidir. Üreticilerimiz gübre atmayacağız demekten daha çok gübre fiyatlarının geri çekilmesi ve gübre destek konusundaki taleplerini yüksek sesle dile getirmesi gerekiyor. Ancak böyle üretici mağduriyetini giderir. Geçen yıl 2700 lira olan gübre fiyatları şimdi 8500 lira olmuş. Gübre fiyatları düşmemiştir. Eğer gübre fiyatları düşmüş olsa bu sezon gübrenin fiyatı 2700 liranın altında olması gerekirdi” dedi.

Çaycıya Gübre desteği Şart

Biz geçen yıl dönüm başına 75 lira gübre desteği verilmesi gerektiğini açıkladıklarını kaydeden Başkan Deniz, “Onun da simgesel bir anlamı vardı. Çayda dönüm başına 60 ila 80 kilo arasında gübre verilir. Biz özellikle 75 lira dedik vatandaşlar gübre atarken hesabını 75 kilo üzerinden yapsın diye söyledik. Hükümet dönümüne 8 lira gübre desteği veriyor. Bu desteğin kesinlikle artırılması gerekiyor. Eğer zamlar geri alınırsa yani enflasyona ayarlanırsa gübre desteği bu yıl dönüm başına 120-130 lira olmalıdır. Eğer zamlar geri alınmayacaksa gübreye dönüm başına 250-300 lira destek verilmelidir” dedi.

Başkan deniz, “Türkiye Zirai Donatım kurumunun yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor. Çünkü çiftçiyi destekleyen en önemli kurumlardan bir tanesi oydu. Daha öncede söylemiştik, devlet gübre fabrikaları kurmalıdır. Son 5 yılda 6 milyar dolara yakın gübre ithal etmişiz. Her konuda dışarıya bağımlı olursanız, yurt dışına satmış olduğunuz tarım ürünlerinde sıkıntılar yaşamış olursunuz.

Çay fiyatları bizim hazırlamış olduğumuz kanun tasarısında en geç şubat ayının sonuna kadar açıklanmış olacak. Çay fiyatını erkenden açıklayacaksın ki vatandaş çayını kaç liradan satacağını bilmiş olacak. Özel sektör çay fabrikaları çayı ne kadardan alacağını açıklamış olacak ve çay piyasası çok önceden oturmuş olacak. Çay fiyatına ek zam verilmesi gerekiyor. Enflasyonun yüzde 30 larda değil, yüzde 80-90’larda olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

AKP İpe Un Seriyor

AK Parti Rize İl Başkanı İshak Âlim’in gübre fiyatlarında çalışmalar yapıldığı yönündeki açıklamalarının sorulduğu İl Başkanı Deniz, “Sürekli arkadaşların çalışmalarını bekliyoruz. Sürekli çalışma halindeler. Araştırıyorlar, inceliyorlar, değerlendiriyorlar. Gübre fiyatlarının bu kadar yükseleceği kasım aralık aylarında belliydi. Bugün akşam yattık da sabahleyin gübre fiyatları yükselmiş değil ki. Gübre fiyatları 2-3 aydır gündemde olan, yükseleceği söylenen hatta çok daha yüksek rakamlarda bir ara telaffuzu edilen bir yapı. Şimdiye kadar çalışmadınız da bundan sonra neyin çalışmasını yapacaksınız? Yapılması gereken basit bir konu. Gübre için çalışıyoruz, araştırıyoruz, çay kanunu için araştırıyoruz. Neyi araştırıyorsunuz? Hadi muhalefet olsanız deriz ki araştırıyoruz. 20 yıldır iktidardasınız. Çayın sorunları bugünün sorunları değil ki. 20 yıldır hemen hemen aynı sorunlar devam ediyor. Geçen sene de gübre fiyatları açıklandığı zaman vatandaşlarımız tepki göstermişlerdi. Bu dönemde ilk defa gübre fiyatları çay fiyatının üzerine çıktı. 2016 yılından bugüne çay fiyatları ile gübre fiyatlarına bakın. Açıklanan çay fiyatının gübre fiyatından yüksek olduğunu görürsünüz. İlk defa bu dönem gübre fiyatları çay fiyatının 2 katına çıktı. Bu hepimizin gördüğü bildiği bir şey. Bunu araştırıyoruz, bakıyoruz demek ipe un sermekten başka hiçbir şey değildir. Artık ceyiz, cayız, yapacağız edeceğiz açıklamalarını iktidarın bırakması gerekir. 20 yıldır iktidardasınız bunların hepsini önceden hazırlamış olmanız lazım ve uygulamaya da geçirmiş olmanız gerekiyordu. “ şeklinde konuştu.

Encümenler Başkan Âlim’ i yanılttı

CHP Rize il başkanı Saltuk deniz, dün AKP Rize il başkanı İshak Âlim’ in Fındıklı belediyesinin ilçedeki çiftçiye bedava elektrik verilmesi konusunda önerge verdiklerini açıklamasında yanlışlık olduğunu kaydetti. Başkan Deniz, “ Fındıklı Belediyesine AKP li encümen üyeleri şu önergeyi verdi. Sayın başkan Fındıklı belediye meclisi olarak CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ nun belediye sınırları içerisinde faaliyet yürüten çiftçi borçlarının belediye bütçesinden karşılanması talimatı gereği Fındıklı belediye sınırları içinde çiftçilerin borçlarının belediyemiz tarafından ödenmesi için önerge veriyoruz. Bu önergede elektrikle ilgili bir madde yok. Bu önerge ile encümen üyeleri Başkan İshak Âlim’i yanıltmıştır. Genel başkanımızın böyle bir açıklaması da yoktur. Bu önergenin il başkanının dün yapmış olduğu açıklama ile ilgisi var mıdır? Önergeyi veren arkadaşlar da neyin önergesini verdiklerinin haberi yoktur” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI