ŞİKAYET DEĞİL UYARI YAPTI!

DR.ÜMİT YILMAZ KANSER(KETEM) İÇİN BİZ GELİN ÇAĞRISI YAPTI!

SAĞLIK 12.09.2013 21:32:32 21 0
ŞİKAYET DEĞİL UYARI YAPTI!




KETEM birimi sorumlusu Dr. Ümit Yılmaz, Ebe Mürvet Delikanlı Artvin KEENM hakkında broşür ve KETEM’i hatırlatacak olan çantalar hediye edildi. Dr. Ümit Yılmaz, KETEM’in Artvin’de halkın hizmetinde olduğunu belirterek;” Artvin KETEM olarak biz her zaman faal olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bir tek şikâyetim şudur ki buna şikayet demeyelim, uyarı diyelim daha şık olacak, insanlarımız mutlaka bize gelsin ve hizmetimizden yararlansın. Bugün burada stant açarak halkımıza broşür ve KETEM yazan el çantalarını hediye ediyoruz. Broşürümüzde de kanser ile ilgili önemli bilgiler ve KETEM merkezi ile ilgili bilgiler yer alıyor. Ben bu vesileyle bir kere daha KETEM hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.


“KETEM NEDİR?
KETEM “Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi”nin kısa yazılış şeklidir.
İlk KETEM 1996 yılında İstanbul Bakırköy’de açılmıştır. Şu an her il merkezinde en az bir tane olmak üzere toplam 124 KETEM mevcuttur. 2015 yılına kadar bu sayıyı 275’e çıkarmak hedeflenmektedir.
KETEM’lerde dünya genelinde bilimsel olarak kabul görmüş 3 kanser çeşidinin taramaları yapılmaktadır. Bunlar Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri ve Kalın Bağırsak Kanseri’dir. Artvin KETEM olarak Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri’nin taramalarını yapıyoruz.
KETEM’lerin bir diğer görevi de ismimizde de geçen eğitim faaliyetleridir. Bu amaçla hizmet içi ve halk eğitimleri başlıkları altında eğitimler düzenlemekteyiz. Hizmet içi eğitimlerde kendi hastanemiz bünyesinde çalışan hemşire, ebe, sağlık memuru vb.
Sağlık personeline kanserle ilgili bilinçlendirme seminerleri veriyoruz. Halk eğitimleri kapsamında ise bu eğitimleri halkımıza yönelik yapıyoruz. Bu sene içerisinde yaklaşık 50 kuruma “Artvin Kansere Karşı Bilinçleniyor!” seminerleri yaptık. Bunların yanı sıra görsel ve yazılı medya aracılığı ile çeşitli programlar yapıldı; bilgilendirme broşürleri dağıtıldı ve çeşitli afişler asıldı.
Kanser Nedir?
Hücrelerin kontrol olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. 100´den fazla hastalık grubudur. Kanserden 2005 yılında dünyada 7 milyon kişi hayatını yitirirken 2030 yılında bu sayının 17 milyonu bulması bekleniyor.
Ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde 1970’li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4. sırada yer alan kanser, son yıllarda kalp-damar hastalıklarından sonra 2. sıraya yükselmiştir. Tüm ölümlerin % 13 kadarını kanserler oluşturmaktadır.
Kanserden korunmanın yolu insanlarda kanser yaptığı bilinen ve şüphelenilen kanserojen maddelerin öğrenilmesiyle başlar. Kanserden korunmanın yolu insanlarda kanser yaptığı bilinen ve şüphelenilen kanserojen maddelerin öğrenilmesiyle başlar.

Kansere Neden Olan diğer Etkenler


Hepatit B Virüsü: Dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Yaklaşık olarak 2 milyar kişi virüsle karşılaşmıştır. 400 milyondan fazlası kronik (ömür boyu) HBV taşıyıcısıdır.
Hepatit B Virüsü karaciğer kanserlerinin gelişmiş ülkelerde %23’ünden gelişmekte olan ülkelerde %59’undan sorumludur Hepatit C Virüsü Dünya genelinde 80 milyon kadar kişi bu virüsle karşılaşmıştır.%80’i kronikleşir. Hepatit C Virüsü karaciğer kanserlerinin gelişmiş ülkelerde %20’sinden gelişmekte olan ülkelerde %33’ündensorumludur.
HBV & HCV virüsü 1982’den beri HBV’nin aşısı var. Türkiye’de doğan tüm bebeklere rutin uygulanır. HCV enfeksiyonunu engelleyen maalesef aşı yoktur.İnsan Siğil Virüsü(HPV) 200’den fazla türü vardır. En az 15’i rahim ağzı kanseriyle ilişkili En yaygın HPV 16 ve HPV 18’dir.Korunma yolları ise Smear taraması ve aşıdır.
Alkol Kullanımı Her yıl 1.804.000 kişi alkole bağlı ölmektedir. Tüm ölümlerin %3,2’si alkoldendir. Alkolle Bağlantılı Kanserler: Karaciğer, Kalınbağırsak, Kadınlarda meme kanseri, ağız boşluğu yutak, gırtlak, yemek borusu kanserleri.Alkolle İlgili Diğer Hastalıklar: Hipertansiyon, kanamalı inme, karaciğer sirozu, akut ve kronik pankreas iltihabı, ayrıca çeşitli yaralanmaların ana sebebidir.

Meme Kanseri ve Hormonlar:
15 yaşının altında çok nadir görülür. 45 yaşına gelindiğinde görülme oranı hızla artar. Yaklaşık 100 katına çıkar. Menopoz sonrası bu artış tekrar yavaşlar.İlk aybaşının erken yaşta olması, menopozun geç yaşta olması, menopoz sonrası hormon takviye tedavisi(HRT) aşırı kilo meme kanseri riskini %40 artırır.İlk gebeliğin erken yaşta olması Çok sayıda doğum yapmak Uzun süreli emzirme (Toplamda en az 2 yıl) meme kanseri riskini azaltır.
Menopozda Hormon Kullananlarda Buna karşın; Koroner Kalp Hastalığı %22, Meme Kanseri %25 Felç %40 Bunama %100 artmıştır. Güneş Işığı ve Ultraviyole Radyasyon: 1992 yılından bu yana güneş ışığı 1.Grup karsinojenik madde olarak sınıflandırılmaktadır.

Korunma yolları:

Saat 10 ile 14 arasında güneşe çıkmayın.Bu saatler arasında çocukları kesinlikle güneşe çıkarmayın. Güneşe çıkmak zorunda olanlar geniş kenarlı şapkalar kullansın. Güneş kremlerini istemeyerek güneşe çıkmak zorunda olanlar bol miktarda uygulamalıdırlar. Kişi bronzlaşmak için isteyerek güneşe çıkıyorsa güneş kremi kullanmaması daha iyidir.
Kaba kumaşlar güneş ışınlarından koruyan en etkili bariyerlerdir. Koyu renkli kumaşlar açık renklilere göre daha iyi korur. Kuru kumaşlar ıslak kumaşlara göre daha iyi korur. Elektromanyetik Radyasyon: Çocukluk dönemi lösemisi konusundaki bulgulara dayanılarak Grup 2B olarak sınıflandırmıştır.Bulgular kesin değildir. Bu ilişki gerçek olsa da aşırı vakaların sayısı muhtemelen çok az olacaktır.

Cep Telefonları:
Mobil telefonlar birçok çalışmada araştırılmıştır. Uzun süreli ve yoğun kullanımı orta derecede gliyoma, parotid bezi tümörleri ve akustik nöroma riski artışı ile ilişkilendirilebilir. Fakat bulgular tartışmalıdır.

Radyo frekansı ile ilgili olarak mevcut bilgiler mobil telefon kullanımı ile bağlantılı herhangi bir beyin kanseri aşırı riskini ve diğer neoplazma risklerini göstermemektedir.”08 haber 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI