Sigaranın zararları saymakla bitmez

İstanbul Maltepe’de düzenlenen 10. Rize Tanıtım Günleri’nde, 24 Eylül 2017 Pazar günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın yürüttüğü sigarayı bıraktırma kampanyasına destek amacıyla Rize Dernekler Federasyonu ve RTE Üniversi

SAĞLIK 27.09.2017 09:22:24 31 0
Sigaranın zararları saymakla bitmez

Etkinlikte, Üniversitenin Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent BAHÇECİ de bir sunum gerçekleştirdi.

BAHÇECİ, sunumunda dünyada ve ülkemizde sigara içme oranları ve buna bağlı gerçekleşen ölüm oranları, sigaraya başlama nedenleri, sigara bağımlılığı, sigarada bulunan zararlı maddeler, sigara ve kanser, sigara kullanımına bağlı hastalıklar, sigarayı nasıl bırakacaksınız, sigarayı bırakmanın faydaları, çayın sağlık üzerine etkileri, demlikte kalan çayın kullanım alanları ve faydaları konularında dinleyicilere bilgilerini aktardı.

Ülkemizde, 17-20 milyon sigara içicisi olduğunu belirten BAHÇECİ, aktif içime bağlı yılda yüz bin, pasif içime bağlı on beş bin ölüm gerçekleştiğini, bu sayının 2030 yılı için tahmini olarak 240 bine kadar çıkabileceğini ifade etti.

Sigara içme yaşının 12’ye kadar düştüğünün özellikle altını çizen BAHÇECİ, sigaranın hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, felç, damar tıkanıklıkları, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp ritim problemi hastalıklarını ortaya çıkardığını en önemlisi de kanser türüne bağlı erkeklerde yüzde 35, kadınlarda ise yüzde 15’inin ölüm nedeni olduğunu belirtti.

Sigarayı bırakmada, kendi kendine bırakma ve etkinliğini kanıtlamış tıbbi tedavi gibi birkaç yöntemin olduğuna değinen BAHÇECİ, “Sigarayı bırakamayacağınızı asla düşünmeyin, karamsarlığa izin vermeyin, bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve o gün bırakma konusunda kararlılığınızı koruyun.” dedi.  Sigarayı bırakmanın sağlığa faydalarının yanında, sosyal ve ekonomik olarak da birçok olumlu dönüşlerinin olacağını ifade etti.

Çayın içeriğindeki maddelere ve sağlığa faydalarına da değinen BAHÇECİ,  Amerikan kalp vakfı tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre, haftada en az 14 fincan çay içmenin kalp krizinden sonra yaşama şansını arttırdığını açıkladı.

Çayın içerdiği florid nedeniyle diş çürüklerini önleyici etkiye sahip olduğunu, teobromin ve teofilin maddelerinin idrar sökücü özelliği ile böbreklerin düzenli çalışmasını sağladığını ifade eden BAHÇECİ, demlikte kalan çayın da ayak, el kokusunu önleyici, boğaz ağrılarında gargara özelliği ve cilt bakımında balsam etkilerinin olduğunu söyledi.

Bilinçli olarak tüketilen çayın pek çok çalışmalara konu olup, sağlık üzerine faydalı etkilerinin olduğunu bildiren BAHÇECİ, “Ancak çayın hala bilimsel araştırmalara konu olabilecek birçok bilinmeyen özelliklere sahip olduğu da bilinmektedir.” diyerek konuşmasını tamamladı.RTEÜ


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı