Sigaranın Zararları

Sigaranın Zararları

SAĞLIK 7.03.2018 07:38:17 27 0
Sigaranın Zararları

Sigara içerisinde bulunan maddeler nedeniyle vücudumuza, en önemlisi de akciğerlerimize büyük ölçüde zarar vermektedir. Akciğerler bireyin 25 yaşına kadar gelişmeye devam eder ve sonra yaşlanma sürecine girer, sigara ile yaşlanma hızlandırılır.

Sigaranın vücuda verdiği zararlar, en başta akciğerlerde hastalıkların oluşumudur. Balgam ile birlikte gelen nefes darlığışikayetleri, çabuk yorulma, kalp-damar sistemi üzerinde çarpıntı şikayetleri kişinin yaşam kalitesini önemli derecede etkilemektedir.

Sigara İçtikten Sonra Vücuda Etkileri

Sigaradan alınan tek bir nefes ile, sigaranın içerisinde bulunan 3.700’e yakın zararlı madde kana karışacaktır. Tüm zararlı maddelerin kanserojen olma özelliği taşımaktadır ve vücut sistemleri üzerinde önemli etkilere sahiptir.

  1. Kalp-Damar Sistemi: Damar tıkanıklıkları, kalp krizi, çarpıntı, tansiyon, damarlardaki oksijenin gitmesi ile kolestrolün depolanması ve felç riski, el-ayak parmaklarında tıkanmalar nedeniyle morarma ve kesilmeler ve iktidarsızlık.
  2. Baş ve Yüz: Ağız kanseri, sık diş eti hastalıklarına yakalanmak, diş eti çekilmeleri ve diş dökülmeleri, kötü nefes kokusu, çürükler, baş ağrıları (beyine giden damarların daralarak beynin iyi beslenememesi nedeniyle).
  3. Solunum Sistemi: Akciğer soluk borularının dumanın içerindeki maddeler nedeniyle zedelenir ve öksürük, salgıların azalması, sık akciğer hastalıklarına yakalanma ve akciğer kanseri.
  4. Sindirim Sistemi: Mide asit salgısının artmasına bağlı olarak; mide yanması, ülser, gastrit, reflü hastalıkları oluşmaktadır. Pankreas kanseri riski artar,
  5. Boşaltım Sistemi: Sigaranın içerisinde bulunan maddeler idrarla atılır ve mesaneden geçerken mesaneye zarar verir, kanser riskini arttırır. Yüksek kan basıncı nedeniyle böbrek fonksiyonlarını bozar.
  6. Cinsel İşlev: Erkeklerde iktidarsızlık, sperm kalitesinin bozulması ve sperm sayısında azalmalar görülmektedir. Kadınlarda yumurta kalitesinde bozulma, cinsel işlevde bozukluklar, gebelik problemleri görülmektedir.
  7. Sigarayı Bıraktıktan Sonra Neler Oluyor?

  8. İlk 24 saatte tansiyon düzelir ve akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür.
  9. 48 saat sonra tat ve koku almada keskinleşme olur ve yenilen yemeklerden alınan zevkten dolayı kilo alma olayı olur.
  10. 2-12 haftalar arasında kan dolaşımı iyileşir ve yürüme, koşma, egzersiz gibi aktiviteleri yapmak kolaylaşır.
  11. 3-9 hafta sonra öksürük, hırıltı, nefes darlığı problemleri düzelir, akciğerler güçlenir.
  12. 3 ay sonra kan dolaşımı ve nefes alıp vermedeki fark hissedilir.
  13. 5 yıl sonra sigara kaynaklı kalp krizi riski önemli ölçüde azalmış olur.
  14. 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski azalır.
  15. Sigara içerken yapılan fiziksel aktiviteler sırasında yaşanan nefes darlığı, göğüste ağrı, göğüs sıkışması şikayetleri giderek azalacaktır. Sigara içmenin vermiş olduğu alışkanlık nedeniyle, vücutta nikotin yoksunluğu bir miktar nefes darlığı yapsa da zamanla yoksunluk belirtileriyle beraber geçecektir.

  16. Akciğer.info


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI