Sağlık Müdürüi Pazarlı Tüm Bayanları mamografi çektirmeye Davet Etti

Bayanlarımızı mamografi çektirmeye davet ediyoruz

SAĞLIK 5.11.2013 13:33:33 76 0
Sağlık Müdürüi Pazarlı Tüm Bayanları mamografi çektirmeye Davet Etti



  • Halis BARIŞ(PAZAR)

      Bayanlarımızı mamografi çektirmeye davet ediyoruz. Rize’de ketem gezici aracı ile 40 yaş üstü bayanlara ücretsiz mamografi çekimi yapılıyor.

    Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, “Rizede başlatmış olduğumuz hizmetimize bu kez Pazar Belediyesinin katkılarıyla Pazar İlçesinde devam ediyoruz.Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Yaklaşık her 8 kadından biri hayatının bir döneminde ne yazık ki meme kanserine yakalanmaktadır. Meme kanserlerinin yarısı 50 yaş üstünde %30 kadar’ı 40-50 yaş arasında ve özellikle ülkemizde %20 kadar’ı da 40 yaşın altında görülmektedir” dedi.

        Tepe, “erken teşhis meme kanserinde çok önemlidir. Hatta “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” sözünün en fazla anlam bulduğu kanser türü meme kanseridir denilebilir. Erken teşhiste ise önemli yöntem mamografi çekilmesidir. Mamografi x ışını kullanılarak memenin bir nevi röntgenini çeken özel bir alettir. Dozu standartlara uygun bir mamografinin kişiye vereceği zarar ihmal edilebilecek kadar düşüktür. Dijital denilen mamografi türü ise daha yeni bir teknolojidir ve klasik mamografiye göre hem daha az ışın vermekte, hem de daha net bir sonuç ortaya çıkarmaktadır” diye konuştu.

       Bir meme kanseri el ile fark edilecek bir büyüklüğe, çoğu kez birkaç yılda gelmekte olduğunu söyleyen Tepe, “mamografi ile tümör ele gelmeden yaklaşık 3-4 yıl önce dahi yakalanabilmektedir. Böyle erken yakalanan kanserlerde ise meme ve koltuk altı bezleri alınmadan tedavi şansı ve sağ kalma oranı çok daha yüksektir. Hatta %90-99 oranında kanser tamamen tedavi edilebilmektedir. Geç kalındığında ise ne yazık ki iyileşme oranı da düşmektedir. Bu sebeple mamografi çekimi kanser sağlığı açısında hayati önem taşımaktadır” diye ifade etti.

     
       Tepe, “İlimizde ileri teknoloji dijital ve aynı zamanda araç içine monte olduğundan seyyar bir mamografi cihazı ile hastaların yakınına kadar giderek meme kanseri taraması yapmaktayız. Bu hizmeti Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Çayeli ilçemizde, Salı ve Perşembe günleri ise Rize Devlet Hastanesi önünde vermekteyiz. Yine Rize Devlet Hastanemizde var olan KETEM (Kanser Erken Teşhis Merkezine) hafta içi her gün mamografi çekimi için başvurabilirler. Vatandaşlarımızı da bu konuda aile hekimlerinden de yardım alabilirler. Gezici kanser tarama aracımız periyodik olarak diğer ilçelerimizdeki vatandaşlarımıza bu hizmeti vereceklerdir.
      Bu kapsamda 

  • Pazar Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün ortaklaşa yürüttüğü bir programdır. Mamografi aracı önümüzdeki hafta içi İlçemizde olacak ve 40  yaş üstü bayanları kapsayan bir programdır.

    • Ücretsiz meme kanseri taraması yapılacak. Muayene kayıtları belediyede giriş katında danışmada alınmaya başlandı

        Kadınlarımızın sağlıkları açısından son derece önemli olan meme kanseri taramasından geçmeleri ve bu konuda daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Bu sebeple 40 yaş üstü bayanlarımızı mamografi çektirmeye davet ediyoruz” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI