RTEÜ'DE BU DALDA İLK KEZ BAŞARILI AMELİYAT YAPILDI!

Rize'de ilk kez tek kesiden laparoskopik safra kesesi ameliyatı yapıldı.

SAĞLIK 27.08.2013 16:57:57 11 0
RTEÜ



Rize'de ilk kez tek kesiden laparoskopik safra kesesi ameliyatı yapıldı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dursun Ali Şahin, yaptığı açıklamada, söz konusu ameliyatı ilk kez ilde gerçekleştirdiklerini söyleyerek, 'Tek kesiden laparoskopik safra kesesi ameliyatı ülkemizde yaygın olarak yapılmamaktadır. Rize'de tek kesiden laparoskopik safra kesesi ameliyatı 4 hasta ile ilk kez gerçekleştirilerek bir ilke imza atıldı. Gerçekleştirilen bu ameliyat, bu konuda daha ileri dönemlerde yeniliklerin takip edileceğinin bir göstergesidir.' dedi.

Şahin, ameliyatın içeriği hakkında da bilgiler vererek, şöyle dedi. 'Bilindiği gibi safra kesesi hastalıklarında taş, polip ve safra kesesinin iltihabı hastalıklarında safra kesesi cerrahi olarak çıkartılmaktadır. Bu Cerrahi işlem açık veya kapalı olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Estetik kaygılardan dolayı günümüzde neredeyse açık safra kesesi ameliyatı artık yapılmamaktadır. Dolayısıyla safra kesesi ameliyatları kapalı-laparoskopik- yöntemle yapılmaktadır. Laparoskopik yöntemde 2 adet 1 cm ve 2 adet 5 mm trokarlar kullanılarak yapılmaktadır. Bunun yanında Tek kesiden laparoskopik safra kesesi ameliyatı, göbek deliğinden girilerek yaklaşık 2.5 cm bir açıklık oluşturularak yapılmaktadır. Bu da bize mükemmele yakın estetik kazandırmaktadır.' .

Ameliyatın Türkiye'de çok yaygın olarak yapılan bir ameliyat olmadığını söyleyen Şahin, özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde de bunu yapan cerrahların sayısının da çok fazla olmadığını sözlerine ekledi.(Rizehaber)                      

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI