Rize'de 29 Eylül Dünya Kalp Günü Etkinliği

Rize’de Sağlık Çalışanları tarafından “Kalbinizi Ödüllendirin” temasıyla “29 Eylül Dünya Kalp Günü Etkinliği” kapsamında vatandaşlarımız bilgilendirildi.

SAĞLIK 29.09.2022 11:42:15 39 0
Rize

29 Eylül Dünya Kalp günü etkinlikleri kapsamında Rize Sağlık Müdürlüğü İl ve ilçelerde bir dizi etkinlikler düzenlendi.Etkinliklerle ilgili yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi.

BROJÜR DAĞITIMI YAPILDI

Rize’de 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı sağlık tesislerimiz tarafından il ve ilçelerde ki vatandaşlara kronik hastalıklar, Kalp Damar Hastalıkları ve Kalp sağlığının önemi, sağlıklı beslenme hakkında bilgilendirmelerde bulunarak broşür dağıtımı yapılıp, vatandaşların tansiyonlarına bakılmıştır.

Tüm dünyada yılda 17 milyon kişi yaşamını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden kaybedilmektedir. Türkiye'deki toplam ölümlerin %86’sından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) sorumludur. Kalp ve damar hastalıkları (KDH), bir numaralı ölüm nedenidir.

SAĞLIKLI BESLENME VE YAŞAM TARZI ÇOK ÖNEMLİDİR

Günümüz insanı teknolojik yenilikler yaşam koşullarındaki gelişmeler sayesinde farklı bir yaşam tarzı sürdürmektedir. Yaşam tarzının yanında beslenme alışkanlıklarında farklılıklar oluşmuştur. Bu farklılıklarda pek çok hastalığın oluşmasında rol oynamıştır. Bu hastalıklar içinde yer alan kalp-damar hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülmektedir ancak sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliği ile önlenebilen bir hastalıktır.

Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir. Kronik hastalığı olan bireylerin daha fazla sorun yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerin arttırmaları hedeflenmektedir.

40 YAŞ ÜSTÜ BİREYLER YILDA BİR KEZ KONTROL YAŞPTIRMALIDIR

Bu nedenle 40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabilirler. Aile hekimi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınmasını sağlamakta, daha ileri tetkik ve tedavi planı için ise uzman hekime yönlendirmektedir


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı