Onkoplastik Cerrahi, Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Bir Dönem Açtı

Onkoplastik Cerrahi, Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Bir Dönem Açtı

SAĞLIK 2.04.2023 11:02:49 63 0
Onkoplastik Cerrahi, Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Bir Dönem Açtı
Bir dönem Pazar Kaçkar Bölge Hastanesinde görev yaptıktan sonra her geçen gün kendini yenileyerek en son olarak, KTÜ Farabi Hastanesi Genel Cerrah Bölümü'nde Onkoloji uzmanı olarak görev yapan Doç.Dr.Ahmet Akbaş, yapılan yeniliklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Sosyal Paylaşım sayfasında konu ile ilgili bilgiler veren Doç Dr.Ahmet Akbaş, 'Son yıllarda meme kanserinin tedavisinde yeni yaklaşımlar ve uygulamalar ortaya çıkmakla birlikte bu sayede meme kanseri olan kadınlar, tedavi sonrası dönemde sosyal hayata entegre olma ve yaşam kalitesini artırma yönü ile önceki dönemlere kıyasla çok daha iyi duruma geldi. Bu yeni uygulamaların en başta geleni kadınların meme kanseri sebebiyle memelerini kaybetmesini önleyen onkoplastik meme cerrahisi oldu.'dedi
BU TEDAVİYLE HASTALARIN BEKLENTİLERİNİ KARŞILIYORUZ
Akbaş, 'Onkoplastik yöntemler kullanılarak yaptığımız meme kanseri ameliyatlarında, onkolojik cerrahinin temel esaslarından vazgeçmeden, plastik cerrahi prensiplerini de uygulayarak daha güzel estetik sonuçlara ulaşabilmeyi amaçlıyoruz. Bu işlemde, hastanın memesindeki kanserli doku çıkarıldıktan sonra oluşan boşluğa meme dokusu oluşturulur. Bu sayede hem kozmetik hem de psikolojik açıdan hastanın beklentileri maksimum oranda karşılanmış olur.'diye konuştu
Onkoplastik Meme Cerrahisinin Amacı Nedir?
Meme bütünlüğünü korumayı amaçlayan onkoplastik meme cerrahisi, kanser tedavisi sonrası memede meydana gelen şekil bozukluğunu önlemek için uygulanır. Meme kanseri vakalarında sadece kanserli dokunun alınması, ameliyat işlemi esnasında yapılan hızlı patolojik değerlendirme ile ameliyat sınırının elde edilmesi ve hastanın tedavi sonrası dönemde beden ve ruh sağlığının yüksek tutularak yaşam kalitesinin artırılması, meme kanseri tedavisinde en önemli unsurlardır.
Alınan kanserli kısım sonrası memede meydana gelen şekil bozukluğu sebebiyle özel teknikler ile bu alana dokuyu kaydırmak veya oluşan boşluğu doldurmak için uygulanan bu teknik, meme kanseri sebebiyle memesini kaybetmek zorunda kalan kadınlara ideal bir seçenek sunuyor.
Eğer meme dokusu tamamen alınırsa silikon protez ya da sırt veya karından alınan doku ile yeni meme yapmak mümkün oluyor. Sonuç olarak onkoplastik meme cerrahisi uygulanan hastalarımızda, memesinde büyük bir tümör oluşan kadının memesinden geniş bir doku çıkarılsa dahi ameliyat sonunda düzgün ve normal bir görünüme kavuşması mümkün oluyor.
Onkoplastik Meme Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?
Meme kanseri olan bayanların hastalık sürecinde; ölüm korkusu, özgüven azalması ve tedavi esnasında karşılaşmış oldukları zorluklara bağlı olarak psikolojik yıpranma ile karşılaşılabilmektedir. Tedavi sonunda kadınların memesinin tamamen alınması veya kısmen alınması ile meydana gelen şekil bozuklukları kadınlarda bu psikolojik yıpranmanın çok daha fazla artmasına neden olmaktadır. Bu durum, hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Son yıllarda, meme kanseri tedavisinde ortaya çıkan yeni tedavi yaklaşımlarına bağlı olarak yaşam süresinin uzaması, özelikle de cerrahi işlemlerde büyük bir değişimi meydana getirdi. 1950’li yıllara kadar memenin tamamının alınması yöntemi uygulanırken sonrasında, memenin bir kısmının alınması yöntemi uygulanmaya başlandı. 2000’li yıllardan sonra ise meme koruyucu cerrahi gibi yöntemler hayatımıza girdi. Estetik açıdan en tatmin edici sonuçlar sunan yöntem ise onkoplastik meme cerrahisi oldu. Bu yöntemin en büyük avantajı, meme görünümünün korunması hatta eski halinden bile daha iyi olabilmesidir. Kanser cerrahisinin temel ilkelerinden taviz vermeden uygulanan bu yöntem aynı zamanda kadınların psikolojik açıdan kendilerini çok daha iyi hissetmesine ve yaşam kalitesinin artmasına neden oldu.
Onkoplastik Meme Cerrahisinde Uyguladığımız Teknikler
Onkoplastik meme cerrahisinde, daha iyi bir meme görünümü elde etmek için 2 farklı yöntem kullanıyoruz. Bunların ilki volüm doldurmadır. Bu işlemde oluşan boşluk, hastanın kendi dokusu veya protezler ile doldurulur. İkinci yöntem olan volüm yer değiştirmede ise oluşan boşluk, meme dokusunun kaydırılması ile doldurulur. Bu ameliyat uzmanlık gerektirir. Rekonstrüktif meme kanseri cerrahisi eğitimi görmüş uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. Bu ameliyat başarıyla uygulandığı takdirde, kişinin bir ya da iki gün hastanede kalması yeterli olmaktadır.

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı