Nefes almak büyük nimet

Nefes darlığı nedir? Soluk alıp vermenin güç olmasına ya da hasta tarafından hissedilmesine denir. Kişinin soluk alma çabası olmasına rağmen bunu sağlayamadığının bilincine varmasıdır. Kişinin solunum sayısının artması, nabzının

SAĞLIK 24.02.2018 10:10:11 34 0
Nefes almak büyük nimet

Nefes darlığı, soluk alıp verme esnasında solunumu gerçekleştiremediğini hissetmesi ve kendisinin sıkıntılı ve güç nefes aldığını ifade etmesidir. Bir çok nedeni olabileceği gibi, evde veya eforla da ortaya çıkabilir.

Nefes darlığı nedir? Soluk alıp vermenin güç olmasına ya da hasta tarafından hissedilmesine denir. Kişinin soluk alma çabası olmasına rağmen bunu sağlayamadığının bilincine varmasıdır. Kişinin solunum sayısının artması, nabzının artması, solunum derinliğinin artması, titreme gibi durumlar nefes darlığı ile seyredebilir.

Nefes Darlığı Nedenleri

Akciğer hastalıkları nedeniyle kişide nefes darlığı olabilir. KOAH, astım, bronşit, bronşektazi, pnömoni, akciğer embolisi gibi akciğer ve akciğer zarı kaynaklı nefes darlığı görülebilir. Nefes darlığında sorun bir an önce giderilmesi gereken aciliyeti olan tıbbi bir problemdir.

Akciğer hastalıkları kaynaklı olabileceği gibi, solunum yolu tıkanıklıkları gibi nedenlerle de oluşabilmektedir. Solunum yoluna yabancı cisim kaçması, kısmi ya da tam tıkanma oluşturan cisimler nefes darlığına neden olacaktır. Solunum yolu tıkanmasına diğer bir sebep ise üst solunum yollarında bulunan bademciklerin şişerek solunum yolunu kısmi ya da tam tıkaması olarak sayılabilir.

Kişinin bir maddeye karşı alerjisi olması, özellikle ilaç alerjilerinde boğaz kısmında bulunan larenksin şişerek nefes almayı engellemesi de nefes darlığına neden olur. Özellikle penicilin gibi güçlü antibiyotiklere ve diğer ilaç içerisinde bulunan maddelere karşı alerjisi bulunan kişiler yanlarında bununla ilgili kart taşımalı, rapor ile yanlarında acil durumda kullanılacak enjeksiyonluk çözelti bulundurmalıdırlar.

Nefes Darlığı Çözümü

Nefes darlığı yaşadığınız dönem önemlidir. Mevsimsel olup olmadığı, psikolojik bir baskı altında gelişip gelişmediği, günün hangi saatlerinde yaşandığı, evde dinlenirken ya da egzersiz sırasında olup olmadığı bunların hepsi önemli özelliklerdir ve doktor muayenesinde önem teşkil eder.

En kısa zamanda bir göğüs hastalıkları uzmanına muayene olup sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Tedavi edilebilir bir hastalık olabileceği gibi tedavisi zor ya da mümkün olmayan hastalık kaynaklı da nefes darlığı yaşanabilir.

Eforla gelen nefes darlığı şikayeti için kişi uygun yere oturtulur. Kesinlikle yatırılmaz. Nefes alırken konuşabileceği durumdaysa batma, acı, ağrı, baskı hissi var mı sorulmalıdır. Yorgunluk ve akabinde kanın kasları tam anlamıyla eforla oksijen veremediği için kişide titreme olacaktır. Nefes darlığı geçiren kişiyi kapalı ortamdaysa temiz havaya çıkartmak, ya da bulunduğu ortamı havalandırmak, sakinleşmesi için izin vermek ve gerekirse 112 aranarak yardım istemek gerekir.(akciğer info)


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI