Evde Sağlık Hizmetleri İş Yükü Pandemi Sürecinde Artarak Devam Ediyor

Dünyada ve ülkemizde hızla yayılmaya devam eden yeni tip corona virüsten (Covid-19) korunmak için özellikle yaşlı/engelli hastaların sağlık hizmeti ihtiyaçlarının ev ortamında sürdürülmesi devam ediyor.

SAĞLIK 8.12.2020 16:46:32 45 0
Evde Sağlık Hizmetleri İş Yükü Pandemi Sürecinde Artarak Devam Ediyor

Dünyada ve ülkemizde hızla yayılmaya devam eden yeni tip corona virüsten (Covid-19) korunmak için özellikle yaşlı/engelli hastaların sağlık hizmeti ihtiyaçlarının ev ortamında sürdürülmesi devam ediyor.

Muayene, enjeksiyon,Ekg, tahlil/ tetkik,serum takma, yara bakımı,sonda takılması,trakeostomi kanül değişimi, pansuman ve ağız diş sağlığı hizmetleri gibi hastane ya da poliklinikte verilen hizmetler eğitimli sağlık profesyonelleri tarafından pandemi sürecinde de ev ortamında sürdürülmeye devam ediyor.

Sağlık Bakanlığının sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde 2011 yılından beri uygulamada olan evde sağlık hizmetleri sunumu Rize’de de aynı tarihten itibaren uygulanmaya başlanmış olup; ilimizde 2011-2020 yılları arasında 30 bin hastaya yerinde ve ev ortamında hizmet verilerek bu hastalar için bu güne kadar 70 bin ziyaret gerçekleştirilmiştir.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm.Dr.Mustafa Sakın, yaptığı açıklamada, “Yeni tip corona virüs nedeniyle evde sağlık hizmetlerinin öneminin giderek arttığını belirterek özellikle risk grubundaki yaşlı ve kronik hastalığı bulunan kişilerin ihtiyacı olan tıbbi tedavilerin ev ortamında yapıldığını açıkladı.

Sakın, ayrıca izolasyon tedbirlerinden dolayı özellikle yaşlı ve yatağa bağımlı hastalar başta olmak üzere risk grubunda bulunan kişilerin de hastane ortamından uzak tutulması amacıyla bir çok tıbbi ihtiyaçlarının evde sağlık hizmetleri ekiplerince ev ortamında yapılmaya çalışıldığı ve bugüne kadar pandemi süreci dahil olmak üzere halkımızın sağlığı için özveri ile çalışan ekiplerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın emekleri için teşekkür ederek vatandaşlarında bu konuda daha duyarlı olmalarını beklediklerini belirtti.

Uzm.Dr.Mustafa Sakın; halen il genelinde aktif olarak 2000 den fazla hastanın ev ortamında takibini yaptıklarını ve bu hastaların tıbbi ihtiyaçlarının yanında verilen hizmeti daha kaliteli hale getirmek, hasta/hasta yakınlarının ergonomik rahatlıklarını sağlamak amacıyla hastalara hastane tipi karyola temini de yaparak bakım kalitesini arttırmaya çalıştıklarını ve 2011 yılından itibaren ilimizde toplam 1800”e yakın hasta yatağı temini yaptıklarını belirtti.

Sakın, “Sağlık çalışanları hastaların tüm ihtiyaçlarını bütüncül şekilde takip etmeye çalışıyor bu denli emek ve özveri göz ardı edilmeden sağlık personellerinin yüklerini hafifletmek adına halkımızda gerekli tedbirleri alarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.” diye belirtti.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI