Diş gıcırdatmaya dikkat

Türkiye'de her iki kişiden birinin sorunu olan diş sıkma

SAĞLIK 3.04.2014 08:12:04 17 0
Diş gıcırdatmaya dikkat
Türkiye'de her iki kişiden birinin sorunu olan diş sıkma – diş gıcırdatma (bruksizm), botoks ile 6-9 ayda tedavi edilebiliyor. Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, gece plağı ile sonuç alınamayan durumlarda, yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına botoks yapılarak kastaki stresin ve istenmeyen kasılmaların kaldırılabildiğini belirterek, '6-9 ay etkisi süren bu uygulamanın sonunda kişi diş sıkma alışkanlığından kurtulabilir' dedi.

Bruksizm ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, gün içinde güçlü çene hareketlerinin çeneyi sıkma ve diş gıcırdatma olayının yaşandığını ifade etti. Stresli gün geçiren kişilerde uyku sırasında bilinçsizce ortaya çıkan diş sıkma hareketinin dişlere ve vücudun baş boyun gibi bölgelerine de zarar vereceğini vurgulayan Güler, stresin en çok çene kaslarını etkilediğini, bu durumun gün içerisinde de diş sıkmaya neden olabileceğini ancak daha çok geceleri ortaya çıktığını belirtti.

Stresin bruksizme neden olan en önemli etkenlerin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmanın, dişlerin sıralanışındaki bozukluklar ve yanlış yapılmış dolgu ve kaplamaların bruksizm sebepleri arasında yer alabileceğini ifade etti.

Tedavisi mümkün

Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, ağız ölçüsü alınarak oluşturulan ve dişlerin birbirine değmesini engelleyen silikon gece plağının, en yaygın tedavi yöntemi olduğunu anımsatarak, gece plağının tek başına yeterli olmadığı durumlarda, stres terapisi, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış dolgu ve kaplamaların yenilenmesi gibi ek tedavilere gidilebileceğini anlattı.

Botoks imdada yetişiyor

'Gece plağı ile sonuç alınamayan durumlarda, yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına botoks yapılarak kastaki stres kaldırılabilir ve istenmeyen kasılmalar yok edilebilir' diyen Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, 6-9 ay etkisi süren bu uygulamanın sonunda kişinin diş sıkma alışkanlığından kurtulabileceğini ifade etti.

İmplanttan önce bruksizm tedavisi yaptırın

Bruksizmde de erken teşhisin önemini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, süre geçtikçe dişlerde ve çevre dokularda geri dönüşümsüz harabiyetlerin oluşacağına dikkat çekti. İleri vakalarda dişlerin ağız içinde görünen kısımlarının tamamen aşınıp alt yüz yüksekliğinin azaldığını vurgulayan Güler, hastalarda yüz asimetrileri ve estetik sorunların ortaya çıktığını belirtti. Güler, kişilerin önemsemediği bu rahatsızlığın tüm dişlerin tamamen kaybına kadar ilerleyebileceğini söyledi. İmplant tedavisi planlanan hastaların bu tedaviden önce diş sıkma sorununun çözümlenmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Güler, buruksizm hastalarında, implantlara gelecek aşırı ve dengesiz kuvvetler nedeniyle implantların çok kısa bir sürede kaybedilebileceğini vurguladı.

Dişleri bile kırıyor

. Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma

. Dişlerde kırılma

. Dişlerde aşırı hassasiyet

. Diş etinin çekilmesi ve diş etinde aşınma.

. Dişlerde sallanma

. Yanaklarda tahriş

. Baş, çene ve boyun ağrıları

. Çene eklemlerinden gelen sesler

. Ağzı tam olarak açamama

. Yanaklarda oluşan tahrişler

Yeni Şafak
 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı