Astım hastalığı çok yönlü tanıtıldı

Dünya Astım Günü dolayısıyla vatandaşlara yönelik astım konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

SAĞLIK 7.05.2014 10:55:27 19 0
Astım hastalığı çok yönlü tanıtıldı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, Rize Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve  Kanser Şube Müdürü Dr. İlker Dilber, sağlık personelleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Toplantıda immünoloji ve alerjik hastalıklar bölümünden Prof. Dr. Adile  Berna Dursun`un 'Erişkinlerde Astım', Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan`ın  'Çocuklarda  Astım' konusunda bilgilendirme yaptı.
Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İmmünoloji ve Alerjik Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Berna Dursun, burada yaptığı konuşmada, 'Astım kronik bir solunum yolu hastalığı olup tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir' dedi.
 
Astımlı bir hasta için kontrol altında almak için yapılması gerekenlerden de bahseden Dursun, şöyle devam etti:
 
'Gündüz astım yakınması bulunmaması, Gece astım nedeni ile uyanmama, Hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, Nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, Günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir. Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı her geçen gün artmakla birlikte halen istenen düzeyde değildir. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, alerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir.'
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan ise, Astım hastalığının genel olarak çocukluktan başlayabileceğini söyleyerek, 'tamamen hangi yaşta başlayacağını bilemeyiz ama çoğunlukta çocuklukta başlayan bir hastalıktır. Bunun en önemli etkenleri gribal solunum yolu enfeksiyonları, evi içi hava kirliliği, ev dışı hava kirliliği, egzoz, kömür gibi çevre koşullarıdır.' dedi.

ajans53(Rize) 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı