Artvin’de Bir İlk

Artvin İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Artvin Devlet Hastanesi bünyesinde açılan ‘Akılcı İlaç Polikliniği’nde Artvin’de ilk kez bir uygulamaya başlandı.

SAĞLIK 20.03.2018 14:24:46 22 0
Artvin’de Bir İlk

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Artvin Devlet Hastanesi bünyesinde açılan ‘Akılcı İlaç Polikliniği’nde Artvin’de ilk kez bir uygulamaya başlandı. Artvin’de açılan ‘Akılcı İlaç Polikliniği’ ile hastaların doğru şekilde ilaç kullanımı sağlanacak olan Akıllı İlaç Polikliniği hizmete açıldı.

Akılcı ilaç polikliniği açılışına Artvin İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İrfan Akalın, KTÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersin Yaris, KTÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Sena Sezen, Artvin Devlet Hastanesi Doktorları, eczacılar ve vatandaşlar katıldı.

‘Akılcı İlaç Polikliniği’ ile ilgili açıklamalarda bulunan Artvin İl Sağlık Müdürü Op.Dr. İrfan Akalın, Son altı yılın verilerine göre Türkiye birincisi olduklarını belirterek, bu yıl da 19,95’le akılcı antibiyotik kullanımı konusunda birinci olacaklarını söyledi.

Akılcı antibiyotik kullanımında yakaladıkları farkındalığı, diğer ilaç etkileşimleri, kompleks ilaçlarla da vatandaşları bilgilendirmek için çalışmalara devam etmek istediklerini ifade eden Akalın, “Akılcı ilaç Polikliniğini de bu konseptle vatandaşın hizmetine sunmayı hedeflediğimiz öncelikli projelerin başında geliyor. Akılcı ilaç polikliniği ile vatandaşların her türlü ilaç kullanımı hakkında bilinçlenmesini ve tedavi sürecinin daha verimli geçmesini sağlayacak.

2017 verilerine göre bir hasta aynı sebepten dolayı, ortalama 8 kere doktora başvuruyor. Bu sayı oldukça fazladır. Akılcı ilaç polikliniği ile amaç, hastalarımızın ilaçlarını doğru kullanımını sağlayarak, şifaya ulaşmalarını sağlamak, gereksiz iş gücü kaybını önlemek, yanlış ilaç kullanımını ve maddi kayıpları önlemektir.

Artvin Devlet Hastanesi’nde açtığımız Akılcı İlaç Polikliniği ülkede ki 8. Polikliniktir. Bu alanda pilot noktalardan biri konumundayız” dedi.

KTÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersin Yaris, doktor-eczacı işbirliğine dikkat çekerek, bir ilacın akılcı bir şekilde seçilerek tedaviye aktarılmasının 1. Parametre olarak önemli iken, yazılan ilacın doğru kullanımının da bir o kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Akılcı ilaç kullanımının hayati önem taşıdığını belirten KTÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Sena Sezen, “akılcı ilaç kullanımının eğitim alanında üstümüze düşen görevi yerine getiriyoruz. Eğitimini yürüttüğümüz alanın uygulamaya geçtiğini görmek bizleri son derece mutlu ediyor. Artvin’in sağlık alanında da örnek çalışmalara imza attığını görmek bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ‘Akılcı İlaç Polikliniği’ açılışı yapılarak, gerçekleştirilecek çalışmaların tanıtımı yapıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı