Takip edenler bilir, birkaç yıl önce Prof. Dr. İsmail Kara’nın himaye ve önderliğinde bir avuç fedakâr Rizeli bir araya gelerek Rize Araştırmaları Vakfı’nı kurdu. Bu vakfın amacı adından da anlaşıldığı üzere Rize’nin ve çevresinin sahip olduğu tarih ve kültürü araştırmak, belgelemek, yayımlamak ve böylece tarihe not düşmekti.

Kısa adı REVAK olan vakıf, kurulduğundan bu yana Dergâh Yayınları bünyesinde oluşturulan Rize Kitapları dizisi üzerinden birçok yazılı esere imza attı. Ardeşen’in İnsanları, Rize’de Tasavvuf Kültürü, Rize Güneyce Sözlüğü, Fındıklı Seyahatnamesi, Kutuz Hoca’nın Hatıraları, Çayeli’nden Oyani, Yakup Şevki Karaalioğlu, Hüseyin Efendi ve Karadere/Rize Medresesi Rize gibi Doğu Karadeniz konulu bu güzide eserlerin basımını sağladı. Vakıf ayrıca “Rize Defteri” adlı yüksek hacimli ve içerik açısından üst düzey bir dergi çıkarmaya teşebbüs etti. İsmail Kara’nın öncülüğünde alanında ihtisas sahibi birçok yazarın makaleleriyle katılım sağladıkları Rize Defteri-1 ve ardı sıra Rize Defteri-2’den sonra yakın bir zamanda Rize Defteri-3 de yayın hayatına kavuştu.

Rize Defteri-3 iki sayılık tecrübenin temelleri üzerine inşa edildiği için daha doyurucu ve ilgi çekici bir çehreye sahip oldu. Toplam 256 sayfadan oluşan dergi tıpkı diğerleri gibi büyük boy, renkli ve kalın kuşe kağıtlı bir baskıya sahip, yani prestij bir eser.

Rize Defteri-3’ün bir diğer özelliği ise Rize Belediyesi’nin doğrudan katkılarıyla yayınlanmış olması. Bu noktada büyük bir teşekkürü hak ediyor belediye başkanı Reşat Kasap. REVAK’ın bir avuç insanla sürdürdüğü canhıraş mücadeleye nihayet bir devlet kuruluşu kayıtsız kalmamış ve elini taşın altına koymaya karar vermişti. REVAK’ın verdiği kültür mücadelesine el uzatan Rize Belediyesi, ilk iş olarak Rize Defteri-3’ün basım masrafını üstlendi. Böylece birbirinden değerli makalelerden oluşan Rize Defteri-3’ün Rizelilere ulaşmasında tarihe geçmiş oldu.

Rize Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, dergi için kaleme aldığı “takdim” yazısında; yerel yönetimlerin kültürel çalışmalara en az imar işleri kadar önem vermesi gerektiğinin altını çizip bu tür yayınlarda belediyelerin öncü olması gerektiğini belirtmiş. Üstelik başkan Kasap bundan sonraki çalışmalara da destek vereceğinin işaretini vermiştir. Belediyenin üstlendiği bu sorumluluk diğer kamu kurumlarına da misal teşkil etmeli, REVAK ve benzeri oluşumlar yalnız bırakılmamalıdır.

Rize Defteri-3’ün içeriği birbirinden ilgi çekici konulardan oluşuyor. Dergi yedi ayrı konu başlığından meydana gelmiş. Bunlar: Araştırma/derleme, biyografi, röportaj, matbuat, vefayat, hatıralar ve ekler. Her bölümde farklı yazarların makaleleri mevcut, bunları tek tek belirtmekte fayda var:


Araştırma/Derleme:
Murat Ümit Hiçyılmaz, Rize’nin Doğu Bölgesi’nde Petroglifler, Piktogramlar ve Damgalar,
Davut Hut, Rize'de Osmanlı Dönemi Vapur Ulaşımı
Mehmet Serdar Bekâr, Nahiye Müdürleri İdaresinde Hemşin (1849-1915)
D. Hüseyin Baran, Meşecilik: Varda'da Orman Yahut Karakovan Arıcılığı
Atalay Yılmaz, Karadeniz'in Mimari İncisi: Serander
Şaban Dal, Rize'de Bakırcılık: Bakır Mutfak Eşyalarının Yapılma Aşamaları

 
Biyografiler-Tipler:
Mahmut Dilbaz, Kur'an Hizmetinde Bir Ömür: Güneyceli Hafız Şaban Efendi
Mustafa Kara, Rizeli Ahmed Hamdi Efendi ve Bazı Tasavvufî Görüşleri
Melek Paşalı, Köyümüzün 'Düzencisi' Halam
Ömer Arısoy, Kara Kazım: 1970'li Yılların Rize'sinde Bir Demirci Ustası
 
Röportajlar:
Ömer Erdoğan, İsmail Kahraman'la Geçmişe, Rize'ye ve Siyaset'e Dair…
Hasan Yenilmez, Bir Ömre Neler Sığmaz ki!? Ardeşenli Mustafa Kulaber'le Dereden Tepeden Bir Sohbet
 
Matbuat:
Recep Seyhan, Rize'yi Geleceğe Taşıyan İki Kaynak
Kâmil Yeşil, Rize Halkıyâtına Dair İki Kitap
 
Vefayat:
Muhsin Mete, Geç Buldum, Erken Kaybettim…
İmdat Demir, Kışkırtıcı Kanatlarında Kendi Anlamını Arayan Aykırı Adam: Mehmet Sancaktutar
Murat Ümit Hiçyılmaz, Kaleli Orhan nam-ı diğer Orhan Bayramoğlu
 
Hatıralar:
Mahmut Karali, Ve Güvercinler Yetim Kalıyor...
 
Ekler:
Çay Çiceği Dergisi (Tanıtım Bülteninden)
  

ali
27.08.2016 09:07:47
tebrikler kardeşim

rizeli
27.08.2016 09:08:13
hayırlı olsun emeği geçenleri kutlarım

Candan canan
27.08.2016 21:50:06
REVAK Rize Araştırmaları Vakfı ve Rize Belediyesi niye tebrik ediyorum. Rize nin küllenmiş bütün değerleri böyle çalışmalarla vücut buluyor. Kurumların Rize aidiyetiyle işbirliği yapmaları alkışlanacak bir iş. Prof.Reşat Kasap kendine ve hocalığına çok yakışan bir çalışmaya destek vermiş. Alkışlıyorum kendisini.

Hemşinli
28.08.2016 10:12:47
Boşa harcanan paralar Bunları zaten yapmışlardı Rize belediyesi yapılan bilimsel çalışmalara köklü kültürel çalışmalara hiç destek vermemiştir. Yalandan laf olsun diye dergiler basıyorlar Bunlara valilikte dahil yazık boşa giden bu ülkenin paralarına

Rize Belediyesi’nden Kültür Atağı

Murat Ümit HİÇYILMAZ

27.08.2016 08:56:22

17