Müslümanlar için oldukça önemli olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları üç ayları oluşturuyor. Müslümanları sabırsızlıkla beklediği üç aylar ne zaman, hangi tarihte başlıyor, soruları sıklıkla soruluyor. 2016 yılının mübarek üç ayları 8 Nisan Cuma günü başlıyor. 2016 Yılında üç aylar 8 Nisan Pazartesi, Recep ayının 1'inde başlayacak. Ramazan ayı ise 6 Haziran 2016 Pazartesi günü başlayacak. Üç ayların İslam dinindeki yeri son derece büyüktür. Hz. Muhammed, üç aylar için, “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” (Buhari) buyurmuştur.
Bu üç ayda ayrıca Regaip Kandili, Berat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Ramazan ayındaki farz orucun yanı sıra Hz. Muhammed, Recep ve Şaban aylarında da Müslümanları oruç tutmaya teşvik etmiştir. Hz. Aişe bir rivayetinde üç aylarla ilgili şunları söyler: “Rasulullah senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu: Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.”
Recep ayının ilk Cuma gecesi, yani Regaip Kandil’idir. Bu gecede Allah-ü Teâlâ, mümin kullarına ragîbetler, yani ihsanlar ve ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenler affedilir. Bu gece yapılan dua reddedilmez ve namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere kat kat sevap verilir. Çok tövbe ve istiğfar etmeli, kazaya kalmış namazlarını, hemen kaza etmeye başlamalıdır. Bir an evvel bu borçlardan kurtulmak için çalışmalıdır. Bu mübarek zamanlarda vaat edilen sevaplara kavuşabilmek için, her şeyden önce itikadı düzeltmelidir. İlmihâl bilgilerini öğrenmeli ve yaşayışını bunlara uygun hâle getirmelidir.
 Bu gece, Resûlullah sallallahü aleyhi ve selemin babasının evlendiği gece değildir. Böyle söylemek yanlıştır.  Zünnûn-i Mısrî hazretleri buyurdu ki: “Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasat ayıdır.”
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Recep, Allah-ü telanın ayıdır. Recep ayına ikram edene, saygı gösterene, Allah-ü Teâlâ, dünyada ve ahirette ikram eder. Recep ayının ilk Cuma gecesini ihya edene (saygı gösterene) Allah-ü Teâlâ kabir azabı yapmaz. Dualarını kabul eder. Yalnız, 7 kimseyi affetmez ve dualarını kabul etmez: Fâiz alan veya veren, Müslümanları aşağı gören, anasına, babasına eziyet eden, karşı gelen çocuk, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkı ve çalgıcılığı sanat edinenler, zina edenler, fuhuş konuşanlar,  beş vakit namazı kılmayanlar. Bunlar, bu günahlardan vazgeçmedikçe, tövbe etmedikçe, duaları kabul olmaz. Ananın, babanın, kocanın, hiç kimsenin, dine uymayan emri dinlenilmez, yapılmaz. (Kaynak: Dinim İslam) Mübarek Regaip kandilinizi ve mübarek üç aylarınızı tebrik ederim. b.a.k. 

REGAİB KANDİLİ VE ÜÇ AYLAR

Bayram Ali KAVALCI

6.04.2016 19:49:23

16