PAZARSPOR'A DAİR

PAZARSPOR'A DAİR

PAZARSPOR-RİZESPOR 7.11.2022 12:33:45 35 0
PAZARSPOR

Pazar, Rize’nin şirin bir ilçesi, geçmişte bölgenin liman kenti olarak anılan Rize’nin tarihi en eski ilçelerinden biridir. İlçemizin başlangıçta tek tanıtımı Çamlıhemşin, Hemşin ilçelerinin ortak buluşma noktası olması, eğitimde de ilk ortaokulun Pazar’da açılması nedeniyle bölgede bu özellikleriyle tanınan bir ilçeydi.

1970 li yıllarda Pazar’da kahve köşelerinden uzaklaşmak isteyen birkaç gönüllü gençlerin bir araya gelerek Pazarspor’u kurmaları ilçenin çehresini değiştirmiştir.

1990-91 yıllarından itibaren Türkiye profesyonel liglerinde bileğinin gücü, alnının akıyla mücadele etmiş, 33 sene sportmence mertçe bu liglerde kalmayı başarmış ve bugünlere gelinmiştir. Bu sürede 3 defa şampiyonluk 2 defa küme düşme yaşamıştır yani acı ve tatlı hatıralar vardır bu süreçte 33 yıllık futbol tarihinde kimlerin liglerden çekildiğini, bir zamanlar süper ligde hatta Avrupa’da başarılı olan ancak bugünlerde ismi dahi hatırlanmayan kulüpleri hatırlarsak bu küçük ilçemizin takımı Pazar sporun halen dimdik ayakta oluşunu spor camiasının sosyolojik olarak incelenmesi gereken bir konudur.

Bu ayakta duruşun altında yürekli dürüst Pazar ve Pazar sporu seven yöneticiler sayesinde olmuştur. Bu yürekli insanlardan ahirete intikal edenlere Allah’tan rahmet, sağ olanlara sağlıklı uzun ömürler dilerim.

33 yıllık profesyonel mücadelenin 20 yılında bende yöneticilikle bu kulüpte acı tatlı hatıralarımız oldu. Sporun beyazı Karadeniz’in mavisini slogan yaparak centilmence mücadelelerin sonunda kulübümüzün bugünlere gelmesi camianın birlik ve beraberliği ile olmuştur. Ancak ne yazık ki bu beraberlik geçen yıl benim gönlümde her zaman yeri olan Pazarımızın değerli insanlarından oluşan bir grubun yönetime aday olması ile bozulmuştur.

Mevcut Başkan ve Yönetim 3.ligde başarılı olmuş 2.lige yükselmiş bu ligde pandemiye rağmen ayakta kalmış ve tam seyircisi buluşarak şampiyonluk zevkini yaşamak isterken karşısına aday çıkarılmıştır.

Pandemi derken, 2021-22 sezonunda 16 oyuncumuza CoV id teşhisi konmuş, sahaya çıkaracak 11 oyuncu bulmakta zorlanır hale gelinmişti. Bu dönemde Yerelde ve Genelde Kulübü kimse arayıp sormamıştı. Bu süreç sonunda Pazar spor demokrasi içerisinde çok güzel bir imtihan vererek iki adaylı bir seçim yaşamıştır. Sosyal medyadan yazı yazan arkadaşlar bölgemizde iki adaylı seçime giden başka bir kulüp var mı? Pazar bu konuda da demokrasinin en güzel örneğini vermiştir. Sonuçta delegeler şu anki yönetime devam demişlerdir. O dönem aday olan arkadaşlar seçimden sonrada Pazar spora olan sevdalıklarını gösterseler, güçleri ile kulübe yardımcı olsalardı daha iyi durumlarda olur, en azından arkamızda manevi bir desteğin olduğunu bilirdik.

Kişiler fani kurumlar bakidir. Bizlerde yarın gidiciyiz. Ancak Pazar spor geçmişte olduğu gibi bugün ve bugünden sonra da iyi niyetli, kulübü seven yöneticilerin var olduğu sürece var olacaktır.

Bugün bu arkadaşlarla bir araya gelip Pazar ve Pazar spor için ortak akıl ve çözümler üretmeliyiz. Büyük vaatlerle yönetime aday olan arkadaşları gözlerimiz aramakta ve aramızda görmek istiyoruz. Yoksa adaylıkların arkasında başka niyetlerimi vardı diye de düşünür insanlar.

pazar sporun bugünkü halini irdelersek 2022-23 sezonu her kulüp için zor olacağı belliydi. Artan maliyetler azalan gelirler kulüpleri zor durumda bırakmıştır. Kulübümüzde haliyle bu durumdan etkilenmiştir. Spor kulüplerinin gelirlerini sıralarsak iddia gelirleri, federasyon gelirleri, sponsorluk, yönetici katkıları ve yerel kaynaklardan karşılanan gelirlerdir.

İddia ve federasyon gelirleri son 5 yılda aynı kalmıştır. Sponsorluk gelirlerimiz de bellidir. Bu konuda cüzide olsa bizi hiç yalnız bırakmayan HDI Sigortaya ve diğer sponsorlarımıza teşekkür ederim.

Diğer yandan giderlerimiz ise sporcu giderleri, kamp giderleri, seyahat giderleri SSK ve diğer giderler olarak sıralayabiliriz. Kulübün gelirleri azalırken giderleri misli artmıştır. Örnek vermek gerekirse Futbolcu maliyetleri ortalama 200 bin TL, bizim dışımızdaki kulüplerin ortalama 500 bin TL, 23 tane profesyonel oyuncu için giderlerin ortalama 4,5 milyon TL, seyahat gideri her deplasman için ortalama 50 bin TL den bir yılda 20 deplasman yaparsan bir milyon TL, geçmişten gelen borçlar derken diğer giderleri saymaya gerek kalmıyor. Diyebilirsiniz ki bunları bilerek yönetime talip oldunuz. Serzenişe gerek yok bizlerde şikâyet etmiyoruz sadece durum tespiti yapıyoruz. Diyoruz ki bu kulübe talip olup da bütçe teklifi ile öne çıkanlar nerede? Kendisini baba kulüp olarak gördüğümüz Rizespor’umuz nerede? Çay Kur nerede? Belediyemiz ve yerel dinamiklerimiz nerede? Daha sayacağımız onlarca kişi ve kurumlar var saymıyorum. Kalan biz yöneticiler ve özellikle kalbi gönlü Pazar spor için çalan ancak birazda çeşitli nedenlerden dolayı kırgın olan bir elin parmakları kadar İstanbul’daki gönül dostlarına selam olsun var olsunlar.

Yine de bu yıl zor şartlarda mücadeleye devam diyoruz. Profesyonel takım yanında U-16-17-19 liglerinde Pazar spor olarak varız. Bizim geçmişte en önemli kaynağımız olan ancak son 5 yıl organize edemediğimiz alt yapıyı yeniden canlandırdık umarım meyvelerini gelecekte alırız. Bu arada bundan 4 yıl önce imkânsızlıklar nedeniyle Bayan Hentbol takımını kapatmak zorunda kaldık Bunun içinde sosyal medyadan dostlarımızdan büyük eleştiriler aldık. Bizim hentbol takımımızı kapatmamıza karşın yeni bir Bayan Hentbol takımı kuruldu, sonuçta 3 sezon dayanabildiler. Bugün Bayan Hentbol takımının liglerden çekildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Aslında doğru olan buydu. Çünkü bu küçük ilçe profesyonel liglerde 2 takımı kaldıracak alt yapı ve imkâna sahip değildir. Gönül ister ki zaman içerisinde güçlendikçe Pazar spor olarak futbolun yanında diğer branşlara da yer verelim. Ancak şu anda profesyonel futbol kulübünün bütçesi ile daha önceleri kaza geçiren Bayan Hentbol takımının oyuncularının kulübümüze açmış olduğu tazminat davalarından oluşan borçları ödemekteyiz.

Başkanımız Mustafa TAŞKIN yalnız kaldık derken haklıydı ve bu konuları kast ediyordu. Sadece madden değil manevi olarak da destek olun demek istiyordu. Zor günlerde dostları yanımızda görmeyi istemek hakkımızdır. Bu kutlu yolda yola çıktığımız gönül dostları ile yürürken bizi destek olmayanların hiç olmazsa yolumuza taş koymamasını istemek hakkımızdır. Pazar sporla ilgili bir şey öğrenmek isteyen herkese kapılarımız sonuna kadar açıktır. Gönül alalım gönülleri yıkmayalım. Tekrar gönül dostlarına selam dururken sizler gibi Pazar spor sevdalıları var olduğu sürece bu kulüp ayakta kalacak ve ilelebet var olacaktır. Niyeti temiz ve düzgün olanın sonu da hayırlı ve iyi olur.

Pazar spor yöneticileri ve Pazar spor sevdalıları olarak niyetimiz temiz ve düzgündür. Sonucuda inşallah hayırlı olur. Bu kulüp kişilere bağlı değildir. Çünkü Kişiler fani kurumlar bakidir.

Bir sevdadır PAZARSPOR. 07.11.2022 ANKARA

Selam ve saygılarımla

Bahattin BOZKURT


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI